Ρηνιώ Κυριαζή: «Προσφέρουμε κι εμείς στη Σαπφώ έναν αστερισμό, τον αστερισμό της παράστασης που αποτελείται από τη συντροφιά των ανθρώπων που τη δημιουργούν και την παρακολουθούν»

«Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;»
5 Ιουλίου 2023
Δεύτερος χρόνος για τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών»
6 Ιουλίου 2023

Η Ρηνιώ Κυριαζή σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση «Σαπφώ καταστερωμένη».

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη δραματουργική επεξεργασία και την ερμηνεία. Η Ρηνιώ Κυριαζή μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Σαπφώ καταστερωμένη», η οποία παρουσιάζεται στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Λόφο των Νυμφών, στις 7, 8, 11, 12 και 13 Ιουλίου. Η Σαπφώ θα καταστεριστεί. Η Ρηνιώ Κυριαζή οδηγεί το κοινό σε τοπία, όπου η ομορφιά της φύσης γίνεται ποίηση και η ποίηση αστροφυσική, ο Θοδωρής Οικονόμου παίζει στο πιάνο, ο sound designer Νικόλας Καζάζης επεξεργάζεται τους ήχους ζωντανά κάτω από τον έναστρο ουρανό.

 

Υπογράφετε τη σκηνοθεσία, τη δραματουργική επεξεργασία και ερμηνεύετε στην παράσταση «Σαπφώ καταστερωμένη». Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτό το έργο;

Σκέψεις, σημειώσεις, ξεχασμένα χαρτιά στα συρτάρια, υπογραμμισμένα βιβλία, κάποια στιγμή βρίσκουν τον τρόπο να συνδεθούν μεταξύ τους και να πάρουν μορφή. Κάτι τέτοιο συνέβη με τη Σαπφώ καταστερωμένη – από τα ποιήματα της Σαπφώς, τις μυθολογίες, τα λεξικά, τα βιβλία της φυσικής και της αστρονομίας καθώς και παλιές φωτογραφίες και χάρτες της Λέσβου, ξεπήδησε η ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο χώρος του Αστεροσκοπείου που επισκέφτηκα ένα χειμωνιάτικο πρωινό. Φαντάστηκα ξαφνικά τη Σαπφώ να μου μιλάει, μέσα από τις λέξεις του Παντελή Μπουκάλα και τις μουσικές του Θοδωρή Οικονόμου κάτω από τα αστέρια.

 

Ποια ποιήματα της Σαπφώς θα ακούσουμε στη νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα;

Αρχικά, ο Παντελής ξεκίνησε να μεταφράζει τα ποιήματα της Σαπφώς που είχαν αναφορές στη Σελήνη και τα αστέρια. Δεν ήξερα ακριβώς ποια θα ήταν η φόρμα αυτού του εγχειρήματος, η δραματουργία διαμορφώνονταν παράλληλα με τις συναντήσεις με τους συνεργάτες μου. Προχωρούσε, καθώς ο Παντελής πρόσθετε κι άλλα, κι άλλα. Τα ποιήματα με επισκεπτόταν απρόσμενα τα βράδια μέσα από ένα email με τη σημείωση, έκανα κι αυτό, κι αυτό, για δες αυτό το μικρούλι…σαν διάττοντες αστέρες, σαν σπαράγματα. Δεν μπορούσα παρά να τα συμπεριλάβω σχεδόν όλα.

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης και πώς θα σας δούμε στον Κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών;

Όταν οι θεοί θέλαν να απαλλάξουν κάποιον ήρωα από το μαρτύριο που οι ίδιοι του είχαν επιβάλλει, τον καταστέριζαν. Τον τοποθετούσαν στον ουρανό, δίναν για παρηγοριά το όνομά του σε έναν αστερισμό και έτσι τη δυνατότητα στον ήρωα να τον κοιτάζουμε για πάντα και να μας κοιτάζει. Τοποθετούμε ακόμη εκεί πάνω τους αγαπημένους μας όταν φεύγουν από τη ζωή και πιστεύουμε πως τους μιλάμε. Η γνώση μας για τον κόσμο προχωράει, όμως καθόλου δεν κάνει αυτό τη μαγεία να χάνεται, ίσα ίσα την αυξάνει. Οι γαλαξίες, οι συγκρούσεις των πλανητών, οι μαύρες τρύπες, οι θεωρίες των χορδών πιο μαγικές από κάθε παραμύθι. Το ότι είμαστε φτιαγμένοι από τα υλικά των αστεριών. Προσφέρουμε κι εμείς στη Σαπφώ έναν αστερισμό, τον αστερισμό της παράστασης που αποτελείται από τη συντροφιά των ανθρώπων που τη δημιουργούν και την παρακολουθούν.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας με τον Θοδωρή Οικονόμου, καθώς και με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης;

Πρόκειται για ένα μουσικό έργο που δεν θα μπορούσε να έχει σταθεί χωρίς τη μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και τη σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση που έχει δημιουργήσει, είναι σύμφυτη με τη δραματουργία και ερμηνεύεται ζωντανά από τον ίδιο. Όποιος τον έχει απολαύσει επί σκηνής, γνωρίζει ότι εκτός από μαγικός συνθέτης είναι και μαγικός παίχτης – performer. Τη μουσική, καθώς και τη φωνή μου, επεξεργάζεται ζωντανά ο υπέροχος sound designer Νικόλας Καζάζης. Ο Άγγελος Μέντης έχει επιμεληθεί τον σκηνικό χώρο και τα κοστούμια, η συμβολή του είναι καθοριστική. Η Στέβη Κουτσοθανάση, η Άλκηστις Πολυχρόνη και ο Τάσος Κωλέτσης είναι πολύτιμοι σταθεροί συνεργάτες της Εταιρείας Θεάτρου Άλκη, αναντικατάστατοι.

 

Γιατί επιλέξατε το Αστεροσκοπείο Αθηνών για το ανέβασμα αυτής της παράστασης;

Η ιδέα της παράστασης γεννήθηκε ακριβώς στο χώρο που θα παρουσιάσουμε τώρα την παράσταση, την καλοκαιρινή Σαπφώ – στις άκριες των σπηλαίων των Νυμφών, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Παρόλα αυτά η παράσταση ήδη ταξίδεψε στα Ιωάννινα στον Αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, εκεί τα αστέρια καθρεφτιζόταν στη λίμνη Παμβώτιδα, ήταν επίσης πολύ όμορφα. Ο χώρος και ο τόπος της Σαπφώς είναι ανοιχτός ζητάει μεγάλη αναπνοή, θάρρος και κέφι, και μεράκι. Ο χρόνος είναι πάντα.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σαπφώ καταστερωμένη»

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία – ηθοποιός: Ρηνιώ Κυριαζή

Μουσική σύνθεση – πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου

Sound design: Νικόλας Καζάζης

Σκηνογράφος: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια κίνησης: Άλκηστις Πολυχρόνη

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Βηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κωλέτσης

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη

Γραφίστας: Παναγιώτης Ανδριανός

Βίντεο: Αναστάσης Παπαγγέλης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Άλκη

 

Πού: Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον Λόφο των Νυμφών (στις άκριες των σπηλαίων των Νυμφών), Θησείο, Αθήνα

Πότε: 7, 8, 11, 12 και 13 Ιουλίου 2023, στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος)

Προπώληση εισιτηρίων:
– Online: https://www.ticketservices.gr/event/sapfo-katasteromeni-asteroskopeio-athinon/
-Τηλεφωνικά: 2107234567
-Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα