100 χρόνια Νέα Ιωνία: αναβίωση της «Γειτονιάς των θαυμάτων»

Ο Λεωνίδας Καβάκος με τη Φιλαρμονική της Βιέννης στην οθόνη του Κήπου
27 Ιουνίου 2023
Η «Σαπφώ καταστερωμένη» επανέρχεται τον Ιούλιο στο Αστεροσκοπείο
27 Ιουνίου 2023

Ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μπάμπης Βελισσάριος, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και ο Πασχάλης Τσαρούχας συνεργάζονται στην επετειακή παράσταση «Η γειτονιά των θαυμάτων».

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης, ο Δήμος Νέας Ιωνίας παρουσιάζει την επετειακή παράσταση, «Η γειτονιά των θαυμάτων», στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 21.00. «Η γειτονιά των θαυμάτων», η μεγάλη αυτή «γιορτή της πόλης» βασισμένη στην ιστορική τεκμηρίωση του Λουκά Χριστοδούλου, Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. διατρέχει τα ιστορικά, τα κοινωνικά και τα πολιτιστικά γεγονότα, που σημάδεψαν τη ζωή των ανθρώπων της Νέας Ιωνίας, στη διάρκεια του αιώνα που πέρασε.

100 χρόνια Νέα Ιωνία: Οι μουσικές και τα τραγούδια που πλημύρισαν τα σοκάκια εκείνης της γειτονιάς και σημάδεψαν τις ψυχές των ανθρώπων, θα ακουστούν ξανά από τον Κώστα Μακεδόνα, τον Μπάμπη Βελισσάριο και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και ο Πασχάλης Τσαρούχας, αφηγούνται το πρωτότυπο κείμενο του Γιώργου Μπλάνα, και μας μεταφέρουν σε μια εποχή οπού τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει το ποτάμι της ζωής.

 

«Η γειτονιά των θαυμάτων» 1923 – 2023: 100 χρόνια Νέα Ιωνία. (Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης).

 

Ένα μουσικοθεατρικό υπερθέαμα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Στα video art βάζει τη σφραγίδα του ο Νίκος Σούλης, τα κοστούμια της παράστασης αναλαμβάνει ο Γιώργος Σεγρεδάκης, ενώ τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Περικλής Μαθιέλλης. Συμμετέχει ζωντανή ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις του Θωμά Κοντογεώργη.

Με «όχημα» το λόγο, τη μουσική, το χορό, τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής και τα εικαστικά video art, παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης, από την ίδρυση της πρώτης γειτονιάς των προσφύγων της Μικράς Ασίας, μέχρι και σήμερα.

Καθοριστικό ρόλο στην παράσταση και την αναβίωση της «γειτονιάς», διαδραματίζουν οι 350 εθελοντές-δημότες που συμμετέχουν στην επετειακή γιορτή (αλφαβητικά):
Χορωδία Συνδέσμου Αλαγιωτών, Αθλητικός Σύλλογος «Ανατολή», Αθλητικός Σύλλογος «Εν κινήσει», Θεατρική Ομάδα Σωματείου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών, Θεατρική Ομάδα Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου «Καμεράνο», Λύκειο Ελληνίδων Ν. Ιωνίας, Χορευτική Ομάδα «Μνήμες παράδοσης», Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού ΟΠΑΝ Δήμου Ν. Ιωνίας, Παιδική-Νεανική Γυναικεία Χορωδία ΟΠΑΝ Δήμου Ν. Ιωνίας, Πρόσκοποι Ν. Ιωνίας – Περισσού, Χορωδία Ένωσης Ρουμελιωτών , Χορευτική Ομάδα Συλλόγου Ποντίων «ΣΙΝΩΠΗ», Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ν. Ιωνίας, Παιδική-Νεανική Χορωδία Ωδείου ΟΠΑΝ Δήμου Ν. Ιωνίας, Ομάδα Εκπαίδευσης & Ενδυνάμωσης Εφήβων WE_Workshops Edu. Συμμετέχει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Χρήστος Αρδίζογλου.

 

«Η γειτονιά των θαυμάτων» 1923 – 2023: 100 χρόνια Νέα Ιωνία. (Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η γειτονιά των θαυμάτων»

Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου
Video art: Νίκος Σούλης
Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Ενορχηστρώσεις Θωμάς Κοντογεώργης

Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Μπάμπης Βελισσάριος, Χριστιάνα Γαλιάτσου
Αφήγηση: Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πασχάλης Τσαρούχας

 

Πού: Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας

Πότε: Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Θα προηγηθεί μεγάλη Λαμπαδηδρομία Μνήμης στις 7μμ, από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων, προς το Στάδιο.