now women στο Φουγάρο: αφιέρωμα στο έργο γυναικών καλλιτεχνών 

«Εσύ τι είναι αυτό που ψάχνεις;» ρωτάει ο Κρισναμούρτι
30 Ιουνίου 2023
Our Festival 9: έξι μέρες στη γιορτή Πολιτισμού και Αλληλεγγύης
1 Ιουλίου 2023

Το Φουγάρο αφιερώνει το έτος 2023 στο έργο γυναικών καλλιτεχνών με το πρότζεκτ now women. Ένα sui generis εικαστικό περιβάλλον σε εξέλιξη απλώνεται σε όλους τους χώρους του Art Center, άλλοτε υπό μορφήν έκθεσης που ανανεώνεται, άλλοτε εγκατάστασης ή αναφοράς και φόρου τιμής στο καλλιτεχνικό έργο Ελληνίδων και διεθνών δημιουργών από την FKP Collection. Η έκθεση παρουσιάζει 182 έργα που έχουν δημιουργήσει 73 γυναίκες εικαστικοί της FKP Collection.

Η FKP Collection είναι προσωπική συλλογή της δημιουργού του Φουγάρου Φλωρίκας Π.Κυριακοπούλου και αφορά σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ίσως η μοναδική μεγάλη συλλογή σύγχρονης τέχνης όπου 50% των έργων έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες. Το πρότζεκτ now women πλαισιώνεται φέτος το καλοκαίρι από επτά εργαστήρια γυναικών εικαστικών που απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες.

 

 

Επίκεντρο του now women είναι η βασική έκθεση εντός της Fougaro Gallery, όπου συμπυκνώνεται ο χαρακτήρας του όλου εγχειρήματος. Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις ή βίντεο, συνδιαλέγονται σε αρμονία ή σε άρση, καταγράφοντας το σφυγμό της εικαστικής σκηνής των τελευταίων 45 χρόνων. Έργα τόσο διαφορετικά σε ύφος και πρόθεση, με μόνο κοινό χαρακτηριστικό την εκάστοτε έκφανση της θηλυκότητας, συνέρχονται σε σύνολα που πυροδοτούν συσχετισμούς και διαλόγους γύρω από αξίες και ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά στις μέρες μας.

Στους υπόλοιπους χώρους του Art Center τρέχουν παράλληλα τέσσερις ακόμη εκθέσεις, όπου η λειτουργία χώρων εργασίας, εκπαίδευσης και καθημερινότητας, συμπορεύεται με την αύρα έργων από εικαστικούς γνωστές και καταξιωμένες, παραγνωρισμένες ή ανερχόμενες. Η γόνιμη συνύπαρξη με σημαίνοντα έργα τέχνης, χαρακτηριστική για το Fougaro Art Center, βρίσκει στον πυρήνα της σύλληψης του now women την πιο ιδανική έκφραση!
Στο now women εντάσσεται επίσης η ατομική έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα, στην αίθουσα Blue2, με τίτλο homeland landscapes. Η γνωστή εικαστικός παρουσιάζει εδώ την τελευταία της δουλειά, μία ενότητα συνθέσεων με ψηφιακές τεχνικές.

 

 

Στο κλίμα της σημερινής ιστορικο-κοινωνικής συγκυρίας, όπου η θέση και ο ρόλος της γυναίκας διεθνώς αναδιαπραγματεύονται, το now women δεν επιθυμεί να ομφαλοσκοπήσει, παρουσιάζοντας σε ένα «βολικό» momentum ένα ακόμη σχετικό αφιέρωμα. Η πραγματική φιλοδοξία του πρότζεκτ είναι να παρουσιάσει μια ευρεία και πιο περιεκτική ματιά στη σύγχρονη τέχνη γυναικών, προκαλώντας το θεατή να εμπλακεί ο ίδιος σε ενδιαφέρουσες αναγνώσεις και σκέψεις γύρω από το τι εστί και πως διαφοροποιείται εν τέλει η γυναικεία τέχνη από άλλα κυριαρχικά μοντέλα έκφρασης.

 

 

Πληροφορίες για την έκθεση Now Women

Επιμέλεια έκθεσης: Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου, Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης

Πού: Φουγάρο, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο, τηλ. 27520 47300, www.fougaro.gr 

Gallery: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 18.00 – 22.30

Library και υπόλοιποι χώροι: Τετάρτη – Κυριακή 17.00 – 22.00

Είσοδος ελεύθερη

 

now women έργα των

Marina Abramović, Άρτεμις Αλκαλάη, Ευγενία Αποστόλου, Ιουλία Βεντίκου
Μαρία Βλαντή, Ευγενία Γεωργαντά, Βάσω Γκαβαϊσέ, Clara Juliane Glauert
Eλένη Γκλίνου, Susy Gómez, Ειρήνη Γκόνου, Alexandra Warren, Hannah Greely
Janina Green, Χριστίνα Δάρρα, Jane Edden, Sonja Edle von Hoeßle
Ελένη Θεοφυλάκτου, Λία Καζάκου, Aθηνά Καζολέα, Λίζη Καλλιγά
Χριστίνα Κάλμπαρη, Κατερίνα Καλούδη, Στέλλα Καπεζάνου, Γιάννα Καραγιάννη
Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μαριγώ Κάσση, Βάσω Κατράκη, Karen Kilimnik
Φλωρίκα Κυριακοπούλου, Άννυ Κωστοπούλου, Δήμητρα Λαζαρίδου
Abigail Lane, Χριστίνα Λινάρις-Κορίδου, Christiane Löhr, Sarah Lucas
Ντιάνα Μαγκανιά, Άνα Μαθιού, Άννα Μανέτα, Ηλιοδώρα Μαργέλλου
Antonella Mazzoni, Annette Messager, Claire Moinil|Ellen Bell, Λίνα Μπέμπη
Lynda Benglis, Anna Boghiguian, Louise Bourgeois, Norbertine Bresslern-Roth
Ελένη Μυλωνά, Nelly’s, Ιωάννα Νικολαρεΐζη, Marlene Dumas
Φλωρεντία Οικονομίδου, Μαρία Οικονομοπούλου, Σωτηρία Ορφανού
Αλίκη Παλάσκα, Liesbeth Pallesen, Λήδα Παπακωνσταντίνου
Σπυριδούλα Πολίτη, Ιωάννα Ράλλη, Ofelia Rodríguez, Georgia Russell
Δήμητρα Σιατερλή, Καλλιόπη Σταματάρη|Kāryn Taylor, Eleni Tzatzalos
Magda Tothova, Κανέλλα Τραγουστή, Rosemarie Trockel, Αιμιλία Τσεκούρα
Brigitte Hofherr, Julia Hürter

 

 

now women εκπαιδευτικά προγράμματα

Με αφορμή την έκθεση now women το Fougaro Art Center προσκαλεί 7 εικαστικούς της FKPCollection σε ένα πρόγραμμα διάδρασης με το κοινό, μέσα από παρουσιάσεις, ομιλίες και εργαστήρια. Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2023, επτά εικαστικοί υποδέχονται εφήβους και ενήλικες επισκέπτες της έκθεσης και μοιράζονται εργαλεία για την ανάγνωση του έργου τους. Από τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα.

 

Αιμιλία Τσεκούρα
φτιάχνω τα δικά μου άβαταρ
εικαστικό εργαστήριο για εφήβους 15+ & ενήλικες
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 7-9 μμ

Με αφορμή τα έργα της έκθεσης, η Αιμιλία Τσεκούρα καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στη δημιουργία των δικών τους άβαταρ, με έμπνευση από τη φύση, ένα καρτούν ή ένα ζώο, με στόχο να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αναγνωρίσουν την εξέλιξή του.

Ηλιοδώρα Μαργέλλου
second life
εργαστήριο γλυπτικής προσέγγισης για εφήβους 15+ & ενήλικες
Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 7-9 μμ

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να αναδείξει ένα καθημερινό αντικείμενο και να του δώσει ένα καινούριο νόημα, μετατρέποντάς το σε κάτι πολύτιμο. Με προσωπική παρέμβαση, οι συμμετέχοντες δίνουν νέο συμβολισμό σε αντικείμενα από το περιβάλλον τους και εξοικειώνονται το upcycling ως μία προσέγγιση για την αειφορία.

Στέλλα Καπεζάνου
ζωγραφική σε κεραμικά
εργαστήριο για εφήβους 12+ & ενήλικες
Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 6-9 μμ

Το έργο της Στέλλας Καπεζάνου χαρακτηρίζεται από μία σαρκαστική διάθεση κριτικής στις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις. Πλάι στα ζωγραφικά της έργα, αναπτύσσει μία σειρά κεραμικών γλυπτών που απηχούν την ίδια αισθητική. Στο εργαστήριο αυτό, έφηβοι και ενήλικες θα κάνουν μία προσπάθεια να απεικονίσουν τους γύρω τους σε ένα έτοιμο κεραμικό, υπό το ζωγραφικό πρίσμα της Στέλλας Καπεζάνου.

Ειρήνη Καραγιαννοπούλου
atelier fanzine
εικαστικό εργαστήριο μαζί με τον Σεμπαστιάν Μαρτώ για εφήβους 12+
Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 7-9 μμ

Τα μέλη της ομάδας που θα συμμετάσχουν θα δημιουργήσουν από κοινού ένα καλλιτεχνικό περιοδικό fanzine, με σελίδες που θα είναι δημιουργίες κολλάζ. Θα χρησιμοποιήσουν εικόνες που θα φέρουν μαζί τους, όπως ήρωες gaming, υπερήρωες, ηθοποιούς ή μουσικούς. Αρχικά, θα παρέμβουν στις εικόνες αυτές με ζωγραφική, χαρτοκοπτική ή κείμενο και στη συνέχεια θα συνθέσουν τις σελίδες με ειδικό πρόγραμμα, βλέποντας άμεσα το περιοδικό να υλοποιείται.

Γιάννα Καραγιάννη
photo to art
εργαστήριο ψηφιακής τέχνης για εφήβους 12+
Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 7-9 μμ

Κάθε φωτογραφία μπορεί να μετατραπεί σε συναρπαστικό έργο τέχνης. Αρχικά, η ομάδα θα εξοικειωθεί γρήγορα και διασκεδαστικά με την χρήση του προγράμματος Photoshop και θα μεταμορφώσει απλές φωτογραφίες σε μαγικές εικόνες. Αξιοποιώντας διάφορα εφέ, έξυπνα φίλτρα και δυναμικές υφές, ένα χρήσιμο εργαλείο χάρη στη φαντασία, μπορεί να γίνει μία μοναδική διέξοδος δημιουργικότητας.

Άρτεμις Αλκαλάη
σπίτι, μια περιπλάνηση
εικαστικό εργαστήριο με ομιλία και παρουσίαση για εφήβους 12+ & ενήλικες
Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 7-9 μμ

Για μερικούς το σπίτι είναι ένα καταφύγιο, ένα κέλυφος που προστατεύει το εσωτερικό από το εξωτερικό. Για την Άρτεμη Αλκαλάη, το σπίτι είναι ένα κεντρικό μοτίβο στο έργο της, ένας ανήσυχος καμβάς πάνω στον οποίο η ταυτότητα συναντάει την ιστορία, μετά αποτολμά να προχωρήσει, ριψοκινδυνεύοντας προς το άγνωστο. Μαζί της, οι συμμετέχοντες καλούνται να οικειοποιηθούν το στοιχείο του σπιτιού, παρεμβαίνοντας με βάση δικά τους βιώματα και διαμορφώνοντάς το κατά την προσωπική τους εμπειρία.

Δήμητρα Σιατερλή
ίχνη & αποτυπώσεις
εργαστήριο χαρακτικής για εφήβους 12+
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 7-9 μμ

Κάθε πλάσμα αφήνει στη διαδρομή του ένα ίχνος. Κάθε σώμα, αλλά και κάθε αντικείμενο, κάτω από το φως του ήλιου, γράφει την δική του σκιά. Κάθε σκιά είναι ένα ίχνος. Οι καλλιτέχνες αφήνουν τα ίχνη της ιδέας τους πάνω σε καμβά, μέταλλο, ξύλο, χαρτί, κ.α. Μαζί με τη Δήμητρα Σιατερλή, όσοι συμμετάσχουν θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν δικά τους ίχνη, αποτυπώσεις μιας ιδέας μας που θα χαράξουν ή ίχνη αντικειμένων από το περιβάλλον τους, ή ακόμα ίχνη του σώματός τους.