«Κοραή 4»: μια διαδραστική βίντεο-περιήγηση της Νίνας Παππά

Οι Σκιαδαρέσες στο Θέατρο Βράχων
6 Ιουνίου 2023
Διαγωνισμός για τη συναυλία της Κωνσταντίνας Πάλλα
6 Ιουνίου 2023

 

Η εικαστικός Νίνα Παππά παρουσιάζει το έργο «Κοραή 4», μία διαδραστική βίντεο-περιήγηση (video walk) στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944. Στο εμβληματικό κτίριο της Κοραή, σε έναν κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας, στεγάστηκε η γερμανική διοίκηση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το υπόγειο του κτιρίου λειτούργησε ως χώρος κρατητηρίων.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία για τις γυναίκες και τους άνδρες που φυλακίστηκαν εκεί, παρά το ότι στην πλειονότητά τους δεν είχαν απαραίτητα αντιστασιακή δράση. Οι περισσότεροι ήταν πολίτες που διέπρατταν μικρά «αδικήματα», όπως να πηδήξουν παράνομα στο τραμ ή να κάνουν μικροκλοπές. Συλλαμβάνονταν και εξαφανίζονταν ξαφνικά μέσα στην καθημερινότητα της πόλης. Οι τοίχοι του Χώρου Ιστορικής Μνήμης καλύπτονται από χαράγματα αγνώστων, που φυλακίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, για να αφεθεί ένα ίχνος της παρουσίας τους.

Με αφετηρία τις χαραγμένες γραφές των κρατουμένων και τη βοήθεια του γραφολόγου Παύλου Κηπουρά, επιχειρούμε να αναβιώσουμε τα άτομα που βρέθηκαν στον χώρο. Αναλύουμε τις γραφές και τα σκίτσα που δηλώνουν ανάγκες για νερό ή φαγητό, εκφράζουν απορία ή θυμό, αναπαριστούν σκληρές ερωτικές σκηνές, ή αυτοσχέδια ποιηματάκια. Διακρίνουμε χαρακτήρες και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι πράγματι κατάφεραν να αφήσουν το ίχνος τους σε ένα διώροφο υπόγειο, κάτω από εκεί που σήμερα πίνουμε καφέ.

 

 

 

Πληροφορίες για το έργο «Κοραή 4»

Σύλληψη και δημιουργία βίντεο: Νίνα Παππά
Μοντάζ: Γιάννης Τανανάκης
Ηχητική επένδυση: Παντελής Πιλάβιος
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Παύλος Κηπουράς (γραφολόγος), Τάσος Σακελλαρόπουλος (ιστορικός)
Επικοινωνία: Ιωάννα Ιακωβίδη
Οργάνωση Παραγωγής: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ

 

Πού: Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-44, Κοραή 4, Αθήνα

Πότε: από 17 Ιουνίου 2023

Διάρκεια: 40 λεπτά

Ημέρες επίσκεψης: καθημερινά εκτός Δευτέρας και Κυριακής, από τις 8.00 – 14.00

Είσοδος ελεύθερη

Ο χώρος θα είναι κλειστός τον Αύγουστο

To έργο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη https://www.leventisfoundation.org/