«2071» μια παράσταση για την κλιματική αλλαγή σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη

Ο Θανάσης Ζερίτης και ο Χάρης Κρεμμύδας σκηνοθετούν τις «Σπυριδούλες»
3 Ιουλίου 2023
Μια παράσταση για την Πατρίδα στις Φυλακές Νέων στον Αυλώνα
4 Ιουλίου 2023

 

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί τον Αντώνη Μυριαγκό στην παράσταση «2071», η οποία κάνει πρεμιέρα στις 17 και 18 Ιουλίου στην Καστοριά, στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά. Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός».

Το «2071» είναι μια «δραματοποιημένη διάλεξη» του κλιματολόγου Chris Rapley και του Βρετανού συγγραφέα Duncan McMillan (Πνεύμονες, Όλα τα υπέροχα πράγματα) που παρουσιάστηκε το 2014 στο Royal Court Theater του Λονδίνου από την Katie Mitchell και φέτος, δέκα περίπου χρόνια μετά, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα θεατρικό μονόλογο βασισμένο στην επιστημονική πορεία του κλιματολόγου Chris Rapley και στα συμπεράσματα που εξάγει από αυτήν.

 

 

Για τον Rapley η κλιματική αλλαγή είναι κατ’ αρχάς θέμα συναισθηματικό. Ωστόσο, βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για να στοιχειοθετήσει τη θέση του. Ξεκινά με μια ευρεία γεωφυσική ανάλυση για τον πλανήτη Γη και προσδιορίζει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής: η υποχώρηση των παγετώνων και συνεπώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διατάραξη του κύκλου του διοξειδίου του άνθρακα και η άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς και τον τρόπο που θα διαταραχθεί η κλιματική ισορροπία στην καθημερινή μας ζωή. Αναλύοντας πιθανές λύσεις, φαίνεται κάπως επιφυλακτικός για την επίλυση του ζητήματος του υπερπληθυσμού και εναποθέτει τις ελπίδες του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διερωτώμενος ουσιαστικά «ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

Ο Μάνος Καρατζογιάννης, μετά από μια σειρά πετυχημένων μονολόγων (Για την Ελένη, Ο Ουρανός… και το παντελόνι του, Ξένες Πόρτες, Φύλακας μιας Επανάστασης, Αυτός, ο άλλος και το παντελόνι του και Το τραγούδι της Φλέρυς), σκηνοθετεί τον Αντώνη Μυριαγκό με την αρωγή του μουσικού Τηλέμαχου Μούσα, ο οποίος παίζει ζωντανά, και συμβολικά, αιθερόφωνο στη σκηνή, καθώς και του video – artist Goran Gagic.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «2071»

Συγγραφέας: Chris και Duncan Macmillan
Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Αντώνης Μυριαγκός
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Video: Goran Gagic
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Trailer: Ηλίας Μόσχοβας
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Εκτέλεση Παραγωγής: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

 

Πού: Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Καστοριά (στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός»)

Πότε: 17 και 18 Ιουλίου 2023, στις 21.00

Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις σύντομα στα https://digitalculture.gov.gr/ και https://www.nationalopera.gr/