«Συγκλίσεις» στο 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

Θεανώ Μεταξά και Ευθύμης Θέου στο «Ζωολόγιο / Bestiario»
13 Ιουλίου 2023
Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: «”Ο Φύλακας της Λίμνης” είναι ένα έργο που θέτει προβληματισμούς για την καταστροφή του περιβάλλοντος με σουρεαλιστικό τρόπο»
13 Ιουλίου 2023
Θεανώ Μεταξά και Ευθύμης Θέου στο «Ζωολόγιο / Bestiario»
13 Ιουλίου 2023
Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: «”Ο Φύλακας της Λίμνης” είναι ένα έργο που θέτει προβληματισμούς για την καταστροφή του περιβάλλοντος με σουρεαλιστικό τρόπο»
13 Ιουλίου 2023

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει για όγδοη συνεχή χρονιά από τις 18 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, υπό τον γενικό τίτλο «Συγκλίσεις». Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ παρουσιάζονται στην Οικία Μιχαηλίδου, στο Άνω Κουφονήσι και περιλαμβάνουν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδρυτή του, μαέστρου και πιανίστα, Κορνήλιου Μιχαηλίδη, διατηρώντας την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα για την οποία διακρίνεται όλα αυτά τα χρόνια.

Σε μία εποχή που στιγματίζεται από αβεβαιότητα και ραγδαίες αλλαγές που προκύπτουν μέσα από τις αλλεπάλληλες διεθνείς αναταραχές, τις εντεινόμενες φυσικές καταστροφές, τις οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλά και την εκθετική εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, το Φεστιβάλ αποσκοπεί μέσω της θεματικής του, να επαναφέρει την πολιτιστική δημιουργία και τις αξίες της στο επίκεντρο, γεφυρώνοντας κενά και συγκλίνοντας στον κοινό τόπο της μουσικής που υπερβαίνει γλωσσικά, φυλετικά και χρονικά όρια.

Η 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ φιλοξενεί πέντε συναυλίες με δεκαεπτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων οι Liya Petrova (βιολί), David Lively (πιάνο), Jess Gillam (σαξόφωνο), Avi Avital (μαντολίνο), Σίμος Παπάνας (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο), Τίμος Πέτριν (βιολοντσέλο), Τάσος Πάππας (πιάνο), Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο), κι άλλες εξέχουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, διακεκριμένες για τη μουσικότητά τους.

Ο φετινός προγραμματισμός επιδιώκει, μέσω της διευρυμένης καλλιτεχνικής του ομπρέλας, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους κόσμους, φλερτάροντας με την τζαζ, την ροκ κι άλλα είδη μουσικής, επεκτείνοντας το ρεπερτόριο από την εποχή του μπαρόκ μέχρι σήμερα και εντάσσοντας ασυνήθιστα μουσικά σύνολα, στο αρμονικό και φιλόξενο περιβάλλον των Κουφονησίων.

Το φεστιβάλ είναι στην ευχάριστη θέση να τελεί και φέτος, για 4η συνεχή χρονιά, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ παράλληλα απολαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερης υποστήριξης, τόσο από κοινωφελή ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και η ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, όσο και από επιχειρήσεις και ιδιώτες σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Πιστό στον μουσικοπαιδωγικό του χαρακτήρα, το Φεστιβάλ συνεχίζει το πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης στο νησί, μετά από μία χρονιά συνεχόμενης δραστηριότητας στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών του νησιού, μέσω του πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης μουσικών οργάνων που διοργάνωσε κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, με την ευγενική υποστήριξη των ιδρυμάτων Qualco και Virginia Wellington Cabot. Έτσι τα παιδιά απέκτησαν φέτος για πρώτη φορά πρόσβαση σε δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως διδασκαλία μουσικού οργάνου με υποτροφία, ενώ τους παρήχθησαν δωρεάν μουσικά όργανα και εξοπλισμός, θέτοντας έτσι τις απαραίτητες βάσεις για μια συστηματική μουσική εκπαίδευση.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023
“A path into Romanticism”

Έχοντας επαινεθεί από το διεθνή τύπο για την «αβίαστη δεξιοτεχνία» της (The Strad), την «εξαιρετική τονική ποικιλία» (Gramophone) και έναν «πανέμορφο ήχο – ώριμο και μελωδικό» που φραζάρει με μεγαλειώδες εύρος» (The Times), η νικήτρια του α’ βραβείου στο Διεθνή Διαγωνισμού Βιολιού Carls Nielsen της Δανίας (2016), Βουλγάρα βιολονίστα Liya Petrova συμπράττει επί σκηνής με τον Γαλλοαμερικανό πιανίστα David Lively, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη βαθιά συνυφασμένο με την καλλιτεχνική κληρονομιά της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που τον καθιστούν εκλεκτό ερμηνευτή για τη μουσική και των δύο χωρών. Οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές θα μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια του Γερμανικού ρομαντισμού μέσα από τις διαφορετικές πτυχές κι εκφάνσεις του, ξεκινώντας από την αρχή της διαδρομής που χάραξε ο Μότσαρτ και φθάνοντας στο απόλυτο απόγειο της ρομαντικής έκφρασης που ανέδειξε ο Ρίχαρντ Στράους.

Βιολί: Liya Petrova | Πιάνο: David Lively

 

Ο Γαλλοαμερικανός πιανίστας David Lively.

 

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023
“The Versatile Saxophone”

Μία μοναδική συναυλία με την πολυβραβευμένη Βρετανή σαξοφωνίστα, ραδιοφωνική παραγωγό του BBC και τηλεοπτική παρουσιάστρια Jess Gillam, που υπόσχεται με το μεταδοτικό ενθουσιασμό της και το πάθος της για την κλασική και μη μουσική να κατακλύσει με ενθουσιασμό το κοινό, όπως κάνει με κάθε της εμφάνιση. Η Jess Gillam και οι δύο περιζήτητοι κι ενθουσιώδεις συνεργάτες της, ο μπασίστας Sam Becker και ο πιανίστας Leif Kaner-Lidström, θα ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα ευρέος φάσματος από το μπαρόκ μέχρι την ροκ μουσική, εμπνευσμένο από το τραγούδι και τον χορό, που στόχο έχει να αναδείξει την ευελιξία και τον δυναμισμό του σαξοφώνου.

Σαξόφωνο: Jess Gillam |Πιάνο: Leif Kaner-Lidström | Κοντραμπάσο: Sam Becker

Η Βρετανή σαξοφωνίστα, ραδιοφωνική παραγωγός του BBC και τηλεοπτική παρουσιάστρια Jess Gillam.

 

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023
“4 Centuries of Mandolin”

Ο πρώτος υποψήφιος για Grammy μαντολινίστας, ο Ισραηλινός Avi Avital συμπράττει στη σκηνή του Φεστιβάλ με ένα κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από κορυφαίους δεξιοτέχνες μουσικούς της εγχώριας κλασικής σκηνής σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα, καθιστώντας το μαντολίνο μέσα από τα χέρια του Avital ως ένα διαχρονικά πρωταγωνιστικό και σολιστικό όργανο, ικανό για τα πάντα!

Μαντολίνο: Avi Avital
Βιολί Ι: Σίμος Παπάνας | Βιολί ΙΙ: Αντώνης Σουσάμογλου | Βιόλα: David Bogorad | Βιολοντσέλο: Δήμος Γκουνταρούλης

 

Ο Ισραηλινός μαντολινίστας Avi Avital.

 

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023
“Expressions of Love”

Τρεις καταξιωμένοι μουσικοί της νέας γενιάς, η Νεφέλη Μούσουρα στο πιάνο, ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν στο βιολοντσέλο και ο Αλέξανδρος Γαβριηλίδης – Πέτριν στο βιολί, συμπράττουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους συνθέτες Ρόμπερτ και Κλάρα Σούμαν, και Γιοχάνες Μπράμς, η αγάπη, η συνεργασία και ο θαυμασμός μεταξύ των οποίων οδήγησαν σε μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της λογοτεχνίας της μουσικής δωματίου.

Πιάνο: Νεφέλη Μούσουρα | Βιολί: Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν | Βιολοντσέλο: Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν

 

Η Νεφέλη Μούσουρα.

 

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
“Blue(s) Moon”

Δύο ξεχωριστές πιανιστικές προσωπικότητες σε ένα crossover πρόγραμμα που συνδυάζει διάφορα είδη μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και διασκευές που συνδυάζουν το έντεχνο κλασικό ύφος με τον αυτοσχεδιασμό και με τα πλέον δημοφιλή μουσικά είδη όπως τζαζ, μιούζικαλ, ροκ, ποπ, και όχι μόνο!

Πιάνο: Αναστάσιος Πάππας, Χρίστος Παπαγεωργίου | Κοντραμπάσο: Βιλέν Καραπετιάν | Ντράμς: Πάνος Θωίδης

 

 

Πληροφορίες για το 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 2023

Πού: Οικία Μιχαηλίδου, Άνω Κουφονήσι

Πότε: από 18 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2023

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 20.30

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητικό / κάτω των 18*) *δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών

Προπώληση εισιτηρίων
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, και στον χώρο του φεστιβάλ πριν την έναρξη των εκδηλώσεων
– τηλεφωνικά: 210 7234567
– online: http://www.ticketservices.gr/event/8o-festival-klasikis-mousikis-koufonision

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Παραγωγή: INTRARTI

Υπό την αιγίδα και με την επιχορήγηση: Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Με την ευγενική υποστήριξη:
Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου
ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ
Qualco Foundation
Virginia Wellington Cabot Foundation
Εις μνήμην Γεωργίου Α. Ποταμιάνου

Με την αρωγή: Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων

www.koufonisiaclassical.com
https://www.facebook.com/koufclassical
@koufonisiaclassical