«Αγωνία Ιερή» για την Εύα Palmer – Σικελιανού
22 Αυγούστου 2023
Χριστίνα Κυπραίου και Μιχάλη Πητίδη, τι συμβαίνει «Μέχρι το καλοκαίρι»;
22 Αυγούστου 2023
«Αγωνία Ιερή» για την Εύα Palmer – Σικελιανού
22 Αυγούστου 2023
Χριστίνα Κυπραίου και Μιχάλη Πητίδη, τι συμβαίνει «Μέχρι το καλοκαίρι»;
22 Αυγούστου 2023

 

H Weirdwave, από τις 24 Aυγούστου, παρουσιάζει στους κινηματογράφους την απολαυστική γαλλική κωμωδία «Οι 2 Αλφρέντ» του ελληνικής καταγωγής Μπρούνο Πονταλιντές, με πρωταγωνιστή τον αδερφό του, τον γνωστό κωμικό Ντενί Πονταλιντές, και τον ίδιο τον σκηνοθέτη στο δεύτερο ρόλο. Στο πλευρό τους, η Σαντρίν Κιμπερλέν. Ο Ντενί Πονταλιντές ενσαρκώνει έναν άνεργο πατέρα που για να τον προσλάβουν, στη νέα δουλειά, πρέπει να κρύψει τα παιδιά του. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Μια απολαυστική σάτιρα της εταιρικής νοοτροπίας και του σύγχρονου εργασιακού ρατσισμού των start-ups. Εταιρεία εναντίον οικογένειας! Ποιος θα επικρατήσει;

 

 

Υπόθεση

Ο Αλεξάντρ είναι άνεργος και ο τραπεζικός λογαριασμός του έχει παγώσει. Με τη σύζυγό του να βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι για δύο μήνες, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να φροντίσει τα δύο παιδιά τους και να βρει δουλειά. Μετά από μια «σουρεαλιστική» συνέντευξη σε μια start-up εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με καινοτόμες πρακτικές, ο Αλεξάντρ προσλαμβάνεται δοκιμαστικά, έχοντας όμως πει ψέματα πως δεν έχει οικογένεια, σύμφωνα με την αυστηρή πολιτική της εταιρίας που θέλει τους υπαλλήλους της άτεκνους.

Όμως, με τις αδιάκοπες συνεδριάσεις και τις ατέλειωτες τηλεδιασκέψεις, η διατήρηση του μυστικού του δεν θα είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση…
Στην προσπάθειά του να τα συνδυάσει όλα, θα βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο, έναν αντισυμβατικό τύπο (τον ενσαρκώνει ο σκηνοθέτης) που για να επιβιώσει, αναλαμβάνει παράξενες δουλειές του ποδαριού και αντικαθιστά διάφορους επαγγελματίες στις δουλειές τους –ακόμα και στην κοινωνική δράση τους! Κι όλ’ αυτά, σε ένα Παρίσι (του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος) που έχουν κατακλύσει τα ντρόουνς-ταχυδρόμοι και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς…

Ο Μπρούνο Πονταλιντές μας παραδίδει μια καυστική σάτιρα των σύγχρονων εταιρικών ηθών και της εταιρικής λογικής και νοοτροπίας που ολοένα και εξαπλώνεται διεθνώς, «πουλώντας» εναλλακτικές high tech εργασιακές συνθήκες, και καμουφλάροντας, σε ένα πιο μοντέρνο, δήθεν οικολογικό και βιώσιμο περίβλημα, την εργασιακή ασυδοσία και την αποθέωση του νόμου της αγοράς, απαιτώντας την διαθεσιμότητα του εργαζομένου 24/7 και υπαγορεύοντας την ζωή του: όχι παιδιά!

«Οι 2 Αλφρέντ» είναι μια αιχμηρή σάτιρα της υψηλής τεχνολογίας και του σύγχρονου εργασιακού ρατσισμού. Ο εχθρός εδώ δεν είναι τα φυλετικά στερεότυπα, το διακύβευμα δεν είναι η ανατροπή των παγιωμένων ρόλων άντρα-γυναίκας ή η συμπερίληψη, αλλά οι νέες εταιρικές πρακτικές που …απεχθάνονται την οικογένεια.
Θα καταφέρει η αγάπη να θριαμβεύσει στο τέλος;

O Mπρούνο Πονταλιντές, εξομολογείται πως η ιδέα του ήρθε όταν έγινε ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών –του φάνηκε πως αυτή η συνθήκη προσφέρεται για μερικές ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Όταν έγινε πατέρας και ο αδερφός του, ο Ντενί, συμμερίστηκε τις ιδέες του, στην πορεία όμως ένοιωσαν πως όλο αυτό θα είχε νόημα μόνο αν το τοποθετούσαν μέσα στο σύγχρονο εταιρικό πλαίσιο.

Μία feelgood αλλά πανέξυπνη κωμωδία, που μας προσφέρει μερικές από τις καλύτερες στιγμές του γαλλικού χιούμορ. Το γέλιο, εδώ, δεν προκύπτει ούτε από χοντροκομμένες ή γκροτέσκες σκηνές, ούτε από τις γκριμάτσες των ηθοποιών, αλλά από τους εμπνευσμένους διαλόγους και τις καταστάσεις, που κάποιες στιγμές θυμίζουν τις αγγλικές κωμωδίες. Μην τη χάσετε.

 

 

 

Πληροφορίες για την ταινία «Οι 2 Αλφρέντ»

* Επίσημη επιλογή –Φεστιβάλ των Καννών
* Επίσημη επιλογή -Φεστιβάλ Ντοβίλ
* Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Ανγκουλέμ

Οι 2 Αλφρεντ-Les 2 Alfred (Γαλλία, 2021, 92’)
Σκηνοθεσία: Μπρούνο Πονταλιντές
Σενάριο: Μπρούνο Πονταλιντές
Ηθοποιοί: Ντενί Πονταλιντές, Σαντρίν Κιμπερλέν, Μπρούνο Πονταλιντές

Info

Στους κινηματογράφους


https://www.youtube.com/channel/UCF9Dj8Vq2W1QIqbTS80SanQ
https://www.facebook.com/WEIRDWAVE.GR
https://www.instagram.com/weirdwavegr/

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: Ευάννα Βενάρδου, evenardou@yahoo.gr