Οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» απαντούν: Ο άνθρωπος μπορεί να ορίσει τη μοίρα του ή δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή;

Stand up comedy με Λάκη Λαζόπουλο, Διονύση Ατζαράκη και Δημήτρη Χριστοφορίδη
26 Ιουνίου 2023
Radio Nights: O Αθήνα 9.84 δίνει ραντεβού με την 7η Τέχνη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
27 Ιουνίου 2023
Stand up comedy με Λάκη Λαζόπουλο, Διονύση Ατζαράκη και Δημήτρη Χριστοφορίδη
26 Ιουνίου 2023
Radio Nights: O Αθήνα 9.84 δίνει ραντεβού με την 7η Τέχνη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
27 Ιουνίου 2023

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» που σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Με αφορμή την αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, η οποία παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 25 και 26 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, το theatermag έθεσε το παρακάτω ερώτημα στους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη: Ο άνθρωπος μπορεί να ορίσει τη μοίρα του ή δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή; Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, στις 12 και 13 Ιουλίου.

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ισχύει αυτό ή όχι; Διαβάστε τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις που έδωσαν στο theatermag ο Σίμος Κακάλας, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μαριλίτα Λαμπροπούλου, ο Γιάννης Νταλιάνης, ο Χρήστος Μαλάκης, ο Γιώργος Αμούτζας, ο Πανάγος Ιωακείμ, ο Μάρκος Γέττος, ο Απόστολος Καμιτσάκης, ο Αυγουστίνος Κούμουλος, ο Γιώργος Λόξας και ο Παύλος Παυλίδης.

 

Σίμος Κακάλας (σκηνοθέτης, Χορός): Δεν πιστεύω στη μοίρα, ο άνθρωπος ορίζει τη μοίρα του ο ίδιος, δεν πιστεύω σε προδιαγεγραμμένα σενάρια και θείες παρεμβάσεις.

 

 

 

Γιάννης Στάνκογλου (Οιδίπους): Ο Οιδίπους, ως ήρωας της αρχαιότητας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το τραγικό του πεπρωμένο. Στη σύγχρονη ζωή, αυτό που ονομάζουμε «μοίρα», είναι ένας συνδυασμός επιλογών και επιθυμιών, μαζί με τις συγκυρίες της κάθε στιγμής.

 

 

 

 

 

Μαριλίτα Λαμπροπούλου (Ιοκάστη): Αν και δεν είμαι φαταλίστρια, έχω μια έλξη προς τον ντετερμινισμό, ο οποίος, χωρίς να εμπλέκει κάποια θεϊκή δύναμη, θεωρεί το σύμπαν μια αλυσιδωτή αντίδραση, θέτοντας ερωτηματικά για την ελευθερία της βούλησης. Παρόλα αυτά, οξύμωρα ίσως, αποφασίζω να αγωνίζομαι υπέρ της ελευθερίας μου, να αποφασίζω και να έχουν δύναμη οι αποφάσεις μου. Να υποκαθορίζονται από τα γεγονότα και να συμβάλουν στον σχηματισμό της ιστορίας μου.

 

 

 

 

 Γιάννης Νταλιάνης (Κρέων): Η ζωή του ανθρώπου είναι ένα ολοκληρωμένο σενάριο με αρχή μέση και τέλος, γραμμένο πριν κι από την γέννησή του. Η σκηνοθεσία και η κινηματογράφηση ανήκουν στον ίδιο…

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαλάκης (Τειρεσίας): Γιατί ο Τειρεσίας δεν απαντά στο αίνιγμα της Σφίγγας; Γιατί οι παλιοί, συνήθιζαν να λένε, «ότι είναι να γίνει θα γίνει». Οι ποιητές λένε ότι κάνεις δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του…Από την άλλη πλευρά, μιλά ο ρεαλισμός στο κεφάλι μου ψιθυρίζοντας ότι όταν εγκαταλείπουμε την πορεία και την εξέλιξη της ζωής μας στη μοίρα, βασικά παραδίνουμε τον έλεγχό της σε άλλους, έχουμε αφεθεί σε μια τυχαία πορεία με προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.

 

 

 

 

Γιώργος Αμούτζας (Αγγελιοφόρος): O Ηράκλειτος λέει πως η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του. Εγώ πιστεύω πως σαν χαρακτήρες που είμαστε πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί η ζωή θα είναι πάντα απρόβλεπτη.

 

 

 

Πανάγος Ιωακείμ (Υπηρέτης): Πιστεύω πως αν βλέπουμε τα πράγματα με κατανόηση και αγάπη Κλωθώ, Λάχεσις και Άτροπος σε συνάρτηση με τις επιλογές μας, καταφέρουν να βρίσκουν μια ισορροπία. Το καλό και το κακό είναι αλληλένδετα. «Πώς να ξεφύγω από τη μοίρα κι έχω μέσα μου πλημμύρα, ουρανέ» έλεγε ο Άσημος. Αν είχε μέσα του ηλιοστάσιο, ίσως και το γραφτό του να άλλαζε. Το πεπρωμένο μας θεωρώ πως είναι μεταβλητό, εναλλάσσεται και μας επιστρέφει ως μία άλλη επιλογή. Η διαφορά είναι ότι αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι προσωπική, αλλά παρμένη από συνιστώσες δυνάμεις.

 

 

 

 

Μάρκος Γέττος (Χορός): Δειλά το αναφέρω πως η μοίρα εφευρέθηκε από τον άνθρωπο για να είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμη σε διαφορετικές καταστάσεις. Το πάντρεμά της με την ποίηση, με κάνει να αναθεωρώ στις δειλές μου εκτιμήσεις…

 

 

 

 

 

 

Απόστολος Καμιτσάκης (Χορός): Πιστεύω πως ο άνθρωπος φτιάχνει διαρκώς τη δική του ιστορία. Και εντέλει το μοιραίο είναι δημιουργία του ίδιου.

 

 

 

 

 

 

 

Αυγουστίνος Κούμουλος (Χορός): Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που ορίζουν ένα ευρύτερο πλαίσιο γύρω από εμάς και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε, αλλά την τελική επιλογή σε όλα την κάμει ο άνθρωπος, με όποιο κόστος.

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Λόξας (Χορός): Ο άνθρωπος μπορεί, αν θέλει και προσπαθήσει, να ξεφύγει από τη μοίρα του. Εκτός αν την αποδεχτεί παθητικά και αμετάκλητα. Κάθε μετακίνηση έρχεται μετά από σκέψη, πράξη, δημιουργία νέου στόχου, και πάλι από την αρχή. Και πάλη. Και πάλι.

 

 

 

 

 

 

Παύλος Παυλίδης (Χορός): Δεν πιστεύω στη μοίρα. Τα χαρακτηριστικά μας, οι αναφορές μας, οι επιθυμίες μας, μας οδηγούν κάπου και μετά, σε όλα όσα μας συμβαίνουν, παίζει ρόλο η τυχαιότητα, οι συγκυρίες, οι άνθρωποι που επιλέγουμε. Άρα θα έλεγα ότι μέσα σε όλο το χάος της τυχαιότητας, κάνουμε και επιλογές που μας καθορίζουν.

 

 

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος»

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Social media: Ιdeation
Γραφίστας: Γιάννης Σταματόπουλος
Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Σπετσιώτη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Εκτέλεση παραγωγής: Kart Productions – Μαρία Ξανθοπουλίδου
Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος
Επικοινωνία/Προβολή στα Μ.Μ.Ε: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Διανομή
Οιδίπους: Γιάννης Στάνκογλου
Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης
Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης
Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας
Εξάγγελος: Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ

Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου

Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας

 

Πρόγραμμα περιοδείας για της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος»

25 και 26 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ιούλιος

Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιουλίου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-Θέατρο Δάσους

Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Ιουλίου
ΡΟΔΟΣ-Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη»

Τρίτη 25-Τετάρτη 26-Πέμπτη 27 Ιουλίου
ΚΥΠΡΟΣ

Σάββατο 29- Κυριακή 30 Ιουλίου
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ-Τεχνόπολις

Αύγουστος

Τετάρτη 2 Αυγούστου
ΉΛΙΔΑ-Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας

Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Αυγούστου
ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Αμφιθέατρο Κάστρου

Κυριακή 6 Αυγούστου
ΑΙΓΙΟ-Υπαίθριο Θέατρο Γ. Παππάς

Δευτέρα 7 Αυγούστου
ΝΙΚΟΠΟΛΗ-Ρωμαϊκό Ωδείο

Τρίτη 8 Αυγούστου
ΔΩΔΩΝΗ-Αρχαίο Θέατρο

Πέμπτη 10 Αυγούστου
ΜΟΥΔΑΝΙΑ-Αμφιθέατρο

Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Αυγούστου
ΚΑΒΑΛΑ-Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Κυριακή 13 Αυγούστου
ΔΙΟΝ-Αρχαίο Θέατρο

Τετάρτη 16 Αυγούστου
ΔΕΛΦΟΙ-Ανοιχτό Θέατρο Φρύνιχος

Παρασκευή 18 Αυγούστου
ΑΝΔΡΟΣ-Ανοιχτό Θέατρο Χώρας

Προπώληση
25 και 26 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
https://www.viva.gr/tickets/theater/oidipous-tyrannos-1/
Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
https://www.viva.gr/tickets/theater/oidipous-tyrannos-periodeia/