Τριήμερη εκπαίδευση με τον Eugenio Barba στο «Ρεκτιφιέ» της Fabrica Athens Theater Group

Ο Ευθύμης Χρήστου σκηνοθετεί την παράσταση «Παρασκευή & 13»
24 Ιουλίου 2023
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και  ο Αποστόλης Τότσικας στην παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» 
24 Ιουλίου 2023
Ο Ευθύμης Χρήστου σκηνοθετεί την παράσταση «Παρασκευή & 13»
24 Ιουλίου 2023
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και  ο Αποστόλης Τότσικας στην παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» 
24 Ιουλίου 2023

 

Ο πρωτοπόρος θεατρικός σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, θρυλική μορφή του σύγχρονου θεάτρου, Eugenio Barba έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μια τριήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση που απευθύνεται τόσο σε ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, όσο και σε θεωρητικούς, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και σπουδαστές των παραστατικών τεχνών.

Το τριήμερο θα διεξαχθεί 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 στο ολοκαίνουριο Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών «Ρεκτιφιέ» της Fabrica Athens Theater Group και θα περιλαμβάνει:
⦁ Διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba
⦁ Προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ «Who is Eugenio Barba» της Μαγδαληνή Ρεμούνδου και
⦁ Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba «Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο – Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση» σε μετάφραση Lluis Masgrau, Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική.

 

Το εκπαιδευτικό τριήμερο αποτελεί μέρος της ευρύτερης εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση, με επίτιμους καλεσμένους και τον παγκοσμίου φήμης θεατρικό σκηνοθέτη Eugenio Barba, αλλά και την σπουδαία ηθοποιό του Odin Teatret, Julia Varley. Στο πλαίσιο του event η ηθοποιός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα και για 3 μόνο παραστάσεις την θεατρική performance «Ave Maria» σε σκηνοθεσία Eugenio Barba· μια παράσταση αφιερωμένη στη Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa. Ακόμη, θα εμψυχώσει το πρακτικό workshop φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές «The Echo of Silence». Οι δράσεις της εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση γίνονται με την ευγενική υποστήριξη του Instituto Italiano di Cultura Atene (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών).

 

 

 

Το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριήμερου με τον Eugenio Barba

⦁ Τετάρτη, 20.09.2023 ǀ 18:15 – 20:30
60 Χρόνια Θεάτρου – Διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba.
Ο μεγάλος σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του Odin Teatret το 1966, θα μιλήσει για την εμπειρική και θεωρητική του έρευνα πάνω στη Τέχνη του Θεάτρου, το «Τρίτο Θέατρο», και όντας ένας από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές του θεάτρου τον 21ο αιώνα θα διηγηθεί για τις τελευταίες του εμπειρίες με την θρυλική θεατρική του ομάδα και τις προοπτικές του μέλλοντος.
Ύστερα από τη διάλεξη, ο Ιταλός σκηνοθέτης και μεγάλος οραματιστής της τέχνης του θεάτρου θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα συζητήσει μαζί του.

⦁ Πέμπτη, 21.09.2023 ǀ 18:15 – 20:00
Προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ «Ποιος Είναι ο Eugenio Barba» της Μαγδαληνής Ρεμούνδου και Q&A με συντελεστές τις ταινίας.
Με αφορμή την αναγόρευση του Eugenio Barba ως Επίτιμο Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το αφιέρωμα που έγινε το 2019 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο για τον παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη και θεωρητικού του Θεάτρου, η Μαγαληνή Ρεμούνδου επιχειρεί με το ντοκυμαντέρ της τη παρουσίαση του μεγάλου σκηνοθέτη μέσα από τα μάτια των στενών του συνεργατών του στο Odin Teatret, τις αναλύσεις των ακαδημαϊκών, αλλά και τις μαρτυρίες καλλιτεχνών που τον γνώρισαν και επηρεάστηκαν από την τέχνη του.
Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτη του ντοκυμαντέρ, συζήτηση με τους συντελεστές και τον Eugenio Barba.

⦁ Παρασκευή, 22.09.2023 ǀ 18:15 – 19:30
Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba «Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο – Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση» σε μετάφραση Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική.
To βιβλίο «Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο – Διαφορά, Τέχνη Εξέγερση» αποτελεί μια επαγγελματική αυτοβιογραφία που επιχειρεί να αναπαραστήσει την αναζήτηση του νοήματος. Ο Eugenio Barba, ένας συναρπαστικός αφηγητής, πέρα από σπουδαίος δάσκαλος, με λογοτεχνικό λόγο μας παραθέτει σαράντα περίπου κείμενα από πολύ διαφορετικές περιόδους, που μιλούν για μια πληθώρα εμπειριών και θεμάτων (ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε, ιστορίες ανθρώπων από προηγούμενες εποχές, μύθους και παραβολές), για να καταλήξει στην ουσιαστική πραγματικότητα ενός θεάτρου που φτιάχτηκε για να υπερβεί τον εαυτό του. Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που διατρέχει το βιβλίο: η ενέργεια ανάμεσα στο θέατρο και σε ό,τι το υπερβαίνει. (Συρραφή σημειώσεων από τους σχολιαστές και μεταφραστές του βιβλίου: Lluis Masgrau, Ευάγγελος Βάντζος, Κώστας Βάντζος).

 

 

Ποιος είναι ο Eugenio Barba

Ο Eugenio Barba είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην ιστορία του θεάτρου κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Η δραστηριότητά του, η οποία αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς εδώ και μισό αιώνα, περιλαμβάνει πολλούς τομείς: την καλλιτεχνική δημιουργία των παραστάσεων, τον θεωρητικό στοχασμό, την παιδαγωγική και την μετάδοση της εμπειρίας, την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την επιστημονική μελέτη της τέχνης του ηθοποιού/χορευτή, την χρήση του θεάτρου «εκτός του θεάτρου» σε κοινωνικά και διαπολιτισμικά πλαίσια ανά τον κόσμο με σκοπό την σύναψη σχέσεων μεταξύ των πολιτισμών και των εθνοτικών ομάδων.

Ο Οκτώβριος του 1964 είναι ημερομηνία σταθμός στη πορεία του: Ο Barba ίδρυσε στο Oslo το Odin Teatret μαζί με μερικούς νέους, που είχαν απορριφθεί από την Εθνική Θεατρική Σχολή. Δύο χρόνια αργότερα, μετακόμισε με την ομάδα του στο Holstebro, στην Δανία, και εκεί άρχισε να φτιάχνει ένα θεατρικό εργαστήρι με πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής. Οι πρωτοβουλίες και οι συνεργασίες του Barba και των ηθοποιών του με θέατρα, πανεπιστήμια, ομάδες στα πρώτα τους βήματα και με υψηλού κύρους ιδρύματα εξελίχθηκαν σε πολλαπλές παιδαγωγικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στο Holstebro και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στην Νότια Αμερική.

Ο Barba έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία. Τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα και η έρευνά του στη θεατρική ανθρωπολογία έχουν αναγνωριστεί με τιμητικούς και διδακτορικούς τίτλους από τα Πανεπιστήμια του Aarhus, Ayacucho, Bologna, Havana, Warsaw, Plymouth, Hong Kong, Buenos Aires, Tallinn, Cluj-Napoca, Εδιμβούργου, Σαγκάης και Πελοποννήσου.

Το 2020, μαζί με την ηθοποιό Julia Varley, ίδρυσε το Fondazione Barba Varley που έχει στόχο την υποστήριξη ηθοποιών που εργάζονται σε δυσμενείς καταστάσεις λόγω διάκρισης (πολιτική, κοινωνική και φυλετική).
Περισσότερες πληροφορίες: https://fondazionebarbavarley.org/en/eugenio-barba/

 

Πρακτικές πληροφορίες

Πού: «Ρεκτιφιέ» – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών, Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα

Πότε: 20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρες: Τετάρτη, 20.09.2023, 18:15 – 20:30 / Πέμπτη, 21.09.2023, 18:15 – 20:00 / Παρασκευή, 22.09.2023, 18:15 – 19:30

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά)

Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ

Προπώληση: μέσω viva.gr

Πληροφορίες: 6949 409474 (Δευτέρα με Παρασκευή: 12:00 – 18:00)