Ελένη Γερασιμίδου: «Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι να σκέφτονται ελεύθερα και να είναι ελεύθεροι για μια ζωή»

Οι «Αισωπομαχίες» και ο «Ραφτάκος των λέξεων» συνεχίζονται και αυτό το καλοκαίρι!
9 Ιουνίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Διακοπές στο Porto Salta»
12 Ιουνίου 2023

Η Ελένη Γερασιμίδου σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση του έργου «Διακοπές στο Porto Salta» του Άγγελου Πυριόχου, που ανεβαίνει στο θέατρο Από Κοινού. (Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει και σκηνοθετεί την παράσταση «Διακοπές στο Porto Salta», η οποία παρουσιάζεται από τις 14 Ιουνίου και για όλο το καλοκαίρι, στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού. Η Ελένη Γερασιμίδου μιλάει στο theatermag για τη συνεργασία της με τον Άγγελο Πυριόχο, ο οποίος υπογράφει το κείμενο, καθώς και με τους ηθοποιούς Αντώνη Ξένο, Αγγελική Ξένου και Βάλια Τζιτζικάκη.

 

«Είναι η τρίτη χρονιά που συνεργαζόμαστε με τον Άγγελο Πυριόχο στο θέατρο, τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια είχε γράψει κωμωδίες πρόζας, όχι επιθεώρησης όπως είναι το “Διακοπές στο Porto Salta”, οι οποίες είχαν βέβαια και στοιχεία επιθεώρησης», λέει η Ελένη Γερασιμίδου. «Ήταν τα έργα “Το μπουρλότο” και το “Πάτα το κουμπί” που ανεβάσαμε στην αυλή του θεάτρου “Από Κοινού”. Βέβαια, έχουμε συνεργαστεί και στο μακρινό παρελθόν, την εποχή που έγραφε με τον Πάνο Χατζηκουτσέλη.

Στην αυλή του θεάτρου μας, λοιπόν, κάναμε την αρχή με έργο του Πάνου Χατζηκουτσέλη και πήγαμε πολύ καλά, συνεχίσαμε με τα “Σκουπίδια” του Γιάννη Ξανθούλη, με το «Μένουμε… ταπί» του Δημήτρη Χαλιώτη, παραστάσεις στις οποίες περάσαμε πολύ καλά τόσο εμείς όσο και το κοινό. Τα καλοκαίρια μας πηγαίνουν πολύ καλά και έτσι έχουμε και πολύ ωραίους οι χειμώνες, αλλά αυτό που αγαπάμε είναι η αυλή μας στο θέατρο Από κοινού, που είναι πολύ όμορφη, μικρή μεν αλλά πολύ όμορφη. Το κείμενο για την παράσταση “Διακοπές στο Porto Salta”, γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας.

Το Πόρτο Σάλτα, είναι μια τοποθεσία αλλά κάνει και κάποιον υπαινιγμό. Λέει για παράδειγμα Πόρτο Σάλτα και που λέει και ο κόσμος, ας μην αποκαλύψουμε το υπόλοιπο και ποιον υπονοεί. Αναφερόμαστε σε ανθρώπους της εποχής μας, που έχουν διαφορετικές απόψεις από εμάς, ωστόσο η επιθεώρηση έτσι και αλλιώς σατιρίζει τα πάντα».

 

 

Η Βάλια Τζιτζικάκη. (Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου).

 

Ο Ρίκο, η Ρίκα, οι νοικοκυρές, η Αθηναία

«Έχουμε τις νοικοκυρές με το καλάθι του Άδωνι, με τον Ρίκο και τη Ρίκα, δύο παιδάκια που γεννήθηκαν την εποχή όπου η Φρειδερίκη είχε κάνει το βιβλιάριο των απόρων κορασίδων, αλλά βγήκαν δύο δίδυμα, που ερμηνεύουμε ο Αντώνης Ξένος και εγώ που λέγονται Ρίκος και Ρίκα, από το Φρειδερίκος και το Φρειδερίκα» συνεχίζει η Ελένη Γερασιμίδου. «Τα δύο αυτά παιδιά, έχουν χάσει τα χρήματα που έδινε η Φρειδερίκη από το υστέρημα του ελληνικού λαού, γιατί τους διώξαμε τους βασιλείς, αλλά φέραμε τον Άδωνι και μας δίνει το καλάθι της νοικοκυράς. Υπάρχει, ο χαρακτήρας, της δασκάλας, την οποία ερμηνεύει η Αγγελική Ξένου, η οποία κάνει επαγγελματικό προσανατολισμό. Είναι μια γυναίκα με χιλιάδες προβλήματα, εκείνη διορισμένη αλλού, ο άνδρας της αλλού και αλλού τα παιδιά της που μεγαλώνουν με τη γιαγιά τους. Η δασκάλα αυτή κάνει μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού σε μια Ελλάδα του TikTok.

Εγώ, ερμηνεύω μια κάτοικο της παλιάς Αθήνας, της γειτονιάς μας που είναι το Μεταξουργείο και το Γκάζι, αναφέρεται κάπου και το σινεμά Λαΐς, διότι η εν λόγω κυρία είναι νοσταλγός της εκείνης της Αθήνας, με τα ωραία σινεμά που δεν υπάρχουν πια, αλλά σήμερα υπάρχει άλλος πολιτισμός, με μια υπουργό Πολιτισμού που τσιμεντώνει. Η Βάλια Τζιτζικάκη είναι μια από τις νοικοκυρές και επίσης ερμηνεύει μια βουλευτίνα, σαν εκείνους τους πολιτικούς που κάνουν εκπομπές στην τηλεόραση και πουλάνε βιβλία, καλλυντικά και διάφορα προϊόντα. Δύο ακόμα, χαρακτήρες είναι οι δύο κοπέλες που βρίσκουν δουλειά σε νησί, αλλά τελικά δεν πηγαίνουν γιατί συνειδητοποιούν ότι οι συνθήκες εργασίας εκεί είναι άθλιες.

Με λίγα λόγια, το κείμενο που έχει γράψει ο Άγγελος Πυριόχος, αναφέρεται σε καταστάσεις που ζούμε και ακούμε καθημερινά. Θίγουμε τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε και στο τέλος της παράστασης, είμαστε όλοι οι χαρακτήρες, στην σκηνή μαζί με εμένα που έχω χρόνια να πάω διακοπές και είμαι και αντιεμβολιάστρια. Παίζουμε όλοι οι ηθοποιοί στο δεύτερο μέρος, στην αποθέωση που έλεγαν παλιά στην επιθεώρηση, όπου έβγαιναν όλοι οι ηθοποιοί που έπαιζαν στην παράσταση για να κάνουν ένα μεγάλο νούμερο, το τελικό. Να σημειώσω και την παρουσία της Μαρίνας Ρούσου, η οποία είναι μια εξαιρετική πιανίστα, συνάδελφος και θεατρολόγος που μας συνοδεύει ζωντανά με το πιάνο της. Και την πρώτη χρονιά είχαμε ζωντανή μουσική επί σκηνής και αυτό αρέσει πολύ στον κόσμο. Ίσως για τους ηθοποιούς να είναι λίγο κουραστικό, γιατί πρέπει να τραγουδάμε κιόλας, αλλά η συμμετοχή του κόσμου, με το τραγούδι και τη ζωντανή μουσική, δημιουργούν άλλη διάθεση».

 

Η Αγγελική Ξένου. (Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου).

 

Στο πιάνο η Μαρίνα Ρούσσου. (Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου).

 

Η επιθεώρηση παλαιότερα και σήμερα

«Στην επιθεώρηση τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα, οπότε σκηνοθετικά, δεν είχα να κάνω και πολλά» εξηγεί η Ελένη Γερασιμίδου. «Ας πούμε ότι βοήθησα λίγο περισσότερο, στην προσέγγιση κάποιων πραγμάτων και κράτησα κάποιους επιθεωρησιακούς κανόνες. Τολμώ να πω όμως, ότι εγώ η ίδια ως ηθοποιός δεν κρατώ αυτούς τους κανόνες. Πάντα οι σκηνοθέτες, μου έλεγαν μην κοιτάς αυτόν που παίζει δίπλα σου. Μπροστά θα κοιτάς μόνο. Αυτά τα λέω τώρα στους ηθοποιούς της παράστασης, αλλά εγώ η ίδια δεν τα ακολουθώ.

Οι πρόβες μας πηγαίνουν πολύ καλά και είμαστε έτοιμοι για την πρεμιέρα μας στις 14 Ιουνίου, στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού. Είμαστε τέσσερις ηθοποιοί ο Αντώνης Ξένος, η Αγγελική Ξένου, η Βάλια Τζιτζικάκη και εγώ, μια ομάδα που πραγματικά περνάμε καλά μαζί. Σκέφτομαι κάτι που είχε πει ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ σε ένα άλλο βιβλίο του, όχι στον Μικρό Πρίγκιπα. Η λατρεία του ήταν το πιλοτάρισμα, έτσι έφυγε κιόλας και είχε πει πως με το συνάφι του, με τους άλλους πιλότους δηλαδή, είναι απαραίτητο να υπάρχει σύμπνοια. Έτσι είναι και σε εμάς τους ηθοποιούς. Είναι απαραίτητο σε έναν θίασο να περνάμε καλά στις πρόβες και στις παραστάσεις. Το χιούμορ είναι απαραίτητο στη ζωή μας, ακόμα και στην καθημερινότητά μας. Το χιούμορ χρησιμοποιείται κάθε μέρα, στα αστεία που λέγονται στη λαϊκή αγορά, από ανθρώπους που τους ρωτάνε που είναι πωλητές, γιατί έχει ανάγκη ο κόσμος να τα ακούει.

Η επιθεώρηση έχει ως αποτέλεσμα να ξορκίζονται κάποια πράγματα εκείνη τη στιγμή. Εξαρτάται βέβαια πάντα τι λες, έχει σημασία αυτό. Ο στόχος είναι να μην ακούγεται από το κοινό ένα γέλιο, ένα χαχανιτό, μια εκτόνωση σατιρίζοντας όχι αυτά που πρέπει, αλλά αυτά που εσύ κρίνεις ότι θέλεις να σατιρίσεις, όπως την αστεία εξωτερική εμφάνιση κάποιου. Έχει γίνει αγώνας, ώστε να μην θίγονται ανάλογα θέματα στην επιθεώρηση.

Βέβαια, σε οριακές και δύσκολες εποχές για τον κόσμο, με πολιτικές αναταραχές, με πολέμους η επιθεώρηση λειτούργησε πολύ καλά αν και κάποιοι παλαιοί ηθοποιοί που την εκπροσωπούσαν, κυνηγήθηκαν για όσα έλεγαν και πιο πρόσφατα επί Χούντας. Να σημειώσω ότι “Το μεγάλο μας τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έχει τη δομή της επιθεώρησης. Είναι πολλά τα κείμενα που έχουν γραφτεί με πρότυπα επιθεώρησης και αυτό δεν υποτιμά κανέναν από τους συγγραφείς. Σημειώνω επίσης “Τα σκουπίδια” του Γιάννη Ξανθούλη, που είναι ένα είδος επιθεώρησης, όπως και τα κείμενα του Λάκη Λαζόπουλου. Οι παραστάσεις του, είναι προχωρημένη επιθεώρηση, κάποιοι μπορεί να τις ονομάζουν μεταμοντέρνες, δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι υπάρχει επιθεωρησιακή δομή, όπου γίνεται απευθείας σάτιρα.

Πιστεύω, ότι την επανάσταση δεν την κάνει το θέατρο, μπορεί όμως να δείξει κάποια πράγματα, να παροτρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν λίγο παραπάνω για την τύχη τους, γελώντας φυσικά αλλά όχι και ανεξέλεγκτα. Η παράσταση τελειώνει με ένα παραδοσιακό τραγούδι του τόπου μας, σε μουσική Φίλιππου Παχνιστή και στίχους Άγγελου Πυριόχου, και με την ατάκα “Ελεύθεροι για μια ζωή”. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Οι άνθρωποι να σκέφτονται ελεύθερα και να είναι ελεύθεροι για μια ζωή».

 

Ο Αντώνης Ξένος. (Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Διακοπές στο Porto Salta»

Κείμενα: Άγγελος Πυριόχος
Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου
Μουσική σύνθεση τραγουδιού παράστασης: Φίλιππος Παχνιστής (σε στίχους Άγγελου Πυριόχου)
Σκηνικά-Κοστούμια: Από Κοινού
Χορογραφίες: Από Κοινού
Πιάνο: Μαρίνα Ρούσσου
Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καραγάνης
Γραφίστας: Κωνσταντίνος Καραγάνης
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Βάλια Τζιτζικάκη

 

Πού: Από Κοινού Θέατρο, Ευπατριδών 4, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός), Αθήνα, τηλ. 211 4057249

Πότε: από 14 Ιουνίου 2023 και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21.15.

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο). Πέμπτη: γενική είσοδος 10 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται μπύρα/αναψυκτικό

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

 

Social Media Θεάτρου Από Κοινού:

https://www.facebook.com/apokoinoutheatro
https://www.instagram.com/apokoinou4/?hl=el