Ευδόκιμος Τσολακίδης: «Με απασχολούν ο έρωτας, ο θάνατος, η εξουσία και τώρα τελευταία η αδικία»

Οι «Νεφέλες» της ομάδας The Young Quill σε περιοδεία
22 Ιουνίου 2023
Αφιέρωμα στον Leonard Cohen με τις Nalyssa Green, Sugahspank! και Lou is
22 Ιουνίου 2023

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου των Αλλαγών, Ευδόκιμος Τσολακίδης.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το Θέατρο των Αλλαγών διανύει φέτος το 25ο έτος λειτουργίας του. Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘτΑ, μιλάει στο theatermag για τη σχολή θεάτρου, το Φεστιβάλ Ομάδων Δράσης, τις υποτροφίες, το ACToC, το Web Radio, καθώς και για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων. Συγκεκριμένα, το 19ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων (19th International Festival of Making Theatre, In.F.o.Ma.T. 2023), πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου, στην έδρα του ΘτΑ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 19α, στην Αθήνα.

 

 

Το Θέατρο των Αλλαγών συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια. Θα θέλατε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή για την πορεία του έως και σήμερα;

Το ΘτΑ ιδρύθηκε το 1998 από εμένα, τη Βίλια Χατζοπούλου και τον Θοδωρή Αθερίδη και λειτουργεί ως πρότυπη σχολή θεάτρου, που προσφέρει μία σειρά μαθημάτων όλο το χρόνο, σε τέσσερις τρίμηνους κύκλους στη διάρκεια των οποίων, οι σπουδαστές επιλέγουν αυτοί τον δάσκαλο με τον οποίο θέλουν να μάθουν θέατρο. Στη διάρκεια της λειτουργίας του έχουν διδάξει σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, και έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματά του πάνω από 15.000 σπουδαστές, αρκετοί από τους οποίους πρωταγωνιστούν σήμερα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το ΘτΑ δεν περιορίζεται όμως στην εκπαίδευση, αλλά επεκτείνεται σε μια σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων.

 

 

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΘτΑ πραγματοποιούνται:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων (In.F.o.Ma.T.) κάθε καλοκαίρι (από το 2005). Στο φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί δημιουργοί από διάφορες χώρες, είναι το μοναδικό στον κόσμο στο είδος του και διεξάγεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. της UNESCO και του πολιτισμικού οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται εργαστήρια υποκριτικής, κίνησης και φωνής και δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις δραματικές σχολές του πλανήτη.

Το Φεστιβάλ Ομάδων Δράσης κάθε Μάρτιο (από το 2004). Οι ίδιοι οι σπουδαστές του ΘτΑ συγκροτούν μια ομάδα, επιλέγουν το αντικείμενο της δουλειάς τους, κάνουν πρόβες και στο τέλος παρουσιάζουν το αποτέλεσμα σε μορφή παράστασης στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Η καλύτερη παράσταση ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο των Αλλαγών και ο καλύτερος ηθοποιός, σκηνοθέτης και οδηγός σκηνής κερδίζουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό. Οι νικητές των προηγούμενων φεστιβάλ ταξίδεψαν στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στην Βαρκελώνη, στην Μαδρίτη, στην Βουδαπέστη, στο Βουκουρέστι, στο Μπιλμπάο και στο Άμστερνταμ.

Το πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικών για αλλόγλωσσους. Από το 2006 το ΘτΑ παραδίδει μαθήματα Ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Διδάσκουν αφιλοκερδώς σπουδαστές και δάσκαλοι του Θτ. Οι αλλόγλωσσοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν Ελληνικά και να γνωρίσουν την τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα από το θέατρο, τον χορό και το τραγούδι. Το πρόγραμμα προσφέρεται εντελώς δωρεάν και διαρκεί 8 μήνες (Οκτώβριος – Μάιος)

Οι εκδηλώσεις «Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά» που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μέρα και ώρα που βολεύει κάθε φορά τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες ανάλογα με το θέμα της εκάστοτε εκδήλωσης.

Εντός… Όταν οι εκδηλώσεις γίνονται στο ΘτΑ και υπάρχει κάθε φορά ένα θέμα που δίνει την ευκαιρία για εισήγηση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Μπορεί να υπάρχει κάποιος σημαντικός καλεσμένος από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης κλπ.

Εκτός… Όταν οι εκδηλώσεις γίνονται εκτός ΘτΑ και έχουν μορφή χάπενινγκ στους δρόμους της Αθήνας, σε πλατείες, πεζόδρομους. Μπορεί να είναι αυτοσχεδιασμοί, δρώμενα, απαγγελία ποίησης.

Επί τα Αυτά… Όταν οι εκδηλώσεις έχουν μορφή αλληλεγγύης, προσφοράς και γενικότερα κοινωνικού έργου που απευθύνεται σε ασθενείς ομάδες του πληθυσμού.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ανοιχτή σε όλους.

 

Παράλληλα έχουμε και:

Υποτροφίες. Το ΘτΑ δίνει μια υποτροφία κάθε χρόνο αξίας 10.000 ευρώ στη μνήμη του σκηνοθέτη «Ανδρέα Βουτσινά», 5 υποτροφίες το χρόνο στη μνήμη του «Βαγγέλη Γιακουμάκη» στο πλαίσιο πανελλήνιας προσπάθειας που γίνεται κατά του τραμπουκισμού στα σχολεία και ακόμα 20 υποτροφίες το χρόνο σε μαθητές που αρίστευσαν. Κάθε χρόνο ένας αριστούχος απόφοιτος κερδίζει μια μεταπτυχιακή υποτροφία σε σχολή του εξωτερικού.

Web Radio. Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός του ΘτΑ, Toc-Radio λειτουργεί όλο το χρόνο, και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές μας να εκπαιδευτούν ως ραδιοφωνικοί παραγωγοί μέσα από εκπομπές σε σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Το ACToC που είναι ένα κλειστό club στο οποίο γίνονται αυτομάτως ισόβια μέλη όλοι οι απόφοιτοι του ΘτΑ με την απόκτηση του τίτλου σπουδών τους. Μπορούν επίσης να γίνουν μέλη με ειδικές εξετάσεις και άλλοι ηθοποιοί που ασκούν το επάγγελμα και δεν έχουν σπουδάσει στο ΘτΑ. Τα μέλη του ACToC συναντιούνται κάθε Τρίτη στην αίθουσα “Μίνως Βολανάκης” και παρακολουθούν δύο παρουσιάσεις διάρκειας 3-5 λεπτών, μονολόγων ή σκηνών με δύο πρόσωπα, στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο μέλη του ACToC. Η πρώτη παρουσίαση γίνεται στις 20.30 και ακολουθεί σχολιασμός και η δεύτερη στις 21.00 και ακολουθεί επίσης σχολιασμός. Σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να παρουσιαστεί μια παράσταση διάρκειας 30 λεπτών στην οποία μπορεί να συμμετέχουν περισσότερα από δύο μέλη. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη μας κρατούν διαρκώς επαφή με την υποκριτική και εκπαιδεύονται συνεχώς. Με ειδική πρόσκληση μπορεί κάποιος που δεν είναι μέλος να παρακολουθήσει τις συναντήσεις αυτές, χωρίς δικαίωμα σχολιασμού. Οι ακροάσεις για τα νέα μέλη γίνονται τον Μάιο και τον Δεκέμβριο.

 

 

Για ακόμα μια χρονιά ετοιμάζετε το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων. Πρόκειται για τη 19η χρονιά του. Σε τι οφείλεται η επιτυχία του;

Η επιτυχία του πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον τρόπο που διδάσκεται σήμερα το θέατρο στις δραματικές σχολές του κόσμου.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων;

Φέτος, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε εκπροσώπους από μερικές από τις σημαντικότερες Δραματικές Σχολές του κόσμου, που θα παρουσιάσουν τα εργαστήριά τους σε σχέση με την υποκριτική, την κίνηση και την φωνή.

Από τη Νέα Υόρκη και το Living Theatre την Monica Hunken
Από το Ισραήλ την Dalia Shimko, καλλιτεχνική διευθύντρια του Acre International Fringe Theater Festival.
Από το Ρέιγκιαβικ τον Runar Gudbrandsson, καλλιτεχνικό διευθυντή της ακαδημίας κινηματογράφου της Ισλανδίας.
Από την Νότια Καρολίνα και το τμήμα θεάτρου του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, την Merybeth Berry.
Από την Χάγη και το Εθνικό Θέατρο της Ολλανδίας την Maartje van Amersfoort.
Από την Πολωνία και την δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Κρακοβίας τον Daniel Arbaczewski.
Από το Τελ Αβίβ την Yossefa Even-Shoshan, καλλιτεχνική διευθύντρια του Aspamia Ensemble.
Από το Λος Άντζελες, Καλιφόρνια τον Anthony Skordi.
Από το Tampere University της Φινλανδίας την Ιταλίδα Ilaria Tucci.
Από το Ιραν και το Farabi Honar University της Τεχεράνης την Ramona Shah.
Από το Xi’an Jiaotong University της Κίνας τον Βρεττανό Edward Lewis.
Από την Νορβηγία και την Oslo Academy for the Arts την Sarah MacDonald.
Από την Αίγυπτο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Αλεξάνδρειας Gamal Yakout.
Από το Theatre Department του Towson University του Μέριλαντ την Diane Smith-Sadak.
Από την Σερβία και την Ακαδημία Τεχνών του Βελιγραδίου τον Andjelko Beros.
Από το Community College του Ελ Πάσο του Τέξας τον Thomas Haase.
Από το Βέλγιο και το Royal University Theater της Λιέγης τον Brice Ramakers.
Από τον Καναδά και το Hunter Gates Academy την Hunter Gates.
Από τις Η.Π.Α. και το Goddard College του Vermont τον Tyrie K.Rowell.
Από την Ολλανδία και το University of Amsterdam τον Tobias Specker.
Από το Ισραήλ την καλλιτεχνική διευθύντρια του Clipa Theatre Idit Herman.
Από το Όσλο και την Ακαδημία Θεάτρου και Τεχνών την Samantha Lawson.
Από το Ηνωμένο Βασίλειο και το τμήμα θεάτρου του University of Huddersfield τον John Freeman.

 

Σε ποιους απευθύνεται το φεστιβάλ;

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δασκάλους υποκριτικής και σκηνοθεσίας, σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών, σε όσους έχουν ένα ζωντανό ενδιαφέρον για τις παραστατικές τέχνες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα με ένα σύντομο βιογραφικό στο info@toc.gr και θα λάβουν οδηγίες συμμετοχής. Επίσημη γλώσσα του φεστιβάλ είναι τα αγγλικά.

 

Ποια θέματα σας απασχολούν ως καλλιτέχνη;

Με απασχολούν ο έρωτας, ο θάνατος, η εξουσία και τώρα τελευταία η αδικία.

 

 

Τι ετοιμάζετε στο Θέατρο των Αλλαγών για τη νέα σεζόν;

Εμείς δεν κλείνουμε το καλοκαίρι οπότε αμέσως μετά το διεθνές φεστιβάλ που γίνεται 3-8 Ιουλίου ξεκινάει το καλοκαιρινό μας τρίμηνο που πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Καλό μας καλοκαίρι λοιπόν με εργασία και χαρά!

 

 

Πληροφορίες για το 19ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων

Πού: Θέατρο των Αλλαγών, 3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα, τηλ. 210 5246833 και 210 5248251

Πότε: 3 έως τις 8 Ιουλίου 2023

Κόστος συμμετοχής για όλα τα εργαστήρια: 140 ευρώ (90 ευρώ : Για ομάδες 5+ ατόμων), 40 ευρώ: Ακροατές.

Επίσημη γλώσσα του φεστιβάλ είναι τα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα 210 5246833 και 210 5248251 καθώς επίσης και στο http://www.toc.gr

 

Στο φετινό πρόγραμμα παρουσιάζουν εργαστήρια οι:

John Freeman, United Kingdom “Staying in the Moment ”
Gamal Yakout, Egypt “Let’s tell a story”
Thomas Haase, Texas U.S.A. “Discovering Ritual Through Immersive Storytelling”
Andjelko Beros, Serbia “Give Form to your Imagination”
Ramona Shah, Iran “Body & Movement”
Marybeth Lee Berry, New Jersey/U.S.A. “Expressive Actor Workshop”
Rúnar Guðbrandsson, Iceland “Lab Loki´s Tecnique”
Ilaria Tucci, Italy “Multilingualism on stage: beyond misunderstanding”
Anthony Skordi, California U.S.A. “Being!”
Daniel Arbaczewski, Poland “The Grotowski method”
Hunter Gates, Canada “We All Clowns!”
Tobias Specker/Maartje van Amersfoort, The Netherlands “Slap it yourself! Slapstick, the
workshop”
Diane Smith -Sadak, Pennsylvania U.S.A. “Architecture or Acting Partner?”
Yossefa Even-Shoshan/ Dalia Shimko, Israel “Character research”
Monica Dudárov Hunken, New York U.S.A. “Sonic Liberation; Exploring Vocal Freedom”
Idit Herman, Israel “Forever\Never”
Tyrie K.Rowell, South Carolina, U.S.A. “The Power of Storytelling: The Stories That Matter’
Sarah MacDonald/Samantha Lawson, Norway “How does your Shakespeare sound?”
Brice Ramakers, Belgium “Empty spaces full of presences”
Edward Lewis, United Kingdom “The actor has no country” – Chinese folk opera acting techniques in non-naturalistic performance

 

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δασκάλους υποκριτικής και σκηνοθεσίας, σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών σε όσους έχουν ένα ζωντανό ενδιαφέρον για τις παραστατικές τέχνες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα με ένα σύντομο βιογραφικό στο info@toc.gr και θα λάβουν οδηγίες συμμετοχής.