Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σκηνοθετεί την «Ιφιγένεια στο Σπλοτ»

Ο Brian Skerry και ο συναρπαστικός κόσμος των φαλαινών στην Αντίπαρο
4 Ιουλίου 2023
Η Παυλίνα Βουλγαράκη λέει «Κόντρα σε όλους μαζί σου»
4 Ιουλίου 2023

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία τον ρηξικέλευθο θεατρικό μονόλογο του Ουαλού συγγραφέα Γκάρι Όουεν «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» από την Παρασκευή 14 έως και την Δευτέρα 31 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Το έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για οκτώ παραστάσεις μέσα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Ιουλίου 2023 με την ηθοποιό Ντία Κοσκινά στο ρόλο της Έφης (Ιφιγένειας).

Η δημοσιογράφος Arifa Akbar έγραψε στην εφημερίδα Γκάρντιαν στις 13 Φεβρουαρίου 2023 σχετικά με την αγγλική παράσταση και τη δραματουργία του Γκάρι Όουεν: «Ο θεατρικός μονόλογος του Ουαλού συγγραφέα Γκάρι Όουεν “Ιφιγένεια στο Σπλοτ” έχει μετατραπεί σε διάττοντα αστέρα που κάθε φορά που ανεβαίνει, συνεχίζει να καίγεται και να φωτίζει, όπου κι αν συμβαίνει αυτό. «Αμέσως μετά την πρώτη του παραγωγή στο Kάρντιφ το 2015, για πρώτη φορά στα χρονικά, μεταφέρεται ουαλικό έργο στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου. Και αναρωτιόμαστε: Θα το καταλάβουν;» αναφέρει η σκηνοθέτης της νέας αυτής παραγωγής. «Αλλά ήδη από την πρόβα, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη με έναν διαφορετικό τρόπο. Έτσι γίνεται πάντα με την αλήθεια. Ξεπερνά την ιδιαιτερότητα και γίνεται παγκόσμια».

Σημείωση: Το Σπλοτ (Splott) είναι συνοικία και κοινότητα στα νότια της πόλης του Κάρντιφ, της πρωτεύουσας της Ουαλίας, ακριβώς ανατολικά του κέντρου της πόλης.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Εμπνευσμένο από τον αρχαίο ελληνικό μύθο, όπου η Ιφιγένεια θυσιάζεται για να σώσει τους άλλους, στην εκδοχή του Γκάρι Όουεν, η Έφη (έτσι λέγεται η ηρωίδα σήμερα) φαίνεται αρχικά πολύ διαφορετική από την μυθική ευριπίδεια εκδοχή. Επιθετικά οργισμένη, τύφλα στο μεθύσι, μια ζωντανή πρόκληση που περιφέρεται από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο και από μπαρ σε μπαρ, ενσαρκώνει ίσως την χειρότερη εικόνα παρακμής που μπορεί κανείς να συναντήσει στην σύγχρονη κοινωνία.

Το κοινό σίγουρα θα μισήσει την Έφη… Τουλάχιστον στην αρχή του έργου. Γιατί κάπου εκεί αρχίζει η μαγεία του θεάτρου που αρπάζει τον θεατή απ’ τη μύτη και τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αποκάλυψης των μηχανισμών ενός απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος. Ενός συστήματος που ενώ προορίζεται να υποστηρίξει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, εντούτοις ισοπεδώνει αυτούς ακριβώς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τους στερεί την ελευθερία και εξοντώνει την ύπαρξή τους.

Η «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» είναι ένα ρηξικέλευθο κείμενο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και καταφέρνει να αποτυπώσει με συμπάθεια το ανθρώπινο πρόσωπο της ηρωίδας, την οποία τελικά ανυψώνει ηθικά μέσα από την αποδοχή της θυσίας θεμελιωδών δικαιωμάτων της, για χάρη του κοινωνικού συνόλου, όπως ακριβώς και η αρχαία πρόγονός της.

 

Ο συγγραφέας

O Γκάρι Όουεν (Gary Owen), γεννημένος το 1972, είναι πολυβραβευμένος Ουαλός θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός και σεναριογράφος. Τα έργα του έχουν ανέβει σε Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία και Αμερική. Για το Iphigenia in Splott με πρώτη παραγωγή του Sherman Theatre το 2015,  του απονεμήθηκε το βραβείο Best New Play 2015 στα UK Theatre Awards, καθώς επίσης και το βραβείο James Tait Black Prize στην κατηγορία Drama, τα οποία αποτελούν τον αρχαιότερο θεσμό βρετανικών βραβείων λογοτεχνίας.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ιφιγένεια στο Σπλοτ»

Μετάφραση: Κωνσταντίνας Αγαθοκλέους
Σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης Συνθέσεις ήχων: Δημήτρη Ιατρόπουλου
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίας Μεντέζ
Κοστούμια: Αιμίλιος Καλογερής
Φώτα και τους ήχος: Ευγενία Αναστασοπούλου

Ερμηνεύει η ηθοποιός Ντία Κοσκινά

 

Πού: στον Αίθριο Χώρο του θεάτρου Κυδωνία, Υψηλαντών 12, Χανιά

Πότε: από 14 Ιουλίου 2023 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00. Έως 31 Ιουλίου 2023

Τιμή εισιτηρίου: 14 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό)

Περισσότερες πληροφορίες: επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα: www.theatro-kydonia.gr