Το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Οι “Τρωάδες” μας, είναι μια ακραία συγκινητική παράσταση χωρίς να φωνάζει και να “δείχνει”»
12 Αυγούστου 2023
«Αγωνία Ιερή» για την Εύα Palmer – Σικελιανού
22 Αυγούστου 2023
Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Οι “Τρωάδες” μας, είναι μια ακραία συγκινητική παράσταση χωρίς να φωνάζει και να “δείχνει”»
12 Αυγούστου 2023
«Αγωνία Ιερή» για την Εύα Palmer – Σικελιανού
22 Αυγούστου 2023

 

 

Ένα νέο Φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεσογειακό Ντοκιμαντέρ ανάβει φέτος τους προβολείς του! Με συμμετοχή 40 ντοκιμαντέρ από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Τουρκία, το «1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ–Μεσογειακοί Διάλογοι» πραγματοποιείται στο Καρλόβασι της Σάμου, από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσία Ελλήνων και ξένων δημιουργών και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις προβολές και τις εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων ΕΡΜΕΙΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

 

Στόχοι του Φεστιβάλ

Στόχοι της διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης του ντοκιμαντέρ αλλά και της συμβολής του συγκεκριμένου αυτού κινηματογραφικού είδους ως πολιτισμικού εργαλείου, στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Ερμεία», σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίληψη ότι η Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που χωρίζει τους κατοίκους των χωρών που την περιβάλλουν, αλλά το στοιχείο που τις ενώνει πολιτισμικά. Επιδίωξη των διοργανωτών είναι αυτό το μη διαγωνιστικό Φεστιβάλ-ευκαιρία διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών και των διανοουμένων των χωρών της Μεσογείου, να καταστεί πολιτιστικός θεσμός που θα αγκαλιαστεί από την κοινωνία της Σάμου, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τους σκηνοθέτες των χωρών της Μεσογείου αλλά και σημείο αναφοράς στα πολιτισμικά γεγονότα, στο σταυροδρόμι του χρόνου και του Μεσογειακού χώρου, εκεί που το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών συναντά τον Κόσμο.

 

40 ντοκιμαντέρ – 6 Μεσογειακές χώρες

Στην πρώτη αυτή διοργάνωση του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ – Μεσογειακοί Διάλογοι θα προβληθούν 40 ντοκιμαντέρ από 6 χώρες της Μεσογείου, 40 άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες με συναρπαστική κινηματογράφηση που αναπαριστούν καλλιτεχνικά την πραγματικότητα (Θεματικές: κοινωνία, εργασία, Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, Looking back before moving forward – the value of the collective memory κ.λπ.), ενώ θα υπάρχουν αφιερώματα στο Κυπριακό και το Τουρκικό ντοκιμαντέρ, σε ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί στη Σάμο ή αφορούν στο νησί, αλλά κι ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάνο Ευστρατιάδη. Οι προβολές θα γίνονται στον Θερινό κινηματογράφο (Κτίριο Προβατάρη του Πανεπιστημίου Αιγαίου) στο Λιμάνι Καρλοβάσου και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δυτικής Σάμου στο Νέο Καρλόβασι.

 

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τους «Μεσογειακούς Διαλόγους» και ζωντανεύουν τις συναντήσεις. Σ’ αυτές εντάσσονται :
⦁ η εκδήλωση στη μνήμη του Λάκη Παπαστάθη (Παρασκευή 15/9, ώρα 18:00, αίθουσα Δημαρχείου), στον οποίο οι διοργανωτές αφιερώνουν το φετινό, πρώτο στη σειρά, Φεστιβάλ και στην οποία θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, οι ιστορικοί Χρίστος Λάνδρος και Δημήτρης Θρασυβούλου και η σύντροφος και συνοδοιπόρος του Λάκη Παπαστάθη στη ζωή και την τέχνη, κα Υβόννη Μαλτέζου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Λ. Παπαστάθη «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» το οποίο ο ίδιος είχε επιλέξει να προβληθεί στο Φεστιβάλ.
⦁ η συναυλία της Γιώτας Βέη με τίτλο «Μα εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», με τραγούδια από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (Σάββατο 16/9 ώρα 22.00, στον προαύλιο χώρο της Πορφυριάδας Σχολής του Καρλοβάσου), που πραγματοποιείται με αφορμή την προβολή της ταινίας «Του τραγουδιού… τα μάγια» σε σκηνοθεσία Στάθη Ρέππα η οποία αφορά στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή της Γιώτας Βέη, αυτής της τόσο σημαντικής ερμηνεύτριας των παραδοσιακών μας τραγουδιών.
⦁ κομβικό σημείο της διοργάνωσης και με βλέμμα στο μέλλον, θα αποτελέσει και η παρουσίαση της συνεργασίας ανάμεσα στο Φεστιβάλ «Μεσογειακοί Διάλογοι» και το Διεθνές Φεστιβάλ «Film O’ Clock», το οποίο έχει ήδη 4 χρόνια ζωής και συμμετέχει στους Μεσογειακούς Διαλόγους με δύο ταινίες ντοκιμαντέρ.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του «1ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ-Μεσογειακοί Διάλογοι» θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Πληροφορίες για το «1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ–Μεσογειακοί Διάλογοι»

Πού: Καρλόβασι Σάμου
Πότε: 15 – 18 Σεπτεμβρίου 2023
Site του Φεστιβάλ: https://kmddf.gr

Σελίδα στο fb: Μεσογειακοί Διάλογοι

Πληροφορίες: «ΕΡΜΕΙΑΣ» ΣΥΝ.ΠΕ ⦁ Τηλ: +30 210 8253065 ⦁ e-mail: ermiasosd@gmail.com

Πληροφορίες για τον Τύπο: Δέσποινα Ερρίκου

 

ΠΡΟΒΟΛΗ 40 ντοκιμαντέρ: Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Τουρκία
Όλα τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται υποτιτλισμένα στα ελληνικά και τα αγγλικά.

⦁ Θερινός κινηματογράφος, κτίριο Προβατάρη Παν/μίου Αιγαίου, Λιμάνι Καρλοβάσου
https://goo.gl/maps/6VTq1aVd5AfmqUE97

⦁ Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Δυτικής Σάμου, Νέο Καρλόβασι
https://goo.gl/maps/Lkg58ZVX7aprGFaE9

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
⦁ ΜΝΗΜΗ Λάκη Παπαστάθη (15/9, 18:00, αίθουσα Δημαρχείου)
⦁ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Γιώτας Βέη (16/9, 22:00, Προαύλιος χώρος Πορφυριάδας Σχολής Καρλοβάσου) https://goo.gl/maps/76Ws7Xm4QXSMSxYN9
⦁ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: Φεστιβάλ «Μεσογειακοί Διάλογοι» – Διεθνές Φεστιβάλ «Film O’ Clock» (18/9, 20.00, Θερινός κιν/φος, κτίριο Προβατάρη Πανμίου Αιγαίου)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων ΕΡΜΕΙΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: ΟΣΔ «Διόνυσος», Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Αρχείο της ΕΡΤ, Samos Steamship Co, Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, Aegean hotel, Anema by the Sea Guesthouse, Merope hotel, Samaina hotels/Samaina Inn., Amanda hotel, Fame-taste of home.

Λίγα λόγια για τον ΕΡΜΕΙΑ
Ο ΕΡΜΕΙΑΣ είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων, που ιδρύθηκε το 1995, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1997 και έκτοτε λειτουργεί νόμιμα. Ασχολείται με τη διαχείριση και την προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων των παραγωγών κινηματογραφικών έργων και ασκεί τις κύριες δραστηριότητές του στην Ελλάδα.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Βασίλης Βαφέας – Πρόεδρος, Βασίλης Κεσίσογλου – Αντιπρόεδρος, Σταμάτης Τσαρουχάς – Αντιπρόεδρος, Βασίλης Μαζωμένος – Γεν. Γραμματέας, Παναγιώτης Σασλίδης – Ταμίας.