
Η αφίσα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
29 Ιουλίου 2023
«Η σημαία των Αθηνών» στο Από Μηχανής Θέατρο
30 Ιουλίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Ερμηνεύει την Πυθία στην παράσταση «Οι Χρησμοί του Νερού». Η Μαρία Παπαγεωργίου μιλάει στο theatermag για τη site-specific performance που συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση του νερού με το μυθικό υπόβαθρο και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς. Η παράσταση παρουσιάζεται στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Αποστολία Παπαδαμάκη.
Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με την Αποστολία Παπαδαμάκη;
Γνωριστήκαμε σε μια ακρόαση που έκανε το 2005 για την ευρωπαϊκή εβδομάδα νέων στην Αθήνα. Ήμουν 21 ετών, δεν τη γνώριζα, δεν είχα καταλάβει καν σε τι ακρόαση πήγα, έμελλε όμως να είναι συμπαντική η στιγμή. Με διάλεξε στην παράστασή της, εγώ γνώρισα έναν μαγικό κόσμο και έναν υπέροχο άνθρωπο και ενώ χαθήκαμε για λίγα χρόνια, μετά το το 2018 ξεκινήσαμε μια σχέση σε πολλά επίπεδα. Τα πιο σημαντικά είναι η από κοινού διδασκαλίες μας σε Αθήνα και Αγκίστρι και η συμμετοχή μου κάθε χρόνο ως βοκαλίστρια στο project της Anamnesis, ένα πρωτότυπο είδος παράστασης που σκηνοθετεί κάθε χρόνο και πραγματοποιείται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα.
«Οι Χρησμοί του Νερού». Πώς θα δούμε αυτή την παράσταση στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών;
Το χαρακτηριστικό σε αυτές τις παραστάσεις είναι ότι δεν είναι στατικές για το κοινό. Οι θεατές ακολουθούν το δρώμενο που πλαισιώνεται από χορευτές και performers, γίνονται σε στιγμές μέρος της παράστασης, καθοδηγούμενοι από εθελοντές που ζουν συνήθως στον τόπο που βρίσκεται ο εκάστοτε αρχαιολογικός χώρος. Φέτος για μένα το μαγικό της παράστασης είναι ότι θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο θα είναι 6.30 το πρωί στο ναό της Αθήνας και το δεύτερο, το βράδυ στο ναό του Απόλλωνα. Η Αποστολία έχει κάτι το αντισυμβατικό και το αρμονικό. Νομίζω ο τρόπος που σκηνοθέτησε φέτος την παράσταση είναι η απάντηση στις ανισορροπίες που δημιούργησε ο άνθρωπος, μέσα του και γύρω του.
Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το θέμα του έργου και τον τίτλο του;
Η απάντηση είναι αυτό που μόλις είπα, το πώς ο άνθρωπος με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση του νερού έχει κτηνωδήσει απέναντι στη φύση, στα ζώα, στη γη, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό. Η παράσταση «Οι Χρησμοί του Νερού», θέλει να λειτουργήσει ως μία προειδοποίηση, ως μια ενθύμιση μέσα από συμβολισμούς και πρόσωπα, για το πού βρίσκεται η αρμονία, πώς κατευνάζεται ο σπισισμός, πώς το νερό, το πιο πολύτιμο στοιχείο στον οργανισμό μας και στη γη μας θα καθαρίσει τον άνθρωπο από τα λάθη του.
Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;
Ερμηνεύω την Πυθία. Λαμβάνω χρησμούς και προσπαθώ να προειδοποιήσω τον άνθρωπο για όσα θα συμβούν αν συνεχίσει να βρίσκεται σε δυσαρμονία με το ευρύτερο περιβάλλον.
Σκοπό της παράστασης αποτελεί η αναζήτηση συνεργειών που γεφυρώνουν την τέχνη, την επιστήμη, τον αρχαίο πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Πώς νιώθετε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γη;
Ο ρόλος της τέχνης είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία ταχύτερα από τον μέσο άνθρωπο, να προσπαθεί να τον μετακινήσει σε έναν καλύτερο εσωτερικό εαυτό, να τον συγκινήσει, να του δείξει τον δρόμο, να τον ευαισθητοποιήσει. Νομίζω κάθε σύγχρονη ματιά στην τέχνη πρέπει να βασιστεί πάνω στα θέματα που επιτάσσει η εποχή μας. Η ψηφιακή εξέλιξη του Homo Sapiens, η κλιματική αλλαγή, η σπισιστική αντίληψη ότι Άνθρωπος είναι ανώτερο ον, πράγμα που του δίνει το δικαίωμα να κτηνωδεί προς όλα τα υπόλοιπα είδη, όλα αυτά σε συνδυασμό με την ενθύμιση των ριζών μας και των προγονικών μας καταβολών, όχι ως παρελθοντολαγνία, αλλά ως καταγεγραμμένο DNA, οφείλουν να γίνονται μέρος του πολιτισμού, είτε τραγουδάς, είτε είσαι ηθοποιός ή γλύπτης.

Η σκηνοθέτις και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη.
Πληροφορίες για την παράσταση «Οι Χρησμοί του Νερού»
Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη Μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας
Πρωτότυπη κειμενογραφία & στιχουργία: Παναγιώτης Γκιόκας
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Εικαστικός/ Κατασκευή Γλυπτών: Ιωάννης Μπρούζος
Επιστημονικοί συνεργάτες: Μαριλένα Τσακουμάκη, Δρ. Αρχαιολόγος, Αλεξανδρα Σιλβέστρου (Σύμβουλος βιωσιμότητας – MSc in Sustainable Development)
Επί σκηνής θα βρίσκονται:
Ερευνητής: Δημήτρης Γκοτσόπουλος
Πυθία: Μαρία Παπαγεωργίου
Μνημοσύνη: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μούσες: Μαίρη Γιαννούλα, Μαρία Πηνελόπη Κασιδόκωστα, Χριστιάνα Κατσιμπράκη, Κωνσταντίνα Λιόντου, Εβίνη Παντελάκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Δάφνη Σταθάτου
Μουσικοί επί σκηνής:
Βιολί: Μιγκέν Σελμάνι
Τσέλο: Λευκή Κολοβού
Άρπα: Σίσσυ Μακροπούλου
Electronics: Τρύφων Κουτσουρέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παλιός
Βοηθός χορογράφου: Κωνσταντίνα Λιόντου
Διδασκαλία εκφοράς και προσωδίας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας: Ελένη Κουλιζάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: MENTOR / Παναγιώτης Γκιόκας, Βιργινία Βασιλάκου, Γιάννης Παππάς
Επικοινωνία & Προβολή: MENTOR
Γραφείο Τύπου: Νικολέτα Βότση
Υπεύθυνος φωτογραφίας, Graphic/Visual designer: Αρείων Στεφανίδης
Κινηματογράφηση: Γιώργης Γρηγοράκης
Συντονισμός εθελοντών: Δήμητρα Τσενεσίδου
Κατασκευή φορεμάτων χορευτριών: Βικτώρια Γιαννάκη
Πού: στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών
Πότε: 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου 2023
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Προσοχή: Θα δοθούν δυο παραστάσεις. Η πρώτη στις 31/7/2023 και η δεύτερη την 1/8/2023. Η κάθε παράσταση αποτελείται από δύο μέρη, το Α’ μέρος διαδραματίζεται στον Ναό της Αθηνάς Προναίας στις 06.30-07.30 κατά την Ανατολή του Ηλίου και το Β’ μέρος στις 20.00-21.00 στον Ναό του Απόλλωνα. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και για τα δύο μέρη.
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr