«Λανθάνουσα μνήμη ή ο διαρρεύσας χρόνος»: η νέα έκθεση του Νίκου Βαβάτση στην Πάτμο

Ξεκινά το «Aigio Music Festival»
14 Ιουλίου 2023
Η Λενιώ Κακλέα παρουσιάζει το «Αγρίμι (Fauve)»
14 Ιουλίου 2023
Ξεκινά το «Aigio Music Festival»
14 Ιουλίου 2023
Η Λενιώ Κακλέα παρουσιάζει το «Αγρίμι (Fauve)»
14 Ιουλίου 2023

 

Το ανθρώπινο πρόσωπο και οι πολλαπλές εκφράσεις του αποτελούν την πηγή έμπνευσης του ζωγράφου Νίκου Βαβάτση, στη νέα του ατομική έκθεση που εγκαινιάζεται στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο, παρουσία του καλλιτέχνη, στις 14 Ιουλίου. Ο τίτλος της έκθεσης «Λανθάνουσα μνήμη ή ο διαρρεύσας χρόνος» (“Latent memory or time gone by”) δίνει το στίγμα και το περιεχόμενο της.

Ο καλλιτέχνης διερευνά τη μνήμη, το χρόνο, τη στιγμή που περνάει και χάνεται, την αέναη μετάλλαξη του παρόντος σε παρελθόν, πάντα με οδηγό τον άνθρωπο και τα συναισθήματά του, έτσι όπως αυτά καταγράφονται στο πρόσωπό του. Το έργο του είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό.

 

 

«Πηγή έμπνευσης μου είναι ο άνθρωπος», λέει ο ίδιος ο Νίκος Βαβάτσης. «Το ανθρώπινο πρόσωπο και η πληθώρα των εκφράσεων που φέρει ως καταγραφή συναισθημάτων. Με μία έντονη ροπή προς την αφαίρεση και μέσα από αλληλοεπικαλυπτόμενες πινελιές, προσπαθώ να καταγράψω συναισθήματα, με σκοπό να αναδείξω το πεπερασμένο της ύπαρξής μας», επισημαίνει.

«Η τεχνική του Βαβάτση -αδρές και επίμονες πινελιές που καταργούν την αναπαράσταση- διαλύει τα περιγράμματα των προσώπων, τα απογυμνώνει από την υλική τους υπόσταση, τα μετουσιώνει σε άυλες εκφράσεις της ύπαρξης «που υποφέρει από την αγωνία της ανυπαρξίας. Τα πρόσωπα στα έργα αυτά καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Επειδή δεν αποτελούν εικόνες αλλά σκιές του εαυτού τους, περνούν μέσα από τις χαραμάδες του χρόνου, γίνονται αιώνια, νικούν την ανυπαρξία. Σαν τη μνήμη, που αυθαιρετεί για να κρατήσει ζωντανό αυτό που χάνεται, η ζωγραφική του Βαβάτση αποτυπώνει αυτό που διαφεύγει την αντίληψη, αλλά κρατά ζωντανά τα πρόσωπα που έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας, κι εμείς νομίζουμε πως πάντα θα είναι εδώ…», επισημαίνει η φιλόλογος Μαρία Πατρώνου, σε σημείωμά της για τη δουλειά του καλλιτέχνη.

 

 

Νίκος Βαβάτσης

Ο ζωγράφος Νίκος Βαβάτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Μετά το πέρας των σπουδών του στις Γραφικές Τέχνες -στα τέλη της δεκαετίας του 1980- ξεκίνησε μια καλλιτεχνική πορεία με ευρεία γκάμα θεμάτων και τεχνικών: τοιχογραφία για δημόσιο χώρο, σκηνογραφία και μικτή τεχνική ζωγραφικής. Έχει κάνει 15 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει με έργα του σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε συλλογές ιδρυμάτων και μουσείων. Το 2012 ο ζωγράφος παρουσίασε για πρώτη φορά ανθρωποκεντρικά έργα, τα οποία μέχρι και σήμερα αποτελούν τη βασική θεματική του ενότητα.

 

Πληροφορίες για την έκθεση «Λανθάνουσα μνήμη ή ο διαρρεύσας χρόνος»

Πού: Kapopoulos Fine Arts, Κεντρική πλατεία Χώρας, Πάτμος, 85500, τηλ. 22470 31222 / 6949 452447

Πότε: από 14 έως 23 Ιουλίου 2023

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-14.00 και 10.00-24.00

email: patmos@kapopoulosfinearts.com

www.kapopoulosfinearts.com