Ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθετεί την παράσταση «Κουρά» στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: προβολές σε σαράντα πλατείες
10 Ιουλίου 2023
Κώστας Κουτσουρέλης: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τον σπινθήρα του διαλόγου, της αντιπαράθεσης για τα μείζονα ζητήματα του καιρού μας»
10 Ιουλίου 2023
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: προβολές σε σαράντα πλατείες
10 Ιουλίου 2023
Κώστας Κουτσουρέλης: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τον σπινθήρα του διαλόγου, της αντιπαράθεσης για τα μείζονα ζητήματα του καιρού μας»
10 Ιουλίου 2023

 

Στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας φιλοξενεί στις 27 και 28 Ιουλίου 2023 στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων τη θεατρική παράσταση «Κουρά», σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη και κείμενα της Γλυκερίας Μπασδέκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και η Αναστασία Χατζάρα.

 

 

Ο Μέγας Κουρέας και η Κορυφαία (ενός Χορού που δεν υπάρχει πια), βρίσκονται ολομόναχοι μαζί σ’ έναν κόσμο κατεστραμμένο, αφύσικο και αγνώριστο πια. Με μέσον σωτηρίας ένα ψαλίδι κουράς και τον κατακερματισμένο Λόγο προσπαθούν να θυμηθούν όσα ξέχασαν και να επαναφέρουν τη φυσική τάξη των πραγμάτων.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, η κουρά της Κορυφαίας – αμνού αποτελεί την έσχατη χειρονομία στην υπονόμευση της φυσικής τάξης και της επανάληψης ως εθιμικού δικαίου που κρατά την κοινότητα σε συνοχή. Τα μαλλιά προσφέρονται με αντάλλαγμα έναν νέο, «ανάλαφρο» και «αναμάρτητο» εαυτό. Το κειρόμενο σώμα πρέπει να λατρευτεί, αλλιώς η τελετή θα μείνει μόνον στην περιγραφή και η φύση θα ξαναγίνει αμείλικτη.

Η Κουρά είναι μια αλληγορία περί φύσεως, μια σκληρή και τρυφερή τελετουργία σ’ έναν διαλυμένο κόσμο που αντιστέκεται στη φυσική καταστροφή του. Ο Μέγας Κουρέας και η Κορυφαία, «το τελευταίο ζευγάρι στη γη», θα αλληλολατρευτούν για να μπορέσουν να σώσουν τη Μητέρα Φύση τους, τη Μεγίστη Κομμώτρια των πάντων.

 

 

H Γλυκερία Μπασδέκη.

 

 

O Θοδωρής Γκόνης.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Κουρά»

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά, κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης
Σκηνοθεσία βίντεο: Ελπίδα Σκούφαλου
Ερμηνεύουν: Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Αναστασία Χατζάρα
Μουσικοί: Ράνια Σταματέλου, Στέλιος Μίχας-Εγγλέζος, Γεωργία Μερεντίτη
Ιδέα-παραγωγή: Βασίλης Μπούτος
ΑΜΚΕ: Ars Anima

Πού: Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Θεσπρωτία

Πότε: 27 και 28 Ιουλίου 2023, στις 21.00

 

• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

• Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

• Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media:

Facebook
Instagram