
«Συγκλίσεις» στο 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων
13 Ιουλίου 2023
Κάποιος δεν λέει την αλήθεια… στη «Ρίζα του Κακού»
13 Ιουλίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
H Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Ο Φύλακας της Λίμνης» του Ανδρέα Φλουράκη, η οποία παρουσιάζεται στον Αρχαιολογικό χώρο Ηραίου Περαχώρας, στην Κορινθία, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η σκηνοθέτις μιλάει στο theatermag για το άκρως επίκαιρο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που είναι και το θέμα του έργου και τον τρόπο που μπορεί το θέατρο να ευαισθητοποιήσει μεγάλους αλλά και μικρούς θεατές.
Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε το νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Ο Φύλακας της Λίμνης»;
Με τον Ανδρέα Φλουράκη μετράμε πλέον πολλές συνεργασίες και δημιουργικές συναντήσεις. Υπάρχει πια ένας κοινός κώδικας συνεννόησης αλλά και μια κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων. Πέρσι συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά σε εφηβική παράσταση, στη «Μικρή Ασία», η οποία παρουσιάστηκε και αυτή στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και ανακαλύψαμε νέα σημεία επαφής με έννοιες και συμβολισμούς ενός άλλου ηλικιακού κοινού. Από καιρό σκεφτόμουν να ανεβάσω μια παιδική παράσταση και αυτή η επιθυμία ενδιέφερε και τον Ανδρέα. Σε συνδυασμό και με την άκρως επίκαιρη θεματολογία του φετινού «Όλη η Ελλάδα», αποφασίσαμε να συνεργαστούμε εκ νέου και να φτιάξουμε μια φωτεινή, αστεία παράσταση, η οποία να περνάει τα μηνύματα της προστασίας του περιβάλλοντος με τρόπο αισιόδοξο.
Πρόκειται για ένα έργο γραμμένο για μικρούς και για μεγάλους. Ποιο είναι το θέμα του;
Το θέμα του είναι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα, η οποία δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον. Ο Φύλακας της Λίμνης, πρωταγωνιστής της παράστασης, παλεύει χρόνια να κρατήσει την ισορροπία στη λίμνη που τού έχει ανατεθεί να προστατεύει, αλλά έχει πλέον κουραστεί και ζητά από το Πνεύμα του Δάσους να αντικατασταθεί. Ο Φύλακας θέλει να ταξιδέψει στον κόσμο, προτού οι κλιματικές αλλαγές κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι ανέφικτο. Το Πνεύμα του Δάσους δέχεται και του στέλνει τρεις υποψηφίους, ώστε να διαλέξει τον πιο κατάλληλο διάδοχό του. Οι υποψήφιοι, μην έχοντας όλοι οικολογική συνείδηση, ο ένας μετά τον άλλον προτείνουν ιδέες αναμόρφωσης του τοπίου με στόχο το κέρδος και τη φήμη. Εκτός από έναν. Ο Φύλακας της Λίμνης, φοβούμενος ότι οι προτάσεις όλων θα ωθήσουν την οικολογική ανισορροπία σε ακόμη μεγαλύτερα άκρα, έρχεται σε αδιέξοδο. Τι θα κάνει για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του αλλά και να σώσει την αγαπημένη του λίμνη; «Ο Φύλακας της Λίμνης» είναι ένα έργο γραμμένο με χιούμορ για μικρούς και μεγάλους, που θέτει τους προβληματισμούς για την καταστροφή του περιβάλλοντος, με μεταφυσικό, σουρεαλιστικό τρόπο.
Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει γνώση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τι μπορεί να κάνει το θέατρο, με τον δικό του τρόπο;
Νομίζω ότι πια έχει γίνει φανερό πόσο μεγάλο είναι παγκοσμίως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Το κλίμα σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει αλλάξει ριζικά. Οι πάγοι λιώνουν, οι ξηρασίες είναι όλο και πιο συχνές και η θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί σημαντικά. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη διαχείριση του κλίματος, η κατάσταση σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη. Το θέατρο οφείλει με κάποιο τρόπο να συμμετάσχει στο διάλογο αυτό, για αυτό και ανέφερα παραπάνω ότι θεωρώ τη φετινή θεματολογία του «Όλη η Ελλάδα» άκρως επίκαιρη (κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο ουσιαστική μέχρι τώρα). Επίσης θεωρώ πολύ σημαντική την παρέμβαση για τόσο σοβαρά θέματα σε μικρότερες ηλικίες, στις οποίες οι προσλαμβάνουσες είναι υπό διαμόρφωση και τα περιθώρια ωρίμανσης μεγάλα.
Πώς έγινε η επιλογή του Αρχαιολογικού χώρου Ηραίου Περαχώρας Κορινθίας για το ανέβασμα αυτής της παράστασης;
Το έργο διαδραματίζεται στο περιβάλλον μιας λίμνης. Έτσι και εμείς ξεκινήσαμε την αναζήτησή μας από την εύρεση μιας πραγματικής λίμνης, η οποία θα ταυτοποιούνταν ως σκηνικός χώρος του έργου. Η πρώτη επιλογή ήταν η λίμνη Βουλιαγμένης στο Λουτράκι, αλλά δεν υπάρχει αρχαιολογικός χώρος εκεί. Ο Ανδρέας Φλουράκης γνώριζε το Ηραίο Περαχώρας, το οποίο να σημειώσω είναι εκπάγλου ομορφιάς, και κάνοντας ρεπεράζ στο χώρο, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κομμάτι θάλασσας, που σχεδόν περιλαμβάνεται μέσα στον αρχαιολογικό τοπίο, και σε αυτή την περίπτωση θα πληρούσε τις προδιαγραφές που θέλαμε. Απλά θα έπρεπε η θάλασσα να ταυτοποιηθεί με το υγρό στοιχείο του έργου. Στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο ανεβαίνει για πρώτη φορά παράσταση και είμαστε πολύ χαρούμενοι, που τον εγκαινιάζουμε.
Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Φύλακας της Λίμνης»
Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Κίνηση- Χορογραφίες: Σοφία Μαρτίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Αμπεριάδου
Φωτογραφίες – τρέιλερ: Πέτρος Μακρής
Επιστημονικός υπεύθυνος: Κυριάκος Πανόπουλος
Ηθοποιοί: Γιούλη Γεωργακοπούλου, Δημήτρης Ζέρβας, Θανάσης Κεφαλάς, Δημήτρης Ντάσκας, Μαίρη Ξένου
Πού: Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Περαχώρας, Κορινθία
Πότε: 15 και 16 Ιουλίου 2023, στις 19.30
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η προκράτηση θέσης
Προκρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: digitalculture.gov.gr
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας
Ευχαριστούμε τους αρμόδιους της Λίμνης Βουλιαγμένη, για την παραχώρηση του χώρου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η φωτογράφιση.