Θεανώ Μεταξά και Ευθύμης Θέου στο «Ζωολόγιο / Bestiario»

«Run – Ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαλαή
12 Ιουλίου 2023
«Συγκλίσεις» στο 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων
13 Ιουλίου 2023
«Run – Ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαλαή
12 Ιουλίου 2023
«Συγκλίσεις» στο 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων
13 Ιουλίου 2023

 

«Ζωολόγιο / Bestiario» είναι ο τίτλος της παράστασης Θεάτρου/Αρχαιολογίας που πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2 Αυγούστου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Αρχαιολογικό Χώρο Γουρνιών στην Παχειά Άμμο Ιεράπετρας. Τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ευθύμης Θέου. Ερμηνεύουν η Θεανώ Μεταξά και ο Ευθύμης Θέου.

 

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Δύο ερμηνευτές συστήνουν στο κοινό τον προϊστορικό οικισμό στα Γουρνιά στην ανατολική Κρήτη όχι από την πλευρά της ανθρώπινης δράσης, αλλά ως πεδίο των άλλων όντων, δηλαδή των ζώων που τον κατοίκησαν και τον κατοικούν: στο παρελθόν, όπως δείχνουν παλαιοντολογικά απολιθώματα και (ζωο)αρχαιολογικά τους κατάλοιπα, όσο και σε σημερινά είδη, στο παρόν – ακόμη και στις προοπτικές που αυτά έχουν στο μέλλον. Σε μια προσπάθεια αναστοχασμού και σφαιρικής κατανόησης των σχέσεων μεταξύ των πλασμάτων του κόσμου στη μακρά διάρκεια.
Η παράσταση εγγράφεται στη δεκάχρονη ήδη δράση της καλλιτεχνικής ομάδας που συνδυάζει το θέατρο και την αρχαιολογία και διερευνά: πώς θεατρικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσεγγίσουμε με νέα ματιά το αρχαιολογικό υλικό ενισχύοντας παράλληλα τους αμφίπλευρους δεσμούς με την εκάστοτε τοπική κοινότητα· αλλά και πώς αρχαιολογικά εργαλεία (όπως η ανασκαφή και η μελέτη των ευρημάτων) μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός site-specific καλλιτεχνικού έργου.

 

Ο Ευθύμης Θέου.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Με αφορμή τη ζωή ενός σκύλου, της Μίκας, από το 1998 έως το 2016, ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες μια άναρχη περιδιάβαση στο χώρο και τον χρόνο με οδηγό τις αρχαιολογικές μαρτυρίες στα Γουρνιά. Στην πορεία, η ματιά μας άλλαξε: ο κόσμος άρχισε να μας αποκαλύπτεται ως ένα περιβάλλον που σφύζει από ζωή –μέσα από αφάνταστα διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης, που μας επιτρέπουν να βρεθούμε και εμείς οι ίδιοι/ες έξω από τα –συχνά αποπνικτικά– όρια των ανθρώπινων επιλογών. Στο έργο μας, η αρχαιολογία κάνει ό, τι ξέρει να κάνει καλά: να δίνει πρόσβαση σε «άλλες» ζωές, και, κυρίως, να κινητοποιεί τη μνήμη – να βοηθάει να θυμηθούμε εκείνα που έχουν ξεχαστεί.

Και τότε, ξαφνικά, είδα στα μάτια του το βλέμμα του σκύλου του Λεβινάς, που στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν ο μόνος που αγνόησε τις αλυσίδες των μελλοθάνατων. Κι έτρεξα προς το μέρος του!

 

Η Θεανώ Μεταξά.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ζωολόγιο / Bestiario»

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Ευθύμης Θέου
Μουσική: Θανάσης Δεληγιάννης
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
Ειδικές Κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος
Επιστημονική συνεργάτιδα: Δήμητρα Μυλωνά
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας (ContAct)
Εκτέλεση παραγωγής: Vasistas/ Μαρία Δούρου

Ερμηνεία: Θεανώ Μεταξά, Ευθύμης Θέου

Με την υποστήριξη του INSTAP (Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας-Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης)

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις θεάτρου/αρχαιολογίας του Ευθύμη Θέου: http://performance-archaeology.com/

 

Πού: Αρχαιολογικός Χώρος Γουρνιών, Παχειά Άμμος, Τ.Κ. 72200, Ιεράπετρα, Γουρνιά (Νομός Λασιθίου), Κρήτη

Πότε: Τρίτη 1 και Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023, στις 19.20

Πληροφορίες: https://digitalculture.gov.gr

Είσοδος: Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Προκρατήσεις θέσεων:digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr