Το ημερολόγιο ενός φαντάρου «Στη χώρα του Χωσέ» του Θοδωρή Χονδρόγιαννου

Ο Αμίρ Ρέζα Κουεστάνι στο Φεστιβάλ Αθηνών με τον «Τυφλό δρομέα»
14 Ιουνίου 2023
Οι «Σφήκες» της Λένας Κιτσοπούλου στην Επίδαυρο
15 Ιουνίου 2023

 

Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Χονδρόγιαννου με τίτλο Στη χώρα του Χωσέ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books. Πρόκειται για το κωμικοτραγικό ημερολόγιο ενός φαντάρου στον ελληνικό στρατό. Κατάταξη στη Θ(λ)ήβα. Μετάθεση στη Χίο. Κι έπειτα αποστολή στις Οινούσσες. Στην ανατολική πινέζα του χάρτη. Μια ανάσα απ’ την ελληνοτουρκική μεθόριο. Σε θέσεις μάχης. Με γεμάτα όπλα. Έτοιμοι -και καλά- να σκοτωθούμε.

Το ταξίδι Στη χώρα του Χωσέ αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τις κωμικοτραγικές περιπέτειες ενός στρατιώτη, που πασχίζει να επιβιώσει απ’ τα ατελείωτα χωσέ και ζόρια του φανταρικού: το μάντρωμα, τη στέρηση της σάρκας, το γερμανικό, την αϋπνία, τους στρατόκαυλους αξιωματικούς, τη μοναξιά ενός νεκρού πολίτη που στωικά καρτερεί τη νεκρανάστασή του. Κατά τις περιπλανήσεις του σε μονάδες σύγχρονων ανεπιθυμήτων, ο χακί ήρωας στηλιτεύει και τα κακώς κείμενα του στρατού: τη βυσματοκρατία, τα τρελόχαρτα, την κακή εκπαίδευση, την ομοφοβία, τον σεξισμό, την έχθρα απέναντι σε ό,τι αποσκιρτά απ’ το συντηρητικό τοτέμ του λευκού στρέιτ χριστιανού ορθόδοξου Έλληνα. Κριτικάρει όσα ταλαιπωρούν τους στρατιώτες και τον τόπο. Όσα κάνουν τη θητεία μια «χρήσιμα άχρηστη» εμπειρία. Χρήσιμη σαν συλλογή βιωμάτων. Άχρηστη ως προς την επιτέλεση του σκοπού της.

Η παρούσα φανταρική μαρτυρία, προορίζεται για όσους απολυμένους θέλουν να ψηλαφίσουν το παρελθόν τους. Για όσους νεοσύλλεκτους θέλουν να γραδάρουν το μέλλον τους. Για όσες κι όσους τους περιμένουν έξω να γυρίσουν. Για όσες κι όσους, εντός και εκτός παραλλαγής, πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πώς ο στρατός θα σταματήσει να τρώει τα παιδιά του.

Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://issuu.com/keybooks4/docs/kb23_1_1_issuu

 

 

 

Ο συγγραφέας Θοδωρής Χονδρόγιαννος.

 

Ο συγγραφέας

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1992. Μεγάλωσε στα αρβανιτοχώρια του Μενιδίου και της Παιανίας. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Μιλά Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Ρώσικα. Έχει συνεργαστεί με ελληνικά και διεθνή μίντια. Ασχολείται με τη δημοσιογραφική έρευνα και έχει καλύψει ποικίλα ζητήματα που μεταξύ άλλων αφορούν το περιβάλλον, τη ναυτιλία, τις κυνομαχίες και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παράλληλα, έχει καταπιαστεί με το βιωματικό ρεπορτάζ, ακολουθώντας θρησκείες όπως η Σαϊεντολογία, οι Μορμόνοι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Είναι δημιουργός του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Σιγή Ιχθύος, το οποίο πραγματεύεται το ζήτημα της υπεραλίευσης στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Το βιβλίο Στη χώρα του Χωσέ είναι το πρώτο του συγγραφικό πόνημα.

 

Πληροφορίες για το βιβλίο

Tίτλος: Στη χώρα του Χωσέ
Συγγραφέας: Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Κατηγορία: Αληθινές ιστορίες
ISBN: 978-618-5724-17-7
Σελίδες: 352
Σχήμα: 14 x 20,5