Αρκαδία Ψάλτη: «H Καραβοκυρού κάνει τις δικές της πλεύσεις με σκούνα το λικέρ μαστίχα κι αέρα στα πανιά της τη ζάλη του κρασιού»

Οι Μπαντα- ρισμένοι λένε «E-pass ή επί τας!»
11 Ιουλίου 2023
Η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο
12 Ιουλίου 2023
Οι Μπαντα- ρισμένοι λένε «E-pass ή επί τας!»
11 Ιουλίου 2023
Η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο
12 Ιουλίου 2023

Η Αρκαδία Ψάλτη σκηνοθετεί την παράσταση «Γυνή πλέουσα», η οποία παρουσιάζεται στην Εταιρεία φίλων του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος).

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί και ερμηνεύει την Καραβοκυρού στην παράσταση «Γυνή πλέουσα». Η Αρκαδία Ψάλτη μιλάει στο theatermag για το διήγημα του Aλέξανδρου Παπαδιαμάντη που παρουσιάζεται τη μορφή παράστασης στην Εταιρεία φίλων του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην Πλάκα. Η παράσταση «Γυνή πλέουσα» διερευνά μέσα από την Καραβοκυρού, την ηρωίδα του διηγήματος, την ανάγκη υπεραναπλήρωσης της μοναξιάς με εθισμούς σε ουσίες.

 

Πώς έγινε η επιλογή για την παρουσίαση του διηγήματος «Γυνή πλέουσα» του Aλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τη μορφή παράστασης;

Τυχαία θα έλεγα, με τον τρόπο όμως που τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον κόσμο. Το είχα διαβάσει πριν χρόνια, ένα βράδυ μετά το συζητούσα με μια φίλη και πάλι μερικά χρόνια μετά, την άνοιξη του 2019, επιστρέφοντας από ένα μεγάλο ταξίδι, στο αεροπλάνο το έφερα στο μυαλό μου και μετά από 9 ώρες, μέχρι να φθάσουμε Αθήνα, το είχα στήσει όλο μες στο μυαλό μου. Είχα την τύχη να έχω δύο αγαπημένες συνεργάτιδες μου, τη Λένια Ξενάκη και τη Μαρία Ρεβελάκη, στο πλευρό μου και στήσαμε την παράσταση το καλοκαίρι του 2019 μέσα στους σταύλους ενός αρχοντικού στην καρδιά της Χίου.

 

H Αρκαδία Ψάλτη. (Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή).

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το θέμα του έργου;

Μέσα από μια άλλη εποχή και έναν άλλον κόσμο, μιλάει για το κενό της μοναξιάς και την απελπισία που αυτή φέρει. Και πώς αυτό το κενό υπεραναπληρώνεται και πώς αυτή η απελπισία εκφράζεται. Ένας κόσμος γυναικών, στην πατριαρχική κοινωνία των αρχών του 1900. Σ’ ένα ναυτικό νησί, που ο ρόλος τους ήταν υποβαθμισμένος και ταυτόχρονα φορτωμένος με πολλές απαγορεύσεις και ευθύνες. Ένας κόσμος που οι άντρες ήταν κυρίαρχοι και απόντες. Ναυτικοί, που όλη η ζωή τους ήταν η θάλασσα. Και η Καραβοκυρού να κάνει τις δικές της πλεύσεις με σκούνα το λικέρ μαστίχα κι αέρα στα πανιά της τη ζάλη του κρασιού.

Σε αυτά τα κρυφά και απαγορευμένα ταξίδια της, στεγνές συνταξιδιώτισσες της οι δυό γειτόνισσές της, που όταν αναζητήσει την λύτρωση της ένωσης με αυτήν τη θάλασσα που μοιράζεται τη ζωή του άντρα της, αυτές θα βρεθούν εκεί που πρέπει, ούτως ώστε η επόμενη μέρα να συνεχίσει την κανονικότητα της ζωής τους.
Το άλλο υπέροχο βέβαια, είναι ο μαγικός κόσμος που φτιάχνει ο Παπαδιαμάντης με τη γλώσσα του. Πνεύμα αστραφτερό, ψυχή βαθιά, καρδιά ανοιχτή, ενώνει τόπους, χρόνους, τους καταλύει, ως πνευματικός αλχημιστής μάς κάνει κοινωνούς της χαράς, της μαγείας και της ανθρωπιάς που μπορεί να έχει η ζωή.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τις ηθοποιούς Στεφανία Γώγου και Μαρίνα Πολυμέρη;

Μπήκαν στην παράσταση αντικαθιστώντας την πρώτη διανομή, με ενθουσιασμό και σεβασμό. Δουλέψαμε πάνω στο λόγο του Παπαδιαμάντη, στην ομαδική αφήγηση και στην εναλλαγή αφήγησης και ενσάρκωσης ρόλων. Είναι μια δουλειά που απαιτεί κοινές ανάσες και ρυθμό, δημιουργώντας μέσα σε αυτόν τις διαφορετικές διαδρομές της κάθε ψυχοσύνθεσης.

 

H Μαρίνα Πολυμέρη. (Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή).

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε; Πώς θα σας δούμε επί σκηνής;

Η Καραβοκυρού, είναι μια γυναίκα με αξιοζήλευτη ζωή. Έχει σύζυγο καπετάνιο, δύο παιδιά και οικονομική άνεση. Οι ρόλοι που επιτάσσει η κοινωνία όμως είναι κόντρα στην ιδιοσυγκρασία της. Ο άντρας της δεν μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει την ψυχοσύνθεσή της, τι συμβαίνει μέσα της και η ίδια δεν έχει ούτε συνείδηση, ούτε τρόπο να του πει. Η Καραβοκυρού πνίγεται στη μοναξιά της. Η ψυχή της αναζητάει να αναπνεύσει, να χαρεί, να νιώσει και να αισθανθεί μα αυτό που εισπράττει είναι αδιαφορία. Κι απελπίζεται.

 

H Στεφανία Γώγου. (Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή).

 

Η παράσταση παρουσιάζεται στην Εταιρεία Φίλων του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην Πλάκα. Πώς έχετε προσαρμόσει την παράσταση στο χώρο;

Ο χώρος, είναι ένα υπέροχο διατηρητέο οίκημα στην Πλάκα. Λειτουργεί σαν φυσικό σκηνικό για την παράσταση, μεταφέροντας εικόνες της εποχής αυτούσιες και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ξεδιπλώνουμε την θεατρική δράση παντού στο χώρο, στην αυλή, στις βεράντες, στις σκάλες κι έτσι να δημιουργούμε μια διαφορετική εμπειρία για τον θεατή. Ακόμη και το ότι μπαίνεις να περπατήσεις μέσα στα σοκάκια της παλιάς Αθήνας, επηρεάζει και τη θέαση της παράστασης και την επίγευση που αυτή αφήνει. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, που χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Γυνή πλέουσα»

Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη
Ενδυματολόγος: Αφροδίτη Αναστοπούλου
Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ”Αγγελοπετριά”
Υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Ερμηνεύουν: Στεφανία Γώγου, Μαρίνα Πολυμέρη, Αρκαδία Ψάλτη

 

Πού: Εταιρεία φίλων του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Πολυγνώτου 3, Πλάκα, Αθήνα, τηλ. 210 3211893

Πότε: από 11 Ιουνίου 2023, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20.00. ‘Εως 23 Ιουλίου 2023

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/gyni-pleousa/

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά