Μια παράσταση για την Πατρίδα στις Φυλακές Νέων στον Αυλώνα

«2071» μια παράσταση για την κλιματική αλλαγή σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη
3 Ιουλίου 2023
Η εικαστική εγκατάσταση «Aquatic Echoes» στη Χίο
4 Ιουλίου 2023

 

Ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Α. Χριστοδούλου, στηρίζει το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου στις Φυλακές Νέων στον Αυλώνα. Έτσι, στις 5 Ιουλίου παρουσιάζεται το θεατρικό μονόπρακτο με τίτλο «Και η Πατρίδα;» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Ο Μάριος Τζανακάκης και η Νατάσσα Σπαγαδώρου, ενσαρκώσουν τον Δημήτριο Υψηλάντη και τη Μαντώ Μαυρογένους αντίστοιχα.

Αξίζει να ειπωθεί, σύμφωνα με το κείμενο, πως οι δύο ήρωες της επανάστασης συναντώνται θεατρικά στο άπειρο και μιλούν για τη ζωή που έζησαν αλλά και γι’ αυτή που δεν πρόλαβαν να ζήσουν. Μιλούν, θυμώνουν, συγκινούνται, μιλούν για όλα και για όλους. Αλλά κυρίως για την Πατρίδα τους και τον θυελλώδη έρωτά τους. Με την αφορμή της διεθνούς αυτής Πανεπιστημιακής εκδήλωσης, ο βραβευμένος από το Κρατικό θέατρο συγγραφέας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ευτυχής για την συμμετοχή μας, σε ένα τόσο σπουδαίο γεγονός. Είναι μεγάλη τιμή. Στις φυλακές, όπως είναι φυσικό, οι θίασοι είναι δύσκολο να παρουσιαστούν. Τα καταφέραμε χάρις στην Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την κα Νικολέττα Τσιτσανούδη- Μαλλίδη, την οποία ευχαριστώ προσωπικά. Υποψιάζομαι, πως όλο αυτό για μας, θα είναι μια εμπειρία πόνου και λύτρωσης συνάμα. Καταλαβαίνετε… Αναμφισβήτητα όμως, θα είναι ένα αληθινό βήμα δίπλα στον άνθρωπο. Γιατί τελικά, μόνο ο Άνθρωπος με τον Άνθρωπο λιώνει…».

 

Ο Μάριος Τζανακάκης και η Νατάσσα Σπαγαδώρου, ενσαρκώσουν τον Δημήτριο Υψηλάντη και τη Μαντώ Μαυρογένους αντίστοιχα, στην παράσταση «Και η Πατρίδα;» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόρτζος.

 

Τις εκδηλώσεις του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, στις φυλακές νέων Αυλώνα, υποστηρίζουν επίσης και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι της Τέχνης, όπως οι Κώστας Γαβράς, Γιώργος Νταλάρας, Λάκης Λαζόπουλος, Στάθης Σταυρόπουλος, Βεατρίκη Μαγρίζου, Γιάννης Αγγέλακας, Οδυσσέας Ιωάννου, Γιάννης Οικονομίδης, Πτολεμαίος Αρμάος, Θανάσης Λάλας, Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός κ.ά.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει από το ξεκίνημά της ως χορηγός επικοινωνίας το CNN GREECE, η ΕΡΤ, η ΕΡΤ WORLD, η ΕΡΤ3, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8, η Φωνή της Ελλάδας, το Κανάλι της Βουλής, και μία σειρά άλλων φορέων. Το πρόγραμμα ειδικά φέτος, απευθύνεται αποκλειστικά στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων Αυλώνα, καθώς επίσης σε υπαλλήλους του καταστήματος, εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο τους. Από την Ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, θα συμμετέχουν επίσης ως ομιλητές, Πανεπιστημιακοί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ.ά.