
Η Νικολέτα Βλαβιανού σκηνοθετεί την κωμωδία «Luna Nera»
18 Ιουλίου 2023
«Θήβα: A Global Civil War» σκηνοθετεί ο Παντελής Φλατσούσης
18 Ιουλίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Υπό τον τίτλο «Συμπερίληψη και Διαφορετικότητα στο Επίκεντρο Πολλαπλών Αφηγήσεων» και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Θεωνά, το Outreach Project επιστρέφει για τρίτη χρονιά και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση, σε απόφοιτες/-ους και σπουδάστριες/-στές θεατρικών σπουδών, δραματικών σχολών και σεμιναρίων θεατρικής γραφής, να καταθέσουν προσχέδια σύγχρονων θεατρικών έργων. Ο Κώστας Θεωνάς μιλάει στο theatermag για την τρίτη διοργάνωση του Outreach Project, καθώς και για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό.
Τρίτη χρονιά για το «Outreach Project». Ποια είναι η εμπειρία σας από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις;
Με φόρα έρχεται από τις δύο περασμένες χρονιές το «Outreach Project», παρουσία πολυπληθούς κοινού και εκπροσώπων της καλλιτεχνικής σκηνής, όπου ήδη έχει αναδείξει 14 πρωτότυπα θεατρικά έργα νέων δημιουργών, που πραγματεύονταν την έννοια της ατομικής ταυτότητας, μέσω ενός τετράμηνου δημιουργικού εργαστηρίου, θεατρικών αναγνώσεων και δραματοποιημένων αναλογίων, στις σκηνές του θεάτρου Vault στην Αθήνα και του θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη και τριών εκδόσεων του οίκου Άπαρσις.
Ο φετινός τίτλος είναι «Συμπερίληψη και Διαφορετικότητα στο Επίκεντρο Πολλαπλών Αφηγήσεων». Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;
Οι φετινές εκδηλώσεις του «Outreach Project 3» είναι ανοιχτές για το κοινό και αποτελούν μια πρό(σ)κληση σε 10 νέους θεατρικούς συγγραφείς, να προβάλλουν την ετερότητα και ποικιλομορφία ως θετική εμπειρία πολιτισμού, με τη συνεργασία του Θεάτρου Vault στην Αθήνα, του Θεάτρου Act στην Πάτρα και του Θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη και τη συμμετοχή διακεκριμένων θεατρικών συγγραφέων/δραματουργών, σκηνοθετών, ηθοποιών και παραγωγών, από κάθε πόλη.

Ο Κώστας Θεωνάς έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Outreach Project.
Σε ποιους απευθύνεται το «Outreach Project 3» και ποια είναι τα κριτήρια συμμετοχής σε αυτό;
Το «Outreach Project 3», σε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε απόφοιτες/-ους θεατρικών σπουδών και δραματικών σχολών αλλά και σπουδάστριες/-στές σεμιναρίων θεατρικής γραφής, τους προσκαλεί να αποστείλουν ένα προσχέδιο κειμένου, που θα περιλαμβάνει μια εναρκτήρια σκηνή με βασικά στοιχεία πλοκής, διαλόγων και χαρακτήρων, με σαφείς επιρροές και αναφορές στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.
Προκειμένου οι συγγραφείς να συμμετάσχουν στο «Outreach Project 3», καλούνται να αποστείλουν ένα προσχέδιο θεατρικού κειμένου σε μορφή PDF, μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, στο outreachtheatreproject@gmail.com που θα περιλαμβάνει:
Α. Mια εναρκτήρια σκηνή (έως 600 λέξεις) με βασικά στοιχεία πλοκής, διαλόγων και χαρακτήρων και με σαφείς αναφορές στην κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων που διαιωνίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες, τον στιγματισμό και τις σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.
Β. Τίτλο έργου και μια μικρή σύνοψη (έως 300 λέξεις), με την προϋπόθεση ότι τα τελικά έργα που θα προκύψουν δεν θα ξεπερνούν τα 60’ με 70’ λεπτά και οι χαρακτήρες δεν θα ξεπερνούν τους 5
Γ. Ένα σύντομο βιογραφικό
Πώς γίνεται η διαδικασία επιλογής και σύνθεσης θεατρικών κειμένων; Από ποιους αποτελείται η Επιτροπή Αξιολόγησης;
Καταρχάς, θα επιλεγούν οι συγγραφείς των 10 επικρατέστερων προσχεδίων από την Επιτροπή Αξιολόγησης που αποτελείται από 5 διεθνώς καταξιωμένους συγγραφείς/δραματουργούς, Άκη Δήμου, Νίνα Ράπη, Χαράλαμπο Γιάννου, Σοφία Καψούρου και Τηλέμαχο Τσαρδάκα, για να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση. Στο στάδιο αυτό, θα δοθούν αναλυτικά σχόλια για κάθε έργο, προκειμένου οι συγγραφείς να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους και να αναπτύξουν τα δομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κειμένων τους. Στο στάδιο της εξελικτικής διαδικασίας των θεατρικών κειμένων, παρέχεται η διαδικτυακή συνέργεια των νέων συγγραφέων με τους δραματουργούς, εστιάζοντας άμεσα στις ανάγκες των συγγραφέων.
Το one-to-one mentoring των δραματουργών προς τους συμμετέχοντες συγγραφείς, αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της αφηγηματικής τεχνικής και της ικανότητάς τους να κατασκευάσουν ένα έργο, με δυνατή πλοκή και ολοκληρωμένους και πολυδιάστατους χαρακτήρες διάρκειας έως εξήντα λεπτών, που θα αφορά και θα αγγίζει ένα συμπεριληπτικό και μεγαλύτερο κοινό.
Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του προγράμματος;
Το «Outreach Project 3» έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τις διαφορετικές, συχνά υπο-εκπροσωπούμενες, φωνές νέων και ανερχόμενων συγγραφέων, που προτάσσουν με τη γραφή τους ζητήματα αυτοπροσδιορισμού που σχετίζονται με τη ρευστότητα του φύλου και τη σεξουαλικότητα, τις σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις, την εθνοπολιτισμική προέλευση, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις και τις κοινωνικές ανισότητες.
Πληροφορίες για το «Outreach Project 3»
Κριτήρια και προϋποθέσεις συμμετοχής
Προκειμένου οι συγγραφείς να συμμετάσχουν στο Outreach Project 3, καλούνται να αποστείλουν ένα προσχέδιο θεατρικού κειμένου σε μορφή PDF, μέχρι την Δευτέρα 31 Ιουλίου, στο outreachtheatreproject@gmail.com που θα περιλαμβάνει:
1. Mια εναρκτήρια σκηνή (έως 600 λέξεις) με βασικά στοιχεία πλοκής, διαλόγων και χαρακτήρων και με σαφείς αναφορές στην κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων που διαιωνίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες, τον στιγματισμό και τις σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.
2. Τίτλο έργου και μια μικρή σύνοψη (έως 300 λέξεις), με την προϋπόθεση ότι τα τελικά έργα που θα προκύψουν δεν θα ξεπερνούν τα 60 με 70 λεπτά και οι χαρακτήρες δεν θα ξεπερνούν τους 5.
3. Ένα σύντομο βιογραφικό
Διαδικασία επιλογής και σύνθεσης θεατρικών κειμένων
Οι συγγραφείς των 10 επικρατέστερων προσχεδίων που θα επιλεγούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, αποτελούμενη από τους καταξιωμένους συγγραφείς/δραματουργούς Άκη Δήμου, Νίνα Ράπη, Χαράλαμπο Γιάννου, Σοφία Καψούρου και Τηλέμαχο Τσαρδάκα, θα συμμετάσχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση σε ένα τετράμηνο διαδικτυακό εργαστήριο δημιουργικής γραφής, με one-to-one mentoring των δραματουργών προς τους επιλεχθέντες συγγραφείς. Τέλος, τα πρωτότυπα θεατρικά έργα που θα προκύψουν από το εργαστήριο, θα παρουσιαστούν στο κοινό της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, με τη μορφή Θεατρικών Αναγνώσεων και Δραματοποιημένων Αναλογίων, από ηθοποιούς και σκηνοθέτες κάθε πόλης. (Για περισσότερες πληροφορίες στο synergeies.org)