Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023: «Με το βλέμμα του θεατή»
29 Ιουνίου 2023
Τζαζ, έρωτας και …φόνος στο «Μικρό Λουλούδι (ή 15 τρόποι να σκοτώσεις τον γείτονά σου)»
29 Ιουνίου 2023
Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023: «Με το βλέμμα του θεατή»
29 Ιουνίου 2023
Τζαζ, έρωτας και …φόνος στο «Μικρό Λουλούδι (ή 15 τρόποι να σκοτώσεις τον γείτονά σου)»
29 Ιουνίου 2023

 

Η ορατότητα, η αορατότητα και οι μεταξύ τους μεταβάσεις αναβιώνουν μέσα από τις ιστορίες των πωλητών του περιοδικού δρόμου «σχεδία» στην έκθεση «Το Φυλακτό μου», που παρουσιάζεται στο «σχεδία home», από τις 3 έως τις 27 Ιουλίου. Η έκθεση διοργανώνεται από την Inter Alia στο πλαίσιο του Outcast Europe, μιας δράσης που, εξερευνώντας «ιστορίες από τα κάτω», διερευνά τη μετακίνηση και τον εκτοπισμό ως ένα διαρκές ταξίδι ατόμων από διαφορετικά μέρη και εποχές.

Ο εκτοπισμός είναι συχνά συνώνυμος της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της μετακίνησης μεταξύ συνόρων. Δεν είναι πάντα έτσι. Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν σε πωλητές και πωλήτριες του περιοδικού του δρόμου «σχεδία» και ακολουθούν τις διαδρομές και τα μονοπάτια που έχουν ακολουθήσει οι ιδιοκτήτες τους, όταν έγιναν ξένοι στα μέρη όπου κάποτε ήταν ντόπιοι. Οι αφηγήτριες και οι αφηγητές επικεντρώνονται στην εργασία, στην οικογένεια, καθώς και στον εαυτό μέσα από προσωπικές διαδρομές και σημεία αναφοράς. Κάποια από τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες ταξιδιών εντός και μεταξύ συνόρων, ενώ άλλα αναφέρονται στους αγώνες για την εύρεση ή την δημιουργία ενός σπιτιού. Εργαλεία από προηγούμενα επαγγέλματα, δώρα από αγαπημένα άτομα και υλικές αναπαραστάσεις των εσωτερικών κόσμων των αφηγητών.

Είναι αντικείμενα που τα άτομα κράτησαν μαζί τους από μια «προηγούμενη ζωή», αντικείμενα που έχουν αποτελέσει εμπόδιο, αλλά και δύναμη, που τους έχουν προκαλέσει απογοήτευση, αλλά και τους έχουν δώσει ελπίδα, και τα οποία έχουν παραμείνει σταθερές στο γεμάτο αλλαγές ταξίδι της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώνονται και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά.

Μπορείτε να βρείτε εδώ την εκδήλωση στο Facebook.

Οργάνωση παραγωγής: Inter Alia

Εκπαιδευτικές δράσεις:

10 Ιουλίου 2023, στις 18.30 (για εφήβους 11-14 ετών)
17 Ιουλίου 2023, στις 18.30 (για παιδιά 7-10 ετών)

Αντλώντας έμπνευση από τα αντικείμενα των πωλητών της «σχεδίας» που παρουσιάζονται στην έκθεση «Το Φυλακτό μου» οι μικροί μας φίλοι γράφουν και ζωγραφίζουν τις δικές τους ιστορίες γύρω από αυτά. Από που προήλθαν; Πώς κατέληξαν σήμερα εδώ; Ποια είναι η ιστορία τους;

Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσης τηλεφωνικά στο 213 0231220 ή με email στο culture@shedia.gr

 

Πληροφορίες για την έκθεση «Το Φυλακτό μου»

Πού: «σχεδία home», Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα

Εγκαίνια: Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 3-27 Ιουλίου 2023

Inter Alia
215 5451174 | papadatou@interaliaproject.com | www.interaliaproject.com

Περιοδικό δρόμου «σχεδία»
213 0231220 | culture@shedia.gr | www.shedia.gr