«Το Χρονικό Ενός Εφήμερου Έρωτα»: μια αισθηματική κωμωδία-έκπληξη από τη Γαλλία

«Lost memorabilities» στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
16 Ιουνίου 2023
Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ
16 Ιουνίου 2023
«Lost memorabilities» στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
16 Ιουνίου 2023
Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ
16 Ιουνίου 2023

H Weirdwave, από τις 22 Ιουνίου, παρουσιάζει στους κινηματογράφους «Το Χρονικό Ενός Εφήμερου Έρωτα», του Εμανουέλ Μουρέ, μία απολαυστική κομεντί για έναν παράνομο έρωτα, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στις Κάννες και αγαπήθηκε από το κοινό. Πρόκειται για μια αισθηματική κωμωδία-έκπληξη από τη Γαλλία για έναν παράνομο έρωτα, μία απολαυστική κομεντί για δύο εραστές που νομίζουν πως αρκεί το σεξ.

Eπίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Καννών
Υποψήφιο για τα βραβεία Σεζάρ και Λιμιέρ καλύτερης ερμηνείας
Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας

 

 

Υπόθεση

Μια ανύπαντρη μητέρα και ένας παντρεμένος άντρας γίνονται εραστές. Έχουν δεσμευτεί να βλέπονται μόνο περιστασιακά και να μην αφεθούν να ερωτευτούν ο ένας τον άλλον, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η σχέση τους δεν έχει μέλλον. Ωστόσο, εκπλήσσονται όλο και περισσότερο από την σύμπνοια, τη σύνδεση και την πολύ καλή συνύπαρξή τους…

Δύο χρόνια μετά την ταινία του Love Affairs ο Εμανουέλ Μουρέ, σκηνοθέτης που αγαπά να γυρίζει ταινίες για τον έρωτα και τις σχέσεις, επιστρέφει στις Κάννες με δύο ήρωες που νομίζουν πως μπορούν να περιοριστούν στο σεξ, αλλά αυτοδιαψεύδονται… Δίνοντας έμφαση στην κινησιολογία αλλά και τους διαλόγους του ζευγαριού, που καθώς εξελίσσεται η πλοκή βρίσκει ολοένα και πιο δύσκολο να κρύψει τα αισθήματά του, εστιάζει στα ραντεβού τους, χωρίς να μας δείχνει την καθημερινότητα της υπόλοιπης ζωής τους, προσκαλώντας τον θεατή να επικεντρωθεί στις γοητευτικές λεπτομέρειες που συνθέτουν αυτή τη φαινομενικά αδιέξοδη σχέση. Η κίνηση του φακού αλλά και το καδράρισμα των ηθοποιών, στόχο έχουν να καθηλώσουν το θεατή στο παρόν της σχέσης αυτής, όπως επικεντρωμένο επιδιώκει να είναι το ζευγάρι στο τώρα, γιατί κανείς τους δεν θέλει να σκέφτεται το μέλλον.

«Μου άρεσε που ήδη από τον τίτλο, με την χρήση της λέξης “εφήμερος”, δημιουργείται ένα σασπένς για το θεατή ως προς την έκβαση της σχέσης αυτής», λέει ο σκηνοθέτης. «Επίσης, κάνοντας στην ταινία μόνο υπαινιγμούς για την υπόλοιπη καθημερινότητα των δύο ηρώων, ωθούμε τον θεατή να δώσει προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες από τις συναντήσεις τους, ώστε να συμπληρώσει με τη φαντασία του τα κενά της ζωής τους. Επίσης μου άρεσε πολύ η ιδέα το ζευγάρι να απολαμβάνει να μιλά, τόσο όσο και το να κάνει έρωτα. Ο Σιμόν και η Σαρλότ νοιώθουν ελεύθεροι να μιλούν για τα πάντα. Κι ίσως αυτό τελικά να τους φέρνει τόσο κοντά».

Μπορεί να διαρκέσει μια σχέση που βασίζεται μόνο στην απόλαυση; Για πόσο μπορούμε να ζούμε μόνο στο παρόν, χωρίς να προβάλλουμε τους εαυτούς μας στο μέλλον; Και παρά τα εμπόδια, έχει προοπτικές τελικά η σχέση αυτού του ζευγαριού;
Αισθησιακή χωρίς να δείχνει πολλά, ρομαντική χωρίς να κατρακυλά σε κλισέ, αστεία αλλά και σοβαρή, η ταινία, ένα love story που όμως δεν θέλει να κατονομάζεται ως τέτοιο, υπόσχεται μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία για τα θερινά.

*Επίσημη συμμετοχή, Φεστιβάλ Καννών 2022
*Yποψήφιο για τα βραβεία Σεζάρ και Λιμιέρ καλύτερης ερμηνείας, 2023
*Επίσημη επιλογή, Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, 2023

 

 

Πληροφορίες για την ταινία «Το Χρονικό Ενός Εφήμερου Έρωτα- Chronique D’ une Liaison Passagère»

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μουρέ
Σενάριο: Εμανουέλ Μουρέ, Πιέρ Γκιρό
Ηθοποιοί: Σαντρίν Κιμπερλέν, Βενσάν Μακέν

Από 22 Ιουνίου 2023 στα σινεμά

Γαλλία, 2022, 100 λεπτά