Κώστας Κουτσουρέλης: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τον σπινθήρα του διαλόγου, της αντιπαράθεσης για τα μείζονα ζητήματα του καιρού μας»

Ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθετεί την παράσταση «Κουρά» στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων
10 Ιουλίου 2023
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην παραλία της Αγίας Άννας
11 Ιουλίου 2023

Ο αίθριος χώρος του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά, όπου παρουσιάζονται οι «Νύχτες του Ιουλίου».

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

H Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη και το περιοδικό Νέο Πλανόδιον, για έβδομη συνεχή χρονιά εφέτος, διοργανώνουν στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά, τις «Νύχτες του Ιουλίου». Ο Κώστας Κουτσουρέλης, διευθυντής του περιοδικού Νέο Πλανόδιον, μιλάει στο theatermag για τις εκδηλώσεις που μπορούμε να παρακολουθήσουμε, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν ευρύ κύκλο παραστάσεων, συζητήσεων, διαλέξεων, βιβλιοπαρουσιάσεων και εκδηλώσεων λόγου με διακεκριμένους εκπροσώπους του θεάτρου, της λογοτεχνίας, του στοχασμού και της επιστήμης. Ανάμεσά στους προσκεκλημένους είναι οι Βασίλης Κάλφας, Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης, Κώστας Μελάς, Ξάνθος Μαϊντάς, Δημήτρης Δημητριάδης, Λίλα Τρουλινού, Μιχάλης Μακρόπουλος, Ηλίας Μαλεβίτης κ.ά.

Το εφετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζητήσεις για το ρόλο της επιστήμης στη δημόσια σφαίρα και για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, παρουσιάσεις βιβλίων από την πρόσφατη ελληνική πεζογραφία και βραδιές αφιερωμένες σε δύο μεγάλους Αμερικανούς ποιητές, την Έμιλυ Ντίκινσον και τον Έζρα Πάουντ.
Συμπλήρωμα και αποκορύφωση του προγράμματος, η εφετινή θερινή παραγωγή της Ε. Θ. ΜΝΗΜΗ «Ιφιγένεια στο Σπλοτ», έργο του Γκάρι Όουεν που εμπνέεται από τον ελληνικό μύθο και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα όπως πάντα συνεπιμελούνται ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, διευθυντής του Θεάτρου Κυδωνία, και ο Κώστας Κουτσουρέλης, διευθυντής του περιοδικού Νέο Πλανόδιον.

 

Περιπατητική εκδήλωση με τον Βασίλη Κάλφα το 2022.

 

«Είναι η έβδομη χρονιά που διοργανώνουμε τις “Νύχτες του Ιουλίου” καθώς με τον Μιχάλη Βιρβιδάκη είμαστε φίλοι, αμοιβαία εκτιμώμενοι» λέει ο Κώστας Κουτσουρέλης. «Κάποια στιγμή ήρθε η ιδέα να κάνουμε και κάτι παραπάνω, ο Μιχάλης άνοιξε τον αίθριο χώρο του θεάτρου για να παρουσιάσει και θερινές παραστάσεις. Ο χώρος ήταν πολύ ωραίος και προσφέρεται για συζητήσεις, για παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες και είπαμε να τον αξιοποιήσουμε και εξω- θεατρικά. Έτσι τα τελευταία επτά χρόνια φέρνουμε εκλεκτούς προσκεκλημένους από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της φιλολογίας και μερικές φορές κάνουμε και εκδηλώσεις εκτός χώρου, όπως τους φιλοσοφικούς περιπάτους που κάναμε το περασμένο Σάββατο με τον Βασίλη Κάλφα, στο Ακρωτήρι».

 

Εκδήλωση το 2019 για τον ζωγράφο Χρήστο Μποκόρο. Από αριστερά ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, ο Χρήστος Μποκόρος και ο Κώστας Κουτσουρέλης.

 

«Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι γεμάτες και αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι παρακολουθούν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις μας» συνεχίζει ο Κώστας Κουτσουρέλης. «Προσπαθούμε να έχουμε εκδηλώσεις από όλο το φάσμα που ενδιαφέρουν τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες. Να υπάρχουν εκδηλώσεις που να θρέφουν και τα μάτια και τα αυτιά και τη σκέψη. Στο παρελθόν έχουμε κάνει συζητήσεις για την κλασική αρχαιότητα σήμερα, έχουμε φέρει ζωγράφους όπως ο Χρήστος Μποκόρος, μουσικούς όπως ο Νίκος Ξυδάκης, ο Αργύρης Μπακιρτζής. Σπουδαίους φιλολόγους, φιλοσόφους, συγγραφείς. Νομίζω ότι έχουμε φέρει από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πάνω στα παραπάνω πράγματα.

Το Νέο Πλανίδιον είναι ένα περιοδικό των ιδεών και του λόγου, το οποίο εκδίδω την τελευταία δεκαετία. Είναι το διάδοχο περιοδικό του ιστορικού περιοδικού Πλανόδιον του ποιητή Γιάννη Πατήλη, που έβγανε επί 25 και παραπάνω χρόνια. Ο σκοπός μας είναι να ξεφύγουμε κάπως από την πεπατημένη των λογοτεχνικών εντύπων και να ανοιχτούμε και στο χώρο των ιδεών και στο χώρο της αντιπαράθεσης για δύσκολα ζητήματα. Εμείς, μιλάμε και για δύσκολα πράγματα τα οποία, άλλα λογοτεχνικά περιοδικά αποφεύγουν, καθώς και για πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα είχαμε πολλά κείμενα για την πανδημία, από πλευράς στοχαστών, συγγραφέων και ανθρώπων που μας έγραφαν από ξένες χώρες για τις εντυπώσεις τους εκεί. Προσπαθούμε να δημιουργούμε μια ζήμωση που να ξεπερνά την απλή φιλοξενία λογοτεχνικών κειμένων, διότι υπάρχουν πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και διαδικτυακά και έντυπα που μπορούν να δημοσιεύσουν λογοτεχνικά κείμενα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, όπως και τις “Νύχτες του Ιουλίου” τον σπινθήρα του διαλόγου, της αντιπαράθεσης για τα μείζονα ζητήματα του καιρού μας».

 

Εκδήλωση για τον Γέητς το 2020, Μιχάλης Βιρβιδάκης και Κώστας Κουτσουρέλης.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις «Νύχτες του Ιουλίου»

 

Πέμπτη 6 Ιουλίου | Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Η Επιστήμη σήμερα: Οι χρήσεις και οι καταχρήσεις της
Πανδημία και δημόσια υγεία, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιοποίηση, τηλεργασία και νέοι τρόποι παραγωγής: Δεν υπάρχει τομέας της σύγχρονης ζωής που να μην επηρεάζεται σε κρίσιμο βαθμό από τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Ποιο είναι όμως το πραγματικό καθεστώς υπό το οποίο εργάζονται οι επιστήμονες σήμερα, χαίρουν πράγματι θεσμικής και ερευνητικής ανεξαρτησίας, ποια είναι η σχέση τους με την ιδεολογία και την πολιτική και οικονομική εξουσία; Τρεις διακεκριμένοι λειτουργοί αλλά και κριτικοί της σημερινής επιστήμης συζητούν για τον ρόλο της στη δημόσια σφαίρα.
Συμμετέχουν:
– Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης, καθηγητής στη σχολή Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας-Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου.
– Κώστας Μελάς, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού και Οικονομικού Προβληματισμού.
– Ξάνθος Μαϊντάς, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος.
Συντονίζει ο Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Νέο Πλανόδιον.

Σάββατο 8 Ιουλίου | Φιλοσοφικός περίπατος
Πώς ο Πλάτων και οι Αρχαίοι έβλεπαν τον έναστρο ουρανό: Ο άνθρωπος ως μικρογραφία του σύμπαντος
Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο περσινός «Φιλοσοφικός περίπατος στον Αποκόρωνα» με τον καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Κάλφα, με θέμα τον «Φαίδρο» του Πλάτωνα, εφέτος ο καθηγητής συμμετέχει και πάλι στο πρόγραμμά μας «Νύχτες Ιουλίου 2023» προτείνοντας στους φίλους της φιλοσοφίας μια νυχτερινή εκδήλωση-εξερεύνηση που περιλαμβάνει δύο στάδια:
1. Πώς οι αρχαίοι έβλεπαν τον έναστρο ουρανό, σε ένα γεωκεντρικό, κλειστό και σφαιρικό σύμπαν. Πώς ο ουρανός χρησίμευε ως πυξίδα, ημερολόγιο και ρολόι.
2. Διήγηση και ανάλυση του πλατωνικού «Τίμαιου». Ο Πλάτων στα γεράματα γράφει έναν ιδιότυπο διάλογο, όπου εξιστορεί την δημιουργία ενός τακτικού και έλλογου σύμπαντος από έναν θείο τεχνίτη-δημιουργό. Για πρώτη φορά σε ένα φιλοσοφικό κείμενο προβάλλονται δύο ιδέες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μεταγενέστερη σκέψη: (α) τα μαθηματικά γίνονται κλειδί για την ερμηνεία του σύμπαντος και (β) ο άνθρωπος θεωρείται μικρογραφία του σύμπαντος, σε μια σχέση μικρόκοσμου και μακρόκοσμου. Ο «Τίμαιος» είναι το πλατωνικό κείμενο που διαβάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην ιστορία της φιλοσοφίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιουλίου, το βράδυ, στην παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου, 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Χανίων, περιοχή που προσφέρεται για την παρατήρηση του ουρανού λόγω ότι βρίσκεται μακριά από τα αστικά κέντρα, είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο και η ευρύτερη περιοχή καθώς και η παραλία της παρέχουν τις στοιχειώδεις ανέσεις φιλοξενίας για μια πολυάριθμη ομάδα συμμετεχόντων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και θα επεκταθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (μαζί με κάποιο διάλειμμα ίσως για φαγητό) ώστε να δοθεί στον Βασίλη Κάλφα ο χρόνος να αναπτύξει σε επί μέρους ενότητες τα θέματα που αναφέραμε. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης παρέχοντας όργανα παρατήρησης και βοηθητικούς χάρτες του ουρανού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αρχική ιδέα οργάνωσης της εκδήλωσης στην ερημική παραλία Μένιες, στην βορειοανατολική άκρη της Χερσονήσου Ροδωπού, με τη χρήση πλοιαρίου, βρήκε αξεπέραστα εμπόδια στις διατάξεις του Λιμενικού Σώματος που ρυθμίζουν την παράκτια ναυσιπλοΐα και εγκαταλείφτηκε. Κάθε εμπόδιο για καλό!
Το σύγγραμμα του Βασίλη Κάλφα «Η μελέτη του ουρανού» με υπότιτλο «Φιλοσοφία και επιστήμη στην Αρχαία Ελλάδα» κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Τετάρτη 12 Ιουλίου | Αφιέρωμα
Έζρα Πάουντ: Δύο σταθμοί (Λονδίνο 1920 – Αθήνα 1965)
Πρωτοστάτης του ιμαζισμού και του μοντερνιστικού κινήματος, ιδιοφυής κριτικός, νοσταλγός των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών, συνοδοιπόρος του Έλιοτ, γραμματέας του Γέητς, δριμύς κατήγορος του καπιταλισμού, οπαδός του Μουσσολίνι, επινοητής μιας πρωτόγνωρης ποιητικής γλώσσας, δημιουργός των περιβόητων «Κάντος», ο Αμερικανός ποιητής Έζρα Πάουντ (1885-1972) στάθηκε εξαρχής, και παραμένει ώς σήμερα, μορφή σαγηνευτική και αμφιλεγόμενη.
Με αφορμή το αφιέρωμα του περιοδικού Νέο Πλανόδιον στο έργο του (τχ. 7, υπό έκδοση), ο μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης και ο μελετητής και βιογράφος του Πάουντ Ηλίας Μαλεβίτης παρουσιάζουν δυο σταθμούς της πορείας του, τη σύνθεση «Χιου Σέλγουιν Μώμπερλυ», που ο ποιητής δημοσίευσε στο Λονδίνο το 1920, και το περίφημο ταξίδι του στην Ελλάδα το 1965 και τις συναντήσεις του με σημαδιακές μορφές των ελληνικών γραμμάτων όπως ο Γιώργος Σεφέρης και ο Ζήσιμος Λορεντζάτος. Ποιήματα και κείμενα του Πάουντ θα ερμηνεύσουν ηθοποιοί του Θεάτρου Κυδωνία.

Παρασκευή 14 Ιουλίου | Θεατρική πρεμιέρα
«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» του Γκάρι Όουεν
Έργο εμπνευσμένο από τον αρχαίο ελληνικό μύθο, όπου η Ιφιγένεια θυσιάζεται για να σώσει τους άλλους, στην εκδοχή του Γκάρι Όουεν η Έφη (έτσι λέγεται η ηρωίδα σήμερα) φαίνεται αρχικά πολύ διαφορετική από την μυθική ευριπίδεια εκδοχή. Επιθετικά οργισμένη, τύφλα στο μεθύσι, μια ζωντανή πρόκληση που περιφέρεται από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο και από μπαρ σε μπαρ, ενσαρκώνει ίσως την χειρότερη εικόνα παρακμής που μπορεί κανείς να συναντήσει στην σύγχρονη κοινωνία.

Το κοινό σίγουρα θα μισήσει την Έφη… Τουλάχιστον στην αρχή του έργου. Γιατί κάπου εκεί αρχίζει η μαγεία του θεάτρου που αρπάζει τον θεατή απ’ τη μύτη και τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αποκάλυψης των μηχανισμών ενός απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος. Ενός συστήματος που ενώ προορίζεται να υποστηρίξει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, εντούτοις ισοπεδώνει αυτούς ακριβώς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τους στερεί την ελευθερία και εξοντώνει την ύπαρξή τους.

Η «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» είναι ένα ρηξικέλευθο κείμενο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και καταφέρνει να αποτυπώσει με συμπάθεια το ανθρώπινο πρόσωπο της ηρωίδας την οποία τελικά ανυψώνει ηθικά μέσα από την αποδοχή της θυσίας θεμελιωδών δικαιωμάτων της για χάρη του κοινωνικού συνόλου, όπως ακριβώς και η αρχαία πρόγονός της.

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Αγαθοκλέους
Σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Ενδυματολογική προσέγγιση: Αιμίλιος Καλογερής
Φώτα και ήχοι παράστασης: Ευγενία Αναστασοπούλου
Στον ρόλο της Ιφιγένειας η ηθοποιός Ντία Κοσκινά
Γενική είσοδος: 14 ευρώ. Φοιτητικό εισιτήριο: 10 ευρώ.

Σάββατο 15 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση
«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» του Γκάρι Όουεν
Γενική είσοδος: 14 ευρώ. Φοιτητικό εισιτήριο: 10 ευρώ.

Κυριακή 16 Ιουλίου | Συζήτηση
Το θέατρο σε κίνδυνο
Ο Δημήτρης Δημητριάδης προσκεκλημένος του Μιχάλη Βιρβιδάκη στον Αίθριο Χώρο του θεάτρου Κυδωνία, την Κυριακή 16 Ιουλίου στις 9.00 μμ, συζητά μαζί του με θέμα «Το θέατρο σε κίνδυνο».

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα πιο πρόσφατα, η τέχνη τού θεάτρου υφίσταται, εκ των έσω, μία παρέμβαση που παραβαίνει κατάφωρα τη γενεσιουργό διάσταση της τέχνης αυτής. Το θέατρο, ως ποιητικό γεγονός με πρώτο και αναντικατάστατο υλικό του την γλώσσα, έχει περάσει σε μία αντιμετώπισή του η οποία θέτει σε κατώτερη μοίρα το κείμενο και σε προεξάρχουσα θέση την σκηνοθεσία του. Χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος καλλιτεχνικής ανάγκης, ο σκηνοθέτης έχει αυτοαναγορευθεί σε μοναδικό εξουσιαστή της θεατρικής πράξης, με αποτέλεσμα να έχει υποκαταστήσει τον δραματουργό, και ο ίδιος, με πρόσχημα το οξύμωρο “σκηνοθετική δραματουργία”, να επιλέγει τα έργα άλλων με αποκλειστικό στόχο να τα κάνει να πουν όχι εκείνο που λένε τα ίδια αλλά εκείνο που θέλει να πει ο ίδιος.
Αυτή η ολοκληρωτική διαδικασία εκτρέπει το θέατρο από την ταυτότητά του και το μετατρέπει σε κάτι που όχι μόνο δεν τού αποφέρει ποιητικά και σκηνικά κέρδη αλλά και το θέτει σε κίνδυνο. Ο κίνδυνος για το θέατρο, εάν συνεχιστεί αυτή η αλλοίωσή του, δεν αποκλείεται να αποβεί θανάσιμος.

Δευτέρα 17 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση
«Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου

Μια μοναχική μαυροφορεμένη γυναίκα κάνει μια βαθιά εξομολόγηση σε έναν νέο άντρα. Μια ολόκληρη ζωή γεμάτη «πρέπει» και απαγορεύσεις, υπερχειλισμένη από άχρηστες πια αξίες, κομματιάζεται με τις λέξεις κάτω από το αμείλικτο φως του φεγγαριού και τους ήχους από τη μαγευτική μελωδία του Μπετόβεν. Η ομάδα Λέξεις και Νότες παρουσιάζει την ποιητική σύνθεση του Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος».
Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Ελπινίκη Μιχαλούδη
Νέος: Παναγιώτης Νικολιδάκης
Πιάνο-φωνητικά: Μαρία Στάμου Λαγουδάκη
Είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό 7 ευρώ

Τετάρτη 19 Ιουλίου | Αφιέρωμα
«Η δίψα σού διδάσκει το νερό». Η Έμιλυ Ντίκινσον (1830-1886) και ο κόσμος της
Για την Έμιλυ Ντίκινσον λίγα πράγματα γνωρίζουμε με ακράδαντη βεβαιότητα. Είπαν γι’ αυτήν ότι έζησε αποτραβηγμένη, ότι ντυνόταν στα λευκά, ότι οι άνθρωποι την περνούσαν για «εκκεντρική». Μία και μόνη φωτογραφία της έφτασε ώς εμάς. Τα 1800 και παραπάνω ποιήματα που έγραψε, όσο ζούσε τα άφησε όλα σχεδόν αδημοσίευτα. Μια πρώτη επιλογή τους τυπώθηκε μόλις το 1890 – και έγινε μονομιάς ανάρπαστη. Έκτοτε η φήμη της εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων δεν έπαψε να μεγαλώνει. Μια βραδιά αφιερωμένη στη σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση Έμιλυ Ντίκινσον, Ποιήματα, Εκλογή-Προλεγόμενα-Μετάφραση Κώστας Κουτσουρέλης, Κίχλη 2023. Για την Ντίκινσον θα μιλήσει ο μεταφραστής. Ποιήματα και κείμενά της θα ερμηνεύσουν ηθοποιοί του Θεάτρου Κυδωνία.

Παρασκευή 21 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση
«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» του Γκάρι Όουεν
Γενική είσοδος: 14 ευρώ. Φοιτητικό εισιτήριο: 10 ευρώ.

Σάββατο 22 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση
«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» του Γκάρι Όουεν
Γενική είσοδος: 14 ευρώ. Φοιτητικό εισιτήριο: 10 ευρώ.

Κυριακή 23 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση
«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» του Γκάρι Όουεν
Γενική είσοδος: 14 ευρώ. Φοιτητικό εισιτήριο: 10 ευρώ.

Δευτέρα 24 Ιουλίου | Ομιλία – Συζήτηση με το κοινό
Το Κοινωνικό Ασυνείδητο στη σύγχρονη πραγματικότητα
Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Κωνσταντίνος Λιόλιος σε μια συνάντηση με το κοινό αναλύει την έννοια του Κοινωνικού Ασυνειδήτου συσχετίζοντάς το με παραδείγματα και αναφορές από την ψυχοπαθολογία των ημερών μας.

Τετάρτη 26 Ιουλίου | Παρουσίαση βιβλίου
«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου
Όλα τα διηγήματα της τελευταίας συλλογής του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» (Κίχλη, 2022), ακόμα κι αν φορούν το ένδυμα της «μελλοντικής ιστορίας», μιλούν για το τώρα, για το ήδη συντελεσμένο – είναι ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον. Και, βέβαια, στον πυρήνα τους βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος· ο τρωτός, πάσχων άνθρωπος απέναντι στην αμείλικτη κυριαρχία της εικόνας, απέναντι σ’ έναν ολέθριο πόλεμο, στην τυφλή, ωμή βία, στη βίωση του κόσμου ως παιδικού τραύματος, στο αίνιγμα της ανθρώπινης ταυτότητας. Με τον συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλο συζητά ο Κώστας Κουτσουρέλης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα ερμηνεύσουν ηθοποιοί του Θεάτρου Κυδωνία.

Παρασκευή 28 Ιουλίου | Παρουσίαση βιβλίου
«Χρυσοβαλάντη και Ονούφρης» της Λίλας Τρουλινού
Η Χρυσοβαλάντη και ο Ονούφρης, ένα ζευγάρι εφήβων διδύμων, εκπληκτικής ομοιότητας και ιδανικής αυτάρκειας, δοκιμάζουν τα όρια της σχέσης τους και δοκιμάζονται στο σκληρό περιβάλλον της αγροτικής κρητικής επαρχίας. Ο μόνος δρόμος ανοικτός προς την επιθυμία είναι η μεταμόρφωση.
Για το τελευταίο βιβλίο της Λίλας Τρουλινού, μια νουβέλα για την εφηβική ψυχή και τα άχθη της ιστορίας (Περισπωμένη, 2023), θα μιλήσει η φιλόλογος Σίτσα Κοτσιφάκη. Πιάνο θα παίξει ο Νίκος Περάκης ενώ θα τραγουδήσει η μεσόφωνος Χρυσούλα Περάκη. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο  Μιχάλης Βιρβιδάκης.

Σάββατο 29 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση
«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» του Γκάρι Όουεν
Γενική είσοδος: 14 ευρώ. Φοιτητικό εισιτήριο: 10 ευρώ.

Κυριακή 30 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση
«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» του Γκάρι Όουεν
Γενική είσοδος: 14 ευρώ. Φοιτητικό εισιτήριο: 10 ευρώ.

Δευτέρα 31 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση
«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» του Γκάρι Όουεν
Γενική είσοδος: 14 ευρώ. Φοιτητικό εισιτήριο: 10 ευρώ

 

Όπου δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις Νύχτες του Ιουλίου 2023, Καλοκαίρι στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία (Υψηλαντών 12, Χανιά) πραγματοποιούνται σε συνεργασία της Εταιρείας Θεάτρου Μνήμη με το λογοτεχνικό περιοδικό Νέο Πλανόδιον και με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

 

 

Από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Η Επιστήμη σήμερα: Οι χρήσεις και οι καταχρήσεις της», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023.

 

 

Μουσική εκδήλωση με Νίκο Ξυδάκη το 2021.