Μουσικές βραδιές του Μικρού Κεραμεικού με τζαζ και easy listening μουσική
27 Ιουλίου 2023
Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει τους «Ατρείδες – Η επιστροφή»
27 Ιουλίου 2023
Μουσικές βραδιές του Μικρού Κεραμεικού με τζαζ και easy listening μουσική
27 Ιουλίου 2023
Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει τους «Ατρείδες – Η επιστροφή»
27 Ιουλίου 2023

 

Ο ΝΕΟΝ συμμετέχει στο World Weather Network, μία πρωτοποριακή συμμαχία φορέων από 28 χώρες στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας καλλιτεχνικής δημιουργίας σχετικά με την παγκόσμια κλιματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο ένα χρόνο το πρόγραμμα 112, Climate Tone του ΝΕΟΝ εκπέμπει σήμα για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Συμμετέχουν με νέες αναθέσεις ο μουσικός και συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος και η φωτογράφος Ναταλία Τσουκαλά. Επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος είναι ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ και βασικός συγγραφέας στο κεφάλαιο 6 της έκθεσης της διεθνούς Διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα το 2021, Πρόδρομος Ζάνης.

Ο σταθμός του ΝΕΟΝ στο World Weather Network είναι διαθέσιμος εδώ.

Η επιμελητική ομάδα του 112, Climate Tone αποτελείται από τους Φάνη Καφαντάρη, Ιωάννα Μίμη και Andrew Spyrou.

 

Ναταλία Τσουκαλά

Ο Φωτογραφικός Σταθμός καταγράφει τους μετασχηματισμούς του τοπίου της γης στην Ελλάδα από τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας, λογαριάζοντας τη βιομηχανία της ενέργειας ως κεντρική παράμετρο για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα Τοπία της Ενέργειας είναι η συνεχής φωτογραφική σειρά της Ναταλίας Τσουκαλά για το αποτύπωμα της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας στο τοπίο της Ελλάδας. Πώς παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια και πώς αυτό αφήνει τα αποτυπώματά του στο τοπίο; Παρ’ ότι αυτά καταγράφονται τοπικά, ουσιαστικά ανταποκρίνονται στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των ενεργειακών αναγκών, χωρίς όμως να σημειώνεται κάποια πρόοδος στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σταύρος Γασπαράτος
Ψηφιακή Μηχανή Ήχου | Ένας τόνος κινδύνου για το κλίμα.

O Ηχητικός Μετεωρολογικός Σταθμός είναι ένα ψηφιακό έργο-ιστότοπος, μία ψηφιακή εφαρμογή που δέχεται δεδομένα από ένα πραγματικό μετεωρολογικό σταθμό στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη: Μετεωροσκοπείο ΑΠΘ), τα οποία μετατρέπει με αυτοματοποιημένο τρόπο σε ήχο. Παράγεται έτσι μία ακουστική εμπειρία εμβύθισης που αποτυπώνει ηχητικά τις μεταλλαγές των συστημάτων του καιρού. Στον ιστότοπο του Ηχητικού Μετεωρολογικού Σταθμού το κοινό μπορεί να αλληλοεπιδράσει με το ηχητικό περιβάλλον απομονώνοντας επιμέρους κανάλια ήχου-δεδομένων.

Ανακαλύψτε την Ψηφιακή Μηχανή Ήχου στο sonicweatherstation.online

 

Σειρά Podcasts

Πρόκειται για σύνολο ηχογραφήσεων που εκπέμπουν ένα μήνυμα για την κλιματική κρίση με φορά από το τοπικό προς το διεθνές. Από την Ελλάδα και τη λεκάνη της Μεσογείου εκπέμπεται ένα ηχητικό σήμα κινδύνου στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Επιστήμονες, φορείς, οργανισμοί και ομάδες αναπτύσσουν τον λόγο τους με εστίαση σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Επιμέλεια podcast από την επιμελητική ομάδα του 112, Climate Tone, Φάνη Καφαντάρη, Ιωάννα Μίμη και Andrew Spyrou.
Podcast Audio Production με την υποστήριξη της Frontstage.

Επεισόδιο #1 | Σήμα ενός κλιματολόγου από την Ελλάδα, του καθηγητή Πρόδρομου Ζάνη
Επεισόδιο #2 | Μεταδίδοντας δελτία καιρού στην Ελλάδα, του Σάκη Αρναούτογλου, Μετεωρολόγου παρουσιαστή στο εθνικό δίκτυο τηλεόρασης
Επεισόδιο #3 | Tα αποτελέσματα μίας πανελλαδικής έρευνας γνώμης για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, της Δρ. Φαίης Μακαντάση, διευθύντριας ερευνών της διαΝΕΟσις
Επεισόδιο #4 | Η Μεσόγειος θάλασσα, ένα θαλάσσιο οικοσύστημα σε κίνδυνο, με την Αναστασία Μήλιου, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, τον Καθηγητή Θαλάσσιας Οικολογίας Στέλιο Κατσανεβάκη και τον συνεπιμελητή του 112, Climate Tone, Andrew Spyrou.
Επεισόδιο #5 | Το χερσαίο οικοσύστημα στην Ελλάδα – Πεδίο ανθεκτικό αλλά και ευαίσθητο, με τη Sheila Darmos, τον καθηγητή Πρόδρομο Ζάνη και τον συνεπιμελητή του 112, Climate Tone, Andrew Spyrou.

Στο Eπεισόδιο #6, το τελευταίο της σειράς, με τίτλο 112, Climate Tone | 1 Χρόνος Μετά, η επιμελητική ομάδα του 112, Climate Tone Φάνης Καφαντάρης, Ιωάννα Μίμη και Andrew Spyrou συζητούν με τους καλλιτέχνες Σταύρο Γασπαράτο και Ναταλία Τσουκαλά για τη σχέση μας με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς και το καλλιτεχνικό έργο που ανέπτυξαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η συζήτηση αυτή αποτιμά το έργο ενός ολόκληρου χρόνου των δύο βασικών συμμετοχών στο 112, Climate Tone, τα ίδια τα έργα, όπως και την επίδραση που είχε αυτός ο χρόνος ευρύτερα στην πρακτική τους.

Ακούστε το Επεισόδιο #6 παρακάτω: A year of 112, Climate Tone | Episode # 6 – 112, Climate Tone | Podcast on Spotify

Η σειρά Podcast 112, Climate Tone είναι διαθέσιμη στο Spotify.

 

Webinar
Signals from Greece | The link of global warming levels with climate change in the Mediterranean region

“Γιατί μία αύξηση θερμακρασίας μόνο 1,5°C είναι καίρια για το οικοσύστημα;”

O Καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Ζάνης συζητά με την Ιωάννα Μίμη, συνεπιμελήτρια του 112, Climate Tone, για τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου αναφορικά με το πρόσφατο παρελθόν και το προβλεπόμενο μέλλον.

Δείτε το Webinar στο video παρακάτω: Signals from Greece | Prof. Prodromos Zanis | 112, Climate Tone, NEON + World Weather Network on Vimeo

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
το 112, Climate Tone ταξιδεύει στον κόσμο

Art Sonje Center & (TOGETHER)(TOGETHER)
Σεούλ, Νότια Κορέα
O NEON και το 112, Climate Tone συμμετείχαν στην έκθεση World Weather Network του Art Sonje Center & (TOGETHER)(TOGETHER) στη Σεούλ, Νότια Κορέα.

SAHA Studio Open
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
O NEON και το 112, Climate Tone συμμετείχαν στην έκθεση του SAHA Studio Open | World Weather Network στη Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.

London Review of Books
Instagram Take-Over | Ναταλία Τσουκαλά

Στο πλαίσιο του World Weather Network, καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς και επιστήμονες των 28 πολιτιστικών οργανισμών που απαρτίζουν το δίκτυο μοιράστηκαν επί ένα έτος με το London Review of Books ιστορίες, εικόνες και στοχασμούς σχετικά με τον καιρό τοπικά αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Στη συνέχεια οι αρθρογράφοι του LRB παρουσίαζαν κάθε δεκαπεθήμερο άρθρα και αναφορές για κάθε μία από τις τοποθεσίες-σταθμούς του δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό η Ναταλία Τσουκαλά κατέλαβε με τις εικόνες της για τα Τοπία της Ενέργειας το Instagram feed του LRB για μία μέρα.

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα στο London Review of Books.

 

 

Πληροφορίες για το 112, Climate Tone

Μία ανάθεση του NEON για το World Weather Network

Συμμετέχoντες Καλλιτέχνες | Σταύρος Γασπαράτος, Ναταλία Τσουκαλά
Επιστημονικός Σύμβουλος | Πρόδρομος Ζάνης
Επιμέλεια | Φάνης Καφαντάρης, Ιωάννα Μίμη, Andrew Spyrou
Διευθύντρια ΝΕΟΝ | Ελίνα Κουντούρη
Υπεύθυνη Projects & Εκθέσεων ΝΕΟΝ | Έφη Συρίγου
Υπεύθυνη Digital ΝΕΟΝ | Ναυσικά Παπαδοπούλου

Στην πλατφόρμα World Weather Network συμμετέχουν 28 ανεξάρτητοι πολιτιστικοί οργανισμοί:

ARTANGEL, London
ARTINGENIUM, San Sebastián
ART JAMEEL, Dubai
ARTSONJE CENTER, Seoul
BUNDANON, New South Wales
DHAKA ART SUMMIT, Bangladesh
ENOURA OBSERVATORY, Japan
NICOLETTA FIORUCCI FOUNDATION, Grasse
FOGO ISLAND ARTS, Newfoundland
FONDAZIONE SANDRETTO RE REBAUDENGO, Torino
HOLT-SMITHSON FOUNDATION, New Mexico
ICELANDIC ARTS CENTRE, Reykjavik
IHME HELSINKI / PRO ARTE FOUNDATION, Helsinki
KHOJ, New Delhi
MALI, Lima
MCAD, Manila
NEON, Athens
NGO, Johannesburg
WAAG, Amsterdam
RUYA FOUNDATION, Iraq
SAHA, Istanbul
SOPHIA POINT, Guyana
TERRA FOUNDATION, Comporta
TE TUHI, Aotearoa / New Zealand
UCCA, Beijing / Qinhuangdao
YINKA SHONIBARE FOUNDATION, Lagos / Ijebu
32 DEGREES EAST, Uganda