Δύο έργα του Τσέχωφ και ένα σεμινάριο υποκριτικής στο ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι»

O «Ιππόλυτος» ανοίγει το Φεστιβάλ Επιδαύρου
6 Ιουνίου 2023
Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης στα «Δειλινά του κόσμου»
7 Ιουνίου 2023
O «Ιππόλυτος» ανοίγει το Φεστιβάλ Επιδαύρου
6 Ιουνίου 2023
Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης στα «Δειλινά του κόσμου»
7 Ιουνίου 2023

Η Βάσια Βελτσίστα, εισηγήτρια του Σεμιναρίου Υπο-κριτικής «Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της ρωσικής σχολής Για την είσοδο σε ρόλο». (Φωτογραφία: Σταύρος Καστρινάκης).

 

Το ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι» υποδέχεται τον Ιούνιο με δύο έργα του Ρώσου συγγραφέα Α.Π. Τσέχωφ – « Οι Βλαβερές συνέπειες του καπνού» και «Πρόταση Γάμου» – καθώς και με ένα σεμινάριο Υποκριτικής «Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της ρωσικής σχολής. Για την είσοδο σε ρόλο» με εισηγήτρια την Βάσια Βελτσίστα.

 

«Οι Βλαβερές συνέπειες του καπνού» ένας μονόλογος του Α.Π.Τσέχωφ

Ο ήρωας Νιούχιν είναι «ο σύζυγος της γυναίκας του» όπως τον ονομάζει ο Α.Π.Τσέχωφ στην αρχή του βιβλίου. Ζει με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Κάνει μία επιστημονική ομιλία για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού “όπως ακριβώς του ζητήθηκε από την γυναίκα του”. Κάνει αυτό που του είπαν όπως πάντα χωρίς να αντιστέκεται. Στη μέση της ομιλίας όμως δεν αντέχει και μιλάει για την δική του αλήθεια, μπροστά στο κοινό του. Ο Τσέχωφ σε αυτό τον μονόλογο καταρρακώνει μία ολόκληρη γενιά της εποχής του που δεν αντιδράει και κάνει πάντα αυτό που της λένε. Ο Νιούχιν λέει την δικιά του αλήθεια και βρίσκει το θάρρος να μιλήσει σε μία εποχή που δεν επιτρέπει την διαφορετικότητα και την αντίθετη άποψη.

Η αλήθεια βασικός αρωγός στα κείμενα του Τσέχωφ αποκαλύπτει, ελευθερώνει το συναίσθημα και ηρεμεί τους συμμετέχοντες. Ο ηθοποιός Ηλίας Κούτλας, αγαπημένος ηθοποιός του ΝΤόΜ, μέσα από ένα σκηνικό που φαίνεται μόνο το κεφάλι του και τα χέρια του, οργανικά μας οδηγεί στον κόσμο του Νιούχιν και μας επιτρέπει να δούμε μέσα από τα μάτια του ήρωα πώς είναι όταν κάποιος λέει την αλήθεια του μπροστά σε κόσμο που δεν γνωρίζει..

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οι Βλαβερές συνέπειες του καπνού»

Μετάφραση-επιμέλεια-σκηνοθεσία: Βάσια Βελτσίστα
Επί σκηνής ο ηθοποιός Ηλίας Κούτλας
Σκηνικά-κοστούμια: η ομάδα του ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι»

Πού: ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι», Βαλτετσίου 50-52, Εξάρχεια, Αθήνα

Πότε: για 4 παραστάσεις, από 7 Ιουνίου 2023 και κάθε Τετάρτη για όλο τον Ιούνιο στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6977 505320

Εισιτήριο: 10 ευρώ (γενική είσοδος)

Μετά από κάθε παράσταση υπάρχει η δυνατότητα βιωματικών ασκήσεων στο σκηνικό του χώρου. Η δράση αυτή διαρκεί 45 λεπτά και καθοδηγείται από την σκηνοθέτρια της παράστασης.

 

 

«Πρόταση Γάμου» του Α.Π.Τσέχωφ

Το γνωστό έργο του Ρώσου συγγραφέα στην σκηνή του ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι» από την ομάδα μετεκπαίδευσης του ΝΤόΜ για 4 μόνο παραστάσεις! Τρεις ήρωες. Μία μητέρα με την κόρης της (υποψήφια νύφη) και ένας υποψήφιος γαμπρός που έρχεται στο σπίτι των πρώτων, να κάνει πρόταση Γάμου. Στο σκηνικό της παράστασης δεσπόζει επιβλητικά ένα τεράστιο ρολόι, και οι ήρωες παλεύουν με τις φοβίες τους και τα “πρέπει” που τους φέρνει ο χρόνος. Ένας ήχος ρολογιού στην ατμόσφαιρα της παράστασης, τους υπενθυμίζει κάθε στιγμή το άγχος που μπορεί να φέρει η καθημερινότητα παραγκωνίζοντας τα αληθινά συναισθήματα. “Τικ-τακ, τικ-τακ, τικ-τακ, κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ ο ίδιος πόνος”, λέει ένας από τους ήρωες. Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ρόλους αυτούς και σας υποδέχονται στο “σπίτι τους”, σας βάζουν “στο σαλόνι τους” και στήνουν μία ξέφρενη κωμωδία που τα έχει όλα, και πολύ πολύ γέλιο και συγκίνηση και απελευθέρωση!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πρόταση Γάμου»

Μετάφραση κειμένου-σκηνοθεσία και επιμέλεια: Βάσια Βελτσίστα
Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Σταυρούλα Καραλίδου, Αθανασία Κυμπούρη, Γιάννης Τσανίρας.

Πού: ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι», Βαλτετσίου 50-52, Εξάρχεια, Αθήνα

Πότε: Για 4 μόνο παραστάσεις 8,9,10,11/6/2023, στις 21:00

Διάρκεια: 50 λεπτά

Απαραίτητη η κράτηση θέσης

Κρατήσεις στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977505320, 6984865527, 6989495287

Ελεύθερη είσοδος
***Στην είσοδο θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς με προτεινόμενη τιμή τα 10 ευρώ.

 

 

Σεμινάριο Υπο-κριτικής «Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της ρωσικής σχολής Για την είσοδο σε ρόλο»

Εισηγήτρια Βάσια Βελτσίστα, Διδάκτωρ του τμήματος σκηνοθεσίας και παιδαγωγικής του Ρωσικού Πανεπιστημίου της Μόσχας ΓΚΙΤΙΣ, πιστοποιημένη Acting Trainer από το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, επίσημο μέλος του κέντρου Μιχαήλ Τσέχωφ της Νέας Υόρκης, ιδρύτρια του ερευνητικού κέντρου υποκριτικής στην Αθήνα, ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι». Η Ρωσική σχολή κατηγορηματικά δεν συμφωνεί με την απευθείας εκμάθηση του κειμένου. Και από αυτό ακριβώς το σημείο διαφοροποιείται από όλες τις άλλες προσεγγίσεις και τεχνικές ρόλου. Ο οργανωμένος αυτοσχεδιασμός, ή αλλιώς κατά την ρωσική σχολή, «ετιούντ», επιτρέπει στην ηθοποιό να καλλιεργήσει την αντίληψη της, την φαντασία της, την προσοχή της.

Στο ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι» τα μαθήματα υποκριτικής ξεκινάνε από αυτό ακριβώς το σημείο, από την ελευθερία που δίνει ο οργανωμένος αυτοσχεδιασμός στην σκηνική πραγματικότητα. Προσεγγίζουμε το κείμενο μέσα από αυτοσχεδιασμούς και ανακαλύπτουμε τον κόσμο που προτείνει ο συγγραφέας. Στο ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι» τρέχουν τμήματα Μετεκπαίδευσης υποκριτικής για απόφοιτες ηθοποιούς δραματικών σχολών με ειδίκευση τα κείμενα του Ρώσου συγγραφέα Α.Π.Τσέχωφ. Οι ηθοποιοί ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα της μετεκπαίδευσης έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν μία δική τους παράσταση που θα ενσωματωθεί στο ρεπερτόριο του ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι». Για παράδειγμα, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δημιουργήθηκε η παράσταση «Πρόταση Γάμου» του Α.Π.Τσέχωφ από τους ηθοποιούς της Μετεκπαίδευσης που προσέγγισαν τους ρόλους τους με βάση τις τεχνικές της Ρωσικής σχολής.

Σε αυτές τις τέσσερις μέρες του σεμιναρίου θα ασχοληθούμε με τους βασικούς πυλώνες προσέγγισης του ρόλου της Ρωσικής σχολής. Μέσα από απλές ασκήσεις θα δημιουργήσουμε χαρακτήρες δοκιμάζοντας τις βασικές έννοιες της τεχνικής υποκριτικής που χρησιμοποιείται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου της Μόσχας, ΓΚΙΤΙΣ. Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν μεταφρασμένα κείμενα (στα ελληνικά) υποκριτικής από το ΓΚΙΤΙΣ, συζητώντας και αναλύοντας τα κείμενα αυτά.

Οι τέσσερις αυτές μέρες του σεμιναρίου αποτελούν εισαγωγή και γνωριμία με την μέθοδο παιδαγωγικής της υποκριτικής που χρησιμοποιείται στο ΓΚΙΤΙΣ και που επίσης χρησιμοποιούμε στο ΝΤόΜ στα τμήματα μετεκπαίδευσης υποκριτικής. Πιο συγκεκριμένα η κάθε μέρα του σεμιναρίου είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει λίγη θεωρία από το ΓΚΙΤΙΣ, ασκήσεις acting training (από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης RGISI), καθώς και ανάλυση σκηνών από τα έργα του Ρώσου συγγραφέα Α.Π.Τσέχωφ, και πρακτική αυτών με αυτοσχεδιασμούς «ετιούντ». Απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους ή τελειόφοιτους σπουδαστές υποκριτικής ή σε όποια/όποιον έχει αρκετή εμπειρία με την τέχνη της υποκριτικής. Επίσης είναι ένα σεμινάριο που μπορεί να φανεί ενδιαφέρον σε όποια/όποιον εξασκεί ή θέλει να εξασκήσει την τέχνη της παιδαγωγικής στο θέατρο. Ίσως να είναι ευκολότερο για κάποιες/κάποιους αν έχουν μια κάποια εμπειρία με την Ρωσική σχολή, αλλά αυτό δεν αποτελεί και καθοριστικό παράγοντα.

Στις σπουδάστριες/σπουδαστές που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και των τεσσάρων ημερών θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Η κάθε μέρα του σεμιναρίου είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει μεμονωμένα χωρίς να είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσει και τις υπόλοιπες. Έτσι, κάποια μπορεί να συμμετέχει σε μία, δύο, τρεις ή και στις τέσσερις ημέρες του σεμιναρίου.

 

 

Πληροφορίες για το σεμινάριο

 

Πού: ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι», Βαλτετσίου 50-52, Εξάρχεια, Αθήνα, www.ntom-coaching.com

Πότε: 17-18 Ιουνίου 2023 και 24-25 Ιουνίου 2023, στις 12.00-16.00

Το κόστος συμμετοχής για την κάθε μέρα του σεμιναρίου είναι 40 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και για τις τέσσερις ημέρες 150 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες και για κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να καλείται στο τηλέφωνο του ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι» 6977505320, καθώς και στο email ntom.coaching@gmail.com