Ο «Οιδίπους Τύραννος» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

«Fuego», Ισπανικό φλαμένκο από τον θίασο του Antonio Gades στο Ηρώδειο
19 Ιουνίου 2023
Ο «Επισκέπτης» για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
19 Ιουνίου 2023
«Fuego», Ισπανικό φλαμένκο από τον θίασο του Antonio Gades στο Ηρώδειο
19 Ιουνίου 2023
Ο «Επισκέπτης» για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
19 Ιουνίου 2023

Ο Θανάσης Σαράντος ερμηνεύει τον Οιδίποδα και ο Χριστόδουλος Στυλιανού τον Κρέοντα στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος». (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

Μετά τη μεγάλη της επιτυχία στην Αθήνα, η παράσταση του έργου «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Θανάση Σαράντου φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού, στο θέατρο Κήπου, την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 21.00. Το ρόλο του Οιδίποδα, ερμηνεύει ο Θανάσης Σαράντος και της Ιοκάστης και του Τειρεσία η Μάνια Παπαδημητρίου. Μαζί τους οι ηθοποιοί Χριστόδουλος Στυλιανού (Κρέοντας), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Άγγελος-Χορός), Βαγγέλης Ψωμάς (Θεράπων-Χορός) και Θανάσης Ρέστας (Ιερέας-Χορός).

 

 

 

Η υπόθεση του έργου

Ο Οιδίποδας, βασιλιάς της Θήβας, αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου ο οποίος, σύμφωνα με τον χρησμό, είναι υπεύθυνος για τον φοβερό λοιμό που έχει πλήξει την πόλη του. Στην πορεία, ανακαλύπτει πως όχι μόνο είναι ο ίδιος ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και ο δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται. Ο Σοφοκλής στο πρόσωπο του Οιδίποδα σκιαγραφεί έναν βασιλιά στα όρια της αλαζονείας, τυφλωμένο από το «εγώ» και την υπέρμετρη πίστη του στη δύναμη της λογικής  –λόγοι ικανοί να τον οδηγήσουν στην ύβρη και από εκεί στην πτώση–, και την ίδια στιγμή έναν άνθρωπο γυμνό, μόνο απέναντι στο αναπάντητο υπαρξιακό ερώτημα: «ποιος είμαι;»..

Ο «Οιδίπους Τύραννος» δείχνει εύστοχα την ικανότητα του ανθρώπου να διαχειρίζεται, στην πορεία των αιώνων, όλα τα δεινά που αποδόθηκαν σε πλανητική ανισορροπία ή θεϊκή τιμωρία, αλλά στην πραγματικότητα προκλήθηκαν λόγω της ανθρώπινης πλεονεξίας και ματαιοδοξίας». Ο Θανάσης Σαράντος με μία ομάδα εκλεκτών ηθοποιών αναμετρώνται με το συγκλονιστικό έργο του αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να φωτίσουν τις αναλογίες του με το σήμερα.

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Θανάσης Σαράντος σημειώνει: «Δύσκολα μπορεί ν’ αμφισβητηθεί το πόσο επίκαιρη είναι η τραγωδία “Οιδίπους Τύραννος” για τη χώρα μας την περίοδο που διανύουμε. Είναι η τραγωδία της Γνώσης και της αυτογνωσίας. Τα πάθη που διαδραματίζονται στη σκηνή, τα εγκλήματα, τα μίση και οι αυτοκαταστροφές είναι σημερινά. Ο λαός, οργανωμένα ή ανοργάνωτα, ως σύγχρονος Χορός αρχαίας τραγωδίας, επιζητά τη θεραπεία αλλά και την αλήθεια. Απαιτεί διαφάνεια και δικαιοσύνη στις αποφάσεις, σωτηρία από το μίασμα της χώρας πριν την ολική καταστροφή. Η προσωπικότητα του Οιδίποδα ανταποκρίνεται απόλυτα, και σε όλες της τις λεπτομέρειες, στο πρότυπο του ηγέτη που όμως ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό στην προσπάθειά του να φτάσει με κάθε προσωπικό τίμημα στην τρομερή αποκάλυψη της αλήθειας».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος»

Κείμενο: Σοφοκλής
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία – φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνικό– Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Πλωτίνος Ηλιάδης
Φωνητική διδασκαλία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Video Art παράστασης: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Mάκης Νάνος
Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση
Μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Συμπαραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ & Θέατρο Αμαλία
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Ερμηνεύουν οι: Μάνια Παπαδημητρίου (Ιοκάστη- Τειρεσίας), Θανάσης Σαράντος (Οιδίπους Τύραννος), Χριστόδουλος Στυλιανού (Κρέοντας), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Άγγελος-Χορός), Βαγγέλης Ψωμάς (Θεράπων-Χορός), Θανάσης Ρέστας (Ιερέας-Χορός).

 

Πού: Θέατρο Κήπου, Τσιμισκή 153, Θεσσαλονίκη

Πότε: Τρίτη 4 και Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, στις 21.00

Εισιτήρια: 18 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (μειωμένο: ανέργων – φοιτητών)

Προπώληση: στο viva.gr και στα ταμεία των θεάτρων Κήπου και Αμαλίας.

Πληροφορίες: Στα τηλέφωνα 2310 842509 & 210 6046952

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

 

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τέλος, μπορείτε να δείτε την παράσταση στο :
ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21.00 σε παραγωγή της Περιφέρειας Αττικής
ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 21.00 με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΜΣ, ΚΘΒΕ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 21.00 και 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 20.00 σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ