«Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Η ιστορία της Δήμητρας της Λέσβου στην παράσταση «Το ρόδο είναι ρόδο»
20 Ιουνίου 2023
«Ο θησαυρός της Βαγίας» πάει περιοδεία
21 Ιουνίου 2023

Ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης και ο θίασος της παράστασης «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» που ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι, την παράσταση του έργου του Γιαννιώτη λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης», σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Στάθης Κόκκορης, Γιάννης Κοντός και Αντώνης Χρήστου. Μουσικός επί σκηνής ο Βασίλης Λαγδάς.

Το «Τέλος της μικρής μας πόλης» είναι μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διηγημάτων της νέας ελληνικής πεζογραφίας. Ο Δημήτρης Χατζής αποτυπώνει σ’ αυτήν, τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται για ακόμη μια φορά και να ζούμε ξανά «το τέλος της μικρής μας πόλης». Πόσο διαφορετικό και πόσο ίδιο; Στο διήγημα «Ο τάφος» αποτυπώνεται μια νέα κατάσταση πραγμάτων που καλώς ή κακώς αφήνει πίσω αυτούς που την οραματίστηκαν.
Το χιούμορ, η σάτιρα και η πρωτότυπη ζωντανή μουσική γίνονται όπλο του θιάσου, για να μας αφηγηθεί την ιστορία του τέλους μιας πόλης, όπως τη γνώρισαν οι ήρωες του διηγήματος. Ο «ντόπιος και ευυπόληπτος πολίτης» Τσιάγαλος θεωρεί αντίπαλό του, τον «ξενομερίτη και μυστήριο» Σπούργο, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως το μέλλον καθορίζεται από «αλλού». Η παράσταση αναδεικνύει ένα τέλος που επανέρχεται ασταμάτητα κι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό αγνοούν το ρόλο τους.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης»

Βασισμένη στο διήγημα «Ο Τάφος»

Διασκευή / Στίχοι: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία / Σκηνογραφία: Ορέστης Τάτσης
Μουσική σύνθεση / Στίχοι: Θέμος Σκανδάμης
Επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννια Μπούτνιοκ
Επικοινωνία – Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Χρήστου
Διανομή
Αφηγητής / Μηχανικός: Άρης Τσαμπαλίκας
Σπούργος: Γιάννης Κοτσαρίνης
Τσιάγαλος: Στάθης Κόκκορης
Δήμαρχος / Πολίτης: Γιάννης Κοντός
Δικηγόρος / Αστυνόμος / Πολίτης: Αντώνης Χρήστου
Μουσικός επί σκηνής: Βασίλης Λαγδάς

 

Πού: Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. Φρόντζου, Ιωάννινα

Πότε: Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, στις 21.00

Κρατήσεις για ομαδικά εισιτήρια: 6978 047081