Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023: «Με το βλέμμα του θεατή»

Οι «Πέρσες» στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού Ι
28 Ιουνίου 2023
Η έκθεση «Το Φυλακτό μου» στο «σχεδία home»
29 Ιουνίου 2023
Οι «Πέρσες» στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού Ι
28 Ιουνίου 2023
Η έκθεση «Το Φυλακτό μου» στο «σχεδία home»
29 Ιουνίου 2023

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες ετοιμάζεται για τη δεύτερη έκδοσή του και προσκαλεί το κοινό σε ένα τετραήμερο γεμάτο καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η αγαπημένη περιοχή μεταμορφώνεται μέσα από τον πολιτισμό και μας προσκαλεί να τη δούμε με διαφορετικό βλέμμα.

Η φετινή θεματική, που διατρέχει όλες τις δράσεις, έχει τίτλο «Με το βλέμμα του θεατή», θέτοντας στο επίκεντρο το ρόλο του κοινού, του αποδέκτη της τέχνης. Η διάρκεια του Φεστιβάλ είναι και πάλι τετραήμερη, από τις 6 έως και τις 9 Ιουλίου 2023. Συναυλίες με τη μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη, αλλά και με την ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, δύο προβολές ταινιών ανιμέισον για όλη την οικογένεια, τρεις εικαστικές εκθέσεις, πέντε εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλους, ανοιχτές συζητήσεις στο Aristonautes Lab και θεματική βραδιά ποίησης, συγκροτούν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023, που για ακόμη μία χρονιά κινείται στους άξονες της αειφορίας, της τέχνης και της συνύπαρξης.

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Ηλίας Κατσούλης και το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο και υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που μετά την πολύ επιτυχημένη του έναρξη το περσινό καλοκαίρι, συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση του δυναμικά στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας, χάρη στις πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις του. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις συνδυάζουν δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης, ενώ οι δράσεις απευθύνονται στους κατοίκους του Δήμου, που ξαναζούν την περιοχή τους μέσα από την τέχνη. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν λιγότερο γνωστές ομορφιές του Δήμου, αλλά και το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρό της.

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, δηλώνει για το φετινό φεστιβάλ: “Το Φεστιβάλ «ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ» γίνεται πολιτιστικός θεσμός. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης φιλοξενεί περήφανα μια τόσο σπουδαία και δυναμική δράση που στοχεύει στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και στην ενίσχυση της πολιτιστικής και τουριστικής μας ταυτότητας. Οι «ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ» δανείζονται το όνομά τους από την ιστορία των ναυτών της αρχαίας Πελλήνης (σημερινό χωριό «Ζούγρα»), οι οποίοι ξεκίνησαν από το αρχαίο λιμάνι μας για την Τρωική εκστρατεία. Το λιμάνι αυτό βρίσκεται στη σημερινή θέση του Συνοικισμού Ξυλοκάστρου και κατείχε εξέχουσα θέση για τις εμπορικές συναλλαγές της αρχαιότητας.
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ θα τα έχει όλα. Το μεγάλο αυτό εύρος επιλογών αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια τεράστια καλλιτεχνική γιορτή που διακρίνεται για την εξαιρετική ποιότητα και την άρτια οργάνωσή της και απευθύνεται τόσο στους κατοίκους, όσο τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Καθιερώνοντας τέτοιες εξωστρεφείς εκδηλώσεις που γίνονται σταδιακά σήμα κατατεθέν του τόπου μας, αποσκοπούμε στην εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μας αλλά και στη διάδοση των ιστορικών οροσήμων του τόπου μας”.

Ο Γιάννης Σκέρος, Πρόεδρος ΝΠΔΔ “Ηλίας Κατσούλης”, καλωσορίζει εκ μέρους του Συλλόγου το κοινό “για ακόμη μία φορά στο πολυθεματικό- πολιτιστικό φεστιβάλ «ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2023». Ένα φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός, έρχεται με νέες δράσεις που κινούνται γύρω από τον άξονα της φετινής θεματικής «Με το βλέμμα του θεατή» αξιοποιώντας διαφορετικά σημεία εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου. Καλούμε τους κατοίκους, καθώς και τους επισκέπτες του Δήμου μας να συμμετάσχουν στις δράσεις αυτές, προκειμένου να απολαύσουν τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, μέσα από ένα διαφορετικό βλέμμα”.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής – Πολιτισμού, Παιδείας Αθλητισμού, Ελίνα Μενούνου, επισημαίνει πως “στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει τη σύνδεση τέχνης και κοινωνίας και να ενισχύσει τη βιωματική εμπειρία του κοινού, όχι μόνο μετατρέποντας τη θεωρητική σκέψη σε καλλιτεχνική πρακτική, αλλά και ερμηνεύοντας πως αποτυπώνεται το «βλέμμα του θεατή» στην καλλιτεχνική δημιουργία. Παράλληλα, αναδεικνύει τις ιδιαίτερες παραδόσεις και φυσικές ομορφιές του τόπου μας, ενώ στις φετινές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται και μία εικαστική έκθεση στη Βίλλα Σικελιανού, με την αποκλειστική συμμετοχή καλλιτεχνών του Δήμου”.

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023

Πέμπτη 6 Ιουλίου – 21.00
Πλατεία Αγίου Βλασίου, Ξυλόκαστρο
Επίσημη έναρξη

«Εντός & εκτός ορίων» – Μουσική βραδιά με τη μέτζο σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη
Η Ελένη Βουδουράκη, η μέτζο σοπράνο με την διεθνή σταδιοδρομία, ερμηνεύει μέσα από τα δικά της προσωπικά «φίλτρα», τραγούδια των Beatles, Simon & Garfunkel, Aretha Franklin, Barbra Streizand, Μάνος Χατζιδακις, Μίκης Θεοδωράκης καθώς και τραγούδια με άρωμα Μεσογείου.
Συνοδεύουν στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας και ο Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο – μαντολίνο.

 

H μέτζο σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη.

Πέμπτη 6 Ιουλίου έως Κυριακή 9 Ιουλίου – Ώρες λειτουργίας: 11.00 – 20.00
Βίλλα Σικελιανού, Συκιά
Εικαστική έκθεση με έργα ντόπιων καλλιτεχνών

Για άλλη μία φορά, η Βίλλα Σικελιανού ανοίγει τις πόρτες της αποκλειστικά για το κοινό του Φεστιβάλ Αριστοναύτες, φιλοξενώντας και φέτος μία εικαστική έκθεση. Φέτος, το φεστιβάλ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης, μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, για την αποστολή καλλιτεχνικών προτάσεων και η έκθεση θα αποτελείται αποκλειστικά από δικά τους έργα. Φωτογραφία, ζωγραφική και κατασκευές συγκροτούν το ενδιαφέρον σύνολο των εκθεμάτων. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Φωτεινή Γιαννουλατου, Μυρτώ Δημητριάδη, Ιωάννα Ζαχαρή, Μάνια Λάμπρου, Βασίλης Λιάκος, Βασιλική Πανίτσα, Κωνσταντίνα Ρέππα, Λάμπρος Σάββας, Εύα Τερζή, Σοφία Τριανταφύλλη.

 

 

Άλλες εικαστικές εκθέσεις:
Μια ακόμα πρωτότυπη, υπαίθρια έκθεση περιλαμβάνει το πρόγραμμα των Αριστοναυτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα βλέπουμε μία εγκατάσταση με 8 Ιστιόπανα των Αριστοναυτών (surf banners) στην παραλία του Ξυλοκάστρου («νησάκι»), με δημιουργίες που έφτιαξαν οι φοιτητές του ΣΤ’ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ειδικά για το Φεστιβάλ Αριστοναύτες. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία του Φεστιβάλ με την ΑΣΚΤ. Επιμελούνται οι καθηγητές Γιώργος Καζάζης και Παναγιώτης Σιάγκρης.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσεται και η εικαστική έκθεση που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου (Ρωμέση 2, Ξυλόκαστρο) με έργα μαθητών από όλη τη χρονιά. Η έκθεση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη εντύπωση και συζητήσεις, καθώς παρουσιάζει την πρωτότυπη δουλειά των μαθητών, που καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήρθαν σε επαφή με το έργο σημαντικών δημιουργών που διατρέχουν όλη την ιστορία της Τέχνης. Όπως λέει η διδάσκουσα εικαστικός Μάρθα Τζαβάρα: “Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου εκθέτουν τα έργα τους από το μάθημα των Εικαστικών του σχολικού έτους 2022-2023. Μια έκθεση ζωγραφικής από παιδιά που όμως απευθύνεται και σε μεγάλους!

Πώς η γνωριμία με μεγάλα ονόματα της τέχνης γίνεται αφορμή για την δημιουργία μικρών θαυμάτων και μεγάλης χαράς; Πώς δείχνει ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού; Έργα ατομικά και ομαδικά που δημιουργήθηκαν με ενθουσιασμό και αγάπη, γεμάτα χρώμα και φαντασία θα μείνουν αξέχαστα τόσο στους μικρούς δημιουργούς , όσο και στους επισκέπτες της έκθεσης. Μια γλυκιά ανάμνηση περιφάνειας και συγκίνησης!”.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11:00-13:00 και 19:30-21:00

Παρασκευή 7 Ιουλίου – 20.0
Βίλλα Σικελιανού, Συκιά
Μ’ ένα τριφύλλι φως – Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού

Σε μια μοναδική παράσταση ποίησης και μουσικής στη Βίλλα Σικελιανού, ο στοχασμός, τα λυρικά χρώματα, οι αισθήσεις, η υπερβατική σκέψη του Οδυσσέα Ελύτη συναντούν την πνευματικότητα και την ευαισθησία της μουσικής του Γιώργου Κουρουπού, δίνοντας πλήθος ονειρικών, θαλασσινών, πολύσημων εικόνων. Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία και έχει επιμεληθεί τη βραδιά, απαγγέλει αγαπημένα ποιήματα του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή, ενώ την παρουσίαση συνοδεύουν στο τραγούδι η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Διάρκεια: 60 λεπτά. Η είσοδος στην εκδήλωση γίνεται με προσκλήσεις (περιορισμένος αριθμός), που θα διατίθενται από τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

 

Η Βίλλα Σικελιανού στη Συκιά.

 

Παρασκευή 7 Ιουλίου – 21.00
στον θερινό κινηματογράφο «Ηλεκτρα» Ξυλοκαστρο
Κυριακή 9 Ιουλίου – 21.00
στον θερινό κινηματογράφο «Το διάλειμμα», Δερβένι
Προβολές ταινιών ανιμέισον για όλη την οικογένεια

Οι φετινές προβολές περιλαμβάνουν δύο περίφημες ταινίες ανιμέισον και πραγματοποιούνται με την επιμέλεια του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, αλλά και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας με ταινίες ανιμέισον για όλη την οικογένεια. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου θα δούμε στον θερινό κινηματογράφο «Ηλέκτρα» στο Ξυλόκαστρο, την ταινία «The Bears’ Famous Invasion», σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία του Lorenzo Mattotti, βασισμένη στο ομώνυμο αγαπημένο παιδικό ιταλικό βιβλίο, που έγραψε και εικονογράφησε το 1945 ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας Dino Buzzati. Θα δούμε τις περιπέτειες μιας ομάδας αρκούδων που ζουν στα βουνά της Σικελίας υπό τις διαταγές του βασιλιά Leonzio. Κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα σκληρού χειμώνα, οι αρκούδες μένουν χωρίς φαγητό και έτσι αποφασίζουν να εισβάλουν στο Μεγάλο Δουκάτο της Σικελίας για να μπορέσουν επιβιώσουν. Ο Leonzio όμως, ελπίζει επίσης να βρει εκεί και τον γιο του, Tonio, που είχε απαγάγει κυνηγοί λίγα χρόνια νωρίτερα. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Με ελληνικούς υπότιτλους.

Την Κυριακή 9 Ιουλίου, ακολουθεί το «Πολύχρωμο όνειρο», στον θερινό κινηματογράφο “το διάλειμμα στο Δερβένι, σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας. Η ταινία του σκηνοθέτη Jan Balej, που απέσπασε το βραβείο “Τσεχικός Λέοντας” το 2020 στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων, το σημαντικότερο βραβείο της χώρας, είναι μια περιπέτεια γεμάτη έξυπνο χιούμορ, που ασχολείται με το διαχρονικό θέμα της σύγκρουσης μεταξύ της απεριόριστης εξουσίας από τη μία και της επιθυμίας για ελευθερία, γενναιότητα και αγάπη από την άλλη. Μια ομάδα καλλιτεχνών φτάνει στο Νησί ενός παντοδύναμου ηγεμόνα, όπου επικρατεί αυστηρή αστυνομική επιτήρηση. Μια ανεπιτυχής βολή από κανόνι κατά τη διάρκεια της παράστασής τους, θα προκαλέσει μια σειρά απρόσμενων γεγονότων. Ο νεαρός Ντριν, η Τούβη και ο γλάρος Νάθαν θα εμπλακούν σε μια άνιση μάχη με την ολοκληρωτική διοίκηση, που θα αλλάξει τελικά τις μοίρες όλων των κατοίκων του νησιού – ανθρώπων και γλάρων. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Προβολές στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες.

 

Σάββατο 8 Ιουλίου – 11.00-14.00

Αίθουσα συνεδρίων Sikyon Coast, Συκιά
Aristonautes Lab
Συζήτηση με θέμα «Με το βλέμμα του θεατή»

Το Festivals Lab πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 και άφησε μία σημαντική παρακαταθήκη στο πολιτιστικό τοπίο, καθώς λειτούργησε ως τόπος δικτύωσης αλλά και δημιουργικής σκέψης μεταξύ φορέων του σύγχρονου πολιτισμού. Δε θα μπορούσε να μην επαναληφθεί λοιπόν αυτή η ετήσια “σύνοδος” πολιτιστικών φορέων, που φέτος μετονομάζεται σε Aristonautes Lab και αφιερώνεται στην τέχνη του θεάτρου, κινούμενη πάντα στον θεματικό άξονα του «Θεατή». Προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι σημαντικών και ιστορικών θεατρικών θεσμών της χώρας, που θα συζητήσουν για την εμπειρία τους, αλλά και τις πρακτικές που εφαρμόζουν στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς που εκπροσωπούν, σε σχέση με το κοινό. Πώς και κατά πόσο διαμορφώνεται ο σύγχρονος πολιτισμός από τους θεατές και πώς αφουγκράζονται οι φορείς το κοινό και τις ανάγκες του; Λαμβάνεται υπόψιν ο άξονας «θεατής» κατά τη φάση δημιουργίας του έργου;
Τη φετινή χρονιά, το Aristonautes Lab και φιλοξενεί τους (αλφαβητικά):
Πέτρος Βάης – ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Φάνης Δίπλας – Θεατρο Λιθογραφείο, Βαρβάρα Δούκα – ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Αλέξανδρος Ευκλείδης – Εθνική Λυρική Σκηνή/Εναλλακτική Σκηνή, Μαριάννα Κάλμπαρη – Θέατρο Τέχνης, Μυρτώ Λάβδα – Φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά, Νίκος Ορφανός – ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Αστέρης Πελτέκης – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κυριακή Σπανού – ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας

Οι εργασίες του Aristonautes Lab θα μεταδοθούν και φέτος ζωντανά μέσω της σελίδας του Φεστιβάλ Αριστοναύτες στο Facebook.

 

Σάββατο 8 Ιουλίου – 21.00
Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Ξυλόκαστρο
Συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ύστερα από μία πορεία που μετρά πια 30 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, επιλέγει φέτος να παρουσιάσει τις πιο ξεχωριστές στιγμές της σε μία συναρπαστική καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια έχει κινηθεί σχεδόν σε όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας, καταγράφοντας πολύ μεγάλες προσωπικές επιτυχίες, τραγούδια που αγαπήθηκαν από όλους, αλλά και αλησμόνητες συναυλιακές στιγμές.

Στη συναυλία της στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ξυλόκαστρο, το Σάββατο 8 Ιουλίου, δίνει έμφαση στις μουσικές εκείνες με τις οποίες μεγάλωσε και την καθόρισαν: Η σπουδαία ελληνική μουσική παράδοση, από τα δημοτικά της Νάουσας μέχρι τα διαχρονικά νησιώτικα, συνδυάζεται αριστοτεχνικά με κορυφαία λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών μας, φτάνοντας μέχρι το δισκογραφικό της παρόν και τις σύγχρονες διασκευές των τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα από τον τελευταίο δίσκο της, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο συνθέτη. Φυσικά δεν θα λείψουν και τα εμβληματικά τραγούδια που αγαπήσαμε από τη φωνή της σε πρώτη εκτέλεση.

Η τέχνη, η γνώση, το ταλέντο και το πάθος της Ελένης Τσαλιγοπούλου ως ερμηνεύτριας, καθώς και η ευρηματικότητα και η δεξιοτεχνία των εξαιρετικών μουσικών που τη συνοδεύουν και συν-δημιουργούν μαζί της επί σκηνής, υπόσχονται μία μοναδική συναυλία, γεμάτη αγαπημένα τραγούδια που άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο. Ένα σύγχρονο διονυσιακό πανηγύρι, με εξωστρέφεια, αισθητική και υπέροχες ερμηνείες, που θα γίνει η πιο ταιριαστή υπόκρουση στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023!

Προπώληση: ticketservices.gr
Εισιτήρια: Βιβλιοχαρτοπωλείο Θ.Δ.Αδαλάκης, Π. Τσαλδάρη 41, Ξυλόκαστρο 204 00, 2743 028350 / ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΑ “ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ”, Π. Τσαλδάρη 43, Ξυλόκαστρο 204 00, 2743 024828 / Τριτάκης Μάριος Δ., Τσαλδάρη Παναγή 34, Ξυλόκαστρο, 20400, 2743022354 / ΦΕΙΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Δερβένι, 2743032842

 

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

 

Εκπαιδευτικά εργαστήρια:
Όπως και την πρώτη χρονιά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο πρόγραμμα, απευθύνονται στους κατοίκους του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, όλων των ηλικιών και πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του Δήμου. Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Παρασκευή 7 Ιουλίου – 11:00-14.00
Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο – θέση Βρύση

Εργαστήριο ανιμέισον για παππούδες και εγγόνια με τις ανιμέιτορ και εικονογράφους Άννα και Φανή Οικονόμου
Είναι γνωστό πως το animation είναι μια τέχνη που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Όταν, όμως, μικροί και μεγάλοι ενώνουν τις δυνάμεις και τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν animation, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μαγικό. Σε αυτό το 3ωρο εργαστήριο, βασισμένο στη θεματική “Με το βλέμμα του θεατή”, παππούδες και εγγονάκια παρέα θα μάθουν, θα παίξουν και θα πειραματιστούν με την τεχνική του stop motion animation, με στόχο να γνωρίσουν αυτή τη μορφή τέχνης, τόσο ο καθένας ξεχωριστά, όσο και ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.

Σάββατο και Κυριακή 8-9 Ιουλίου, 11.00-14.00
Σαρανταπηχιώτικα, Δερβένι

Διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά με χρήση μικτών τεχνικών ανιμέισον, με τον βραβευμένο σκηνοθέτη και ανιμέιτορ Δημήτρη Αρμενάκη
Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αριστοναύτες, ασχολούμαστε με με το stop motion και τη κίνηση χάρτινων χαρακτήρων, εμπνευσμένων από μικρά ζώα τοποθετημένα σε τοπία του Ξυλοκάστρου. Σκοπός είναι η εξοικείωση των παιδιά με την τέχνη του ανιμέισον και τη συγκεκριμένη τεχνική, κάτω από την ομπρέλα της φετινής θεματικής “Με το βλέμμα του θεατή”, Το workshop θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες, για δύο ξεχωριστά γκρουπ: Το Σάββατο για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και την Κυριακή για ηλικίες 10-14 ετών. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν δημιουργήσει τη δική τους, πρωτότυπη ταινία ανιμέισον.

 

 

Σάββατο 8 Ιουλίου, 10.00-13.00
Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο – θέση Βρύση
Εργαστήριο ποίησης με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες για μια συνάντηση–ποιητικό αναλόγιο, το Σάββατο το πρωί στην παραλία Ξυλοκάστρου, αποκλειστικά για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει για το εργαστήριο: “Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και έκφρασης είναι η ποίηση. “Μία πηγή αθωότητας γεμάτης από επαναστατικές δυνάμεις” κατά τον Οδυσσέα Ελύτη. Για την διαφορετική οπτική, την συναισθηματική χρήση της γλώσσας, για τις αξίες που προβάλλει η ποίηση, για την επίδραση της πάνω στη συνείδηση μας θα μιλήσουμε στην συνάντηση του Σαββάτου”.

Κυριακή 9 Ιουλίου, 10:00 – 15.00
Λαογραφικό Μουσείο, Καμάρι
Εκπαιδευτικό εργαστήριο: «Βιώνοντας την Αργοναυτική Εκστρατεία ως θεατής», με τη δραματουργός, σκηνοθέτη, θεατρολόγο και θεατροπαιδαγωγό, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Αριστοναύτες και κοσμοναύτες. Μια αφήγηση στο παρόν, για το παρελθόν και το μέλλον.
Το θεατρικό αυτό εργαστήριο έχει ως στόχο να συνδέσει τη μυθολογία με το παρόν, να δημιουργήσει μια γέφυρα στον χρόνο, μέσα στον ίδιο τόπο.
Το εργαστήριο, μέσα από ποικίλες θεατρικές τεχνικές και με σημεία αναφοράς στην αρχαία Πελλήνη και το λιμάνι Αριστοναύτες, από όπου οι κάτοικοι της περιοχής έπλευσαν στην Αργοναυτική εκστρατεία, θα επεξεργαστεί την έννοια της αναχώρησης, την συμμετοχή σε κοινές αποφάσεις, το δικαίωμα στην επιλογή, την αφήγηση από την πλευρά του νικητή και του νικημένου. Θα εστιάσει κυρίως στην έννοια του ταξιδιού, της ανάγκης να ανακαλύψουμε τον κόσμο, να φέρουμε μαζί μας την εμπειρία του άλλου και να οραματιστούμε τον εαυτό μας σε ένα εφικτό ή φαντασιακό μέλλον.

Παρασκευή 7 Ιουλίου, 17:30 – 20.30
Κλειστό Θέατρο Άγγελος Σικελιανός – Ξυλόκαστρο
Θεατρικό Εργαστήριο με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη

Ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης παραδίδει ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο, ανοιχτό σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν επαφή με την διαχρονική αξία της θεατρικής δραματουργίας. Οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν στο πώς φτιάχνεται μία θεατρική επαγγελματική παράσταση, με θέμα φυσικά «Το βλέμμα του θεατή»: Πώς αντιμετωπίζουμε έναν θεατρικό ήρωα; Πώς χρησιμοποιούμε τα σωστά αντικείμενα; Πώς τοποθετούμε το σώμα και πώς ελέγχουμε τα συναισθήματά μας; Πώς προσεγγίζουμε δραματουργικά έναν ρόλο; Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα από θεατρικά έργα που συνδέονται με τη φετινή θεματική.