«Ακούμε τους Νέους»: Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης

«Summer Vibes» στις Spetses Gallery Akroproro
3 Ιουλίου 2023
«Περάστε απόψε για καφέ» στον  Μικρό Κεραμεικό
3 Ιουλίου 2023
«Summer Vibes» στις Spetses Gallery Akroproro
3 Ιουλίου 2023
«Περάστε απόψε για καφέ» στον  Μικρό Κεραμεικό
3 Ιουλίου 2023

 

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, που εδρεύει στην Κόρινθο, είναι ένας πολιτιστικός φάρος για όλη τη νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική παιδεία. Ένας φάρος που έχει μεταλαμπαδεύσει το φως του πολιτισμού, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε όλη την επικράτεια, με την ενεργή παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα. Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα συμμετέχει στο καινοτόμο πρόγραμμα «Ακούμε τους Νέους», σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Τρίτο Πρόγραμμα και το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Το πρόγραμμα «Ακούμε τους Νέους» είναι μία καινοτόμος και ολοκληρωμένη επένδυση στη νέα γενιά μουσικών, την οποία οφείλουμε να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε και να τους συστήσουμε στο μελλοντικό τους κοινό, με τη διοργάνωση πολλαπλών συναυλιών και ηχογραφήσεων, ώστε να γίνει το εφαλτήριο της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στις 24 Ιουλίου 2023 στο θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, θα πραγματοποιηθεί κοινή συναυλία των επιτυχόντων του διαγωνισμού Αριέτα Λιάτση – διακριθείσα στο βιολί, Μαρία Έλλη Πετρίδου – διακριθείσα στο βιολοντσέλο και Αγγελική Γιαννοπούλου – διακριθείσα στο πιάνο, σε έργα μουσικής δωματίου. Μαζί τους συμπράττουν οι αναγνωρισμένοι σολίστ Νίκος Μάνδυλας (βιολί) και Ηλίας Σδούκος (βιόλα). Θα παρουσιαστούν εμβληματικά έργα μουσικής δωματίου για τρίο και κουιντέτο με πιάνο των Brahms, Schubert και Dvorak.

 

Η Αριέτα Λιάτση.

 

Η Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, Μαρία Χρισταρά, αναφέρει σχετικά:

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, προσπάθησα να υλοποιήσω  μαζί με τους συνεργάτες μου προγράμματα που αφορούσαν τους Νέους και τα παιδιά. Άλλωστε, δεν μπορούσα να “παρακούσω” την εντολή του Αειμνήστου Ιδρυτού Νικολάου Καλογερόπουλου που έλεγε: “Αφήνω την περιουσία μου για να μυηθεί η κορινθιακή νεολαία, και όχι μόνο, στον πολιτισμό μέσω των Γραμμάτων και των Τεχνών “.

Οκτώ χρόνια λοιπόν, σιγά σιγά, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού,  της Μητρόπολής μας, των Περιφερειακών Αρχών, του Δήμου μας , των γονέων , των καθηγητών,  αλλά και των χορηγών  που μας στηρίζουν και φθάσαμε να έχουμε ένα αξιοσέβαστο έργο , όπου τολμώ να πω όχι μόνο θαυμάζουν αλλά και “ζηλεύουν ” μεγάλοι Οργανισμοί.

Με την εισηγήτρια του προγράμματος ” Ακούμε τους Νέους”  κα Πόπη Μαλαπάνη, με την οποία από το Σεπτέμβριο του 2022 και για  μήνες δουλέψαμε για την  διαμόρφωσή  του, ώστε να φθάσει έτοιμο  και να παρουσιασθεί   την Άνοιξη του 2023 και να εγκριθεί προς υλοποίηση άμεσα,  διαπιστώσαμε πως υπάρχει ένα  κενό μεταξύ του τέλους των σπουδών και την αρχή της καριέρας ενός μουσικού.

Πώς ένας νέος μουσικός θα παίξει δίπλα σε καταξιωμένους μουσικούς, ποιός θα του  οργανώσει ρεσιτάλ ώστε να παρουσιάζεται σε συναυλιακές Σάλες; Εμείς!  Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα!

Η συνάντηση  με την κα Πόπη Μαλαπάνη είχε ως αποτέλεσμα  και την γνωριμία με   τον ισχυρό άνδρα του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ  κύριο Σταύρο Μπένο που  μετά από πολλές διαβουλεύσεις  μαζί του επείσθη για την  σπουδαιότητα του προγράμματος , το υιοθέτησε και έγινε μάλιστα το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ ο πρώτος Εταιρικός χορηγός. Με ενέργειες του κου Σταύρου Μπένου  δέχτηκαν να  υποστηρίξουν  το «ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ» το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  το 3ο πρόγραμμα της ΕΡΤ και  οι Εταιρικοί Χορηγοί: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΟΥΡΛΗ, η VINCI, το ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Από τον ενθουσιασμό των 56 Νέων που διαγωνίστηκαν από όλη την Ελλάδα, καταλαβαίνω πως πραγματικά είχαν ανάγκη της υποστήριξης, ζητούσαν “αυτό το χέρι που θα τους ανεβάσει στο πρώτο επαγγελματικό σκαλί”. Είθε να βρεθούν περισσότεροι χορηγοί-υποστηρικτές ώστε το πρόγραμμα που σας παραθέτουμε να πολλαπλασιαστεί για να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους μας, και να υλοποιείται για πολλά χρόνια.
Μαρία Χρισταρά
Πρόεδρος Καλογεροπούλειου Ιδρύματος
Τεχνών και Πολιτισμού της Κορίνθου

 

Η Μαρία Έλλη Πετρίδου.

 

Η Αγγελική Γιαννοπούλου.

 

Πληροφορίες

Μετά την εναρκτήρια συναυλία της νικήτριας του διαγωνισμού Αριέτας Λιάτση στις 28 Μαΐου 2023 στο Καλογεροπούλειο ΄Ιδρυμα, ακολουθούν αναλυτικά οι ημερομηνίες και οι χώροι διεξαγωγής των συναυλιών:

17 Ιουλίου 2023, Βουλευτικόν Ναυπλίου σε συνεργασία με το Ωδείο Ναυπλίου: Ρεσιτάλ τσέλου της Μαρίας- Έλλης Πετρίδου

18 Ιουλίου 2023, Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου: Ρεσιτάλ τσέλου της Μαρίας Έλλης Πετρίδου. Η συναυλία αυτή θα ηχογραφηθεί και θα αναμεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα.

24 Ιουλίου 2023, θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ: Κοινή συναυλία των επιτυχόντων του διαγωνισμού (Αριέτα Λιάτση, Μαρία-Έλλη Πετρίδου, Αγγελική Γιαννοπούλου) σε έργα μουσικής δωματίου. Μαζί τους συμπράττουν οι αναγνωρισμένοι σολίστ Νίκος Μάνδυλας (βιολι) και Ηλίας Σδούκος (βιόλα). Θα παρουσιαστούν εμβληματικά έργα μουσικής δωματίου για τριο και κουιντέτο με πιάνο των Brahms, Schubert και Dvorak.

30 Ιουλίου 2023, Μέγαρο Μουσικής Καλαμάτας στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας»: Ρεσιτάλ πιάνου της Αγγελικής Γιαννοπούλου

2 Αυγούστου 2023, προαύλιος χώρος Παναγίας Ελεήστριας στην Κορώνη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης: Ρεσιτάλ πιάνου της Αγγελικής Γιαννοπούλου.

30 Aυγούστου 2023, χώρος Κρόθι Ερμιονίδος: Ρεσιτάλ πιάνου της Αγγελικής Γιαννοπούλου.

1-30 Σεπτεμβρίου 2023, Αίγιο: Ρεσιτάλ τσέλου της Μαρίας- Έλλης Πετρίδου

Οκτώβριος 2023, Καλογεροπούλειο ΄Ιδρυμα Κορίνθου: Ρεσιτάλ τσέλου της Μαρίας- Έλλης Πετρίδου

24 Φεβρουαρίου 2024, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: ρεσιτάλ και των τριών νικητριών του διαγωνισμού Αριέτας Λιάτση, Μαρίας ΄Ελλης Πετρίδου και Αγγελικής Γιαννοπούλου.

Είσοδος Ελεύθερη

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης