Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει τους «Ατρείδες – Η επιστροφή»

112, Climate Tone, 1 χρονος μετά | Ο NEON στο World Weather Network
27 Ιουλίου 2023
Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στη Σύρο
27 Ιουλίου 2023
112, Climate Tone, 1 χρονος μετά | Ο NEON στο World Weather Network
27 Ιουλίου 2023
Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στη Σύρο
27 Ιουλίου 2023

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης συνδέει τις τραγωδίες «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, «Αγαμέμνων» του Αισχύλου και «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με αποσπάσματα από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, φωτίζοντας τη διαχρονική διάσταση του μύθου των Ατρειδών, στην παράσταση με τίτλο «Ατρείδες – Η επιστροφή». Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της από την Καλαμάτα, ενώ θα παρουσιαστεί σε ανοικτά θέατρα στην Πελοπόννησο και την Αττική. Στη Θεσσαλονίκη, ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεάπολης-Συκεών «Μερκούρεια 2023», την Κυριακή 27 Αυγούστου στο ανοικτό θέατρο «Μάνος Κατράκης».

 

 

Ο μύθος

Ο Αγαμέμνονας καλείται να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια για να κατευνάσει τη θεά Άρτεμη και να μπορέσει ν’ αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία («Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη). Με το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ο βασιλιάς Αγαμέμνονας επιστρέφει νικητής στο Άργος, αλλά δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της-ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για τον φόνο της κόρης της, Ιφιγένειας («Αγαμέμνων» του Αισχύλου).

Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, τα παιδιά της Κλυταιμνήστρας, εκδικούνται για τον φόνο του πατέρα τους Αγαμέμνονα, δολοφονώντας τη μητέρα τους («Ηλέκτρα» του Σοφοκλή). Τρεις αρχαίες τραγωδίες, στη σκιά ενός αιματοβαμμένου πολέμου, συνθέτουν τη βαριά κατάρα της οικογένειας των Ατρειδών, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα, εμπνέοντας ακόμη και τη σύγχρονη ψυχανάλυση. Μια ιστορία με πολλές αναλογίες στο σήμερα.

Η παράσταση «Ατρείδες – Η επιστροφή» σε τρία μέρη: «Η θυσία», «Η επιστροφή», «Η πτώση».

Ο Γιάννης Μαργαρίτης, στην παράσταση «Ατρείδες – H επιστροφή», χρησιμοποιεί ως μέσο την ποίηση των αρχαίων τραγικών, την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου αλλά και τη σοφία της παραδοσιακής ποίησης, αφού πολλά χορικά έχουν αντικατασταθεί, για να αφηγηθεί με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο αυτόν τον εμβληματικό μύθο από τον οποίο προκύπτουν διαχρονικά ζητήματα: Επιβολή, θυσία, ευθύνη, εκδίκηση, απελπισία, ενοχές, δικαίωση, λύτρωση, πάθος, πτώση, ο αέναος αγώνας ανάμεσα στην θηλυκή και αρσενική δύναμη, η συνεχής διεκδίκηση της εξουσίας….Μια σύγχρονη φιλοσοφική διάσταση στον μύθο δίνουν και τα σχετικά με τα πρόσωπα του οίκου των Ατρειδών αποσπάσματα από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου.

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Τέσσερα πρόσωπα έρχονται σε έναν τόπο μνήμης. Έναν τόπο στον οποίο θα επαναπροσδιοριστούν σε σχέση με τη μοίρα – μύθο. Έναν τόπο όπου θα αφηγηθούν με διαφορετικό τρόπο την εμβληματική ιστορία των Ατρειδών. Τι ζητάνε; Τι επιδιώκουν; Η θεατρική τελετουργία – μύηση θα τους οδηγήσει μέσα από την αναπαράσταση του αρχετυπικού μύθου, όπου καμιά παρηγοριά δεν φαίνεται να υπάρχει, να παρηγορήσουν και να παρηγορηθούν».
Γιάννης Μαργαρίτης

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ατρείδες – Η επιστροφή»

Δραματουργική σύνθεση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Σκηνικό – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Καψάλα

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Χρυσάνθη Δούζη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου, Γιάννης Χαρκοφτάκης

Πού: Ανοικτό θέατρο «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 13, Συκιές

Πότε: Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, στις 21.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικά, μαθητικά, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, κάρτας αναπηρίας)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της από την Καλαμάτα, ενώ θα παρουσιαστεί σε ανοικτά θέατρα στην Πελοπόννησο και την Αττική.
Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεάπολης-Συκεών «Μερκούρεια 2023».