Η «Άγονη Γη» των Ραφίκα Σαουίς και Μιχάλη Αργυρού στο Θέατρο Σταθμός

«Mater et filius»: Eικαστικοί διάλογοι ανάμεσα σε μητέρα και γιο
6 Ιουνίου 2023
Αθλητές και ηθοποιοί τρέχουν για το Move for the Planet
6 Ιουνίου 2023
«Mater et filius»: Eικαστικοί διάλογοι ανάμεσα σε μητέρα και γιο
6 Ιουνίου 2023
Αθλητές και ηθοποιοί τρέχουν για το Move for the Planet
6 Ιουνίου 2023

Η Ραφίκα Σαουίς και ο Μιχάλης Αργυρού ερευνούν τον κενό τόπο που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα, στην performance «Άγονη Γη».

 

100 χρόνια από την «Έρημη Χώρα» και 70 χρόνια από το εξώδικο του T.S Έλιοτ στον καναδό καθηγητή Τζον Πίτερ, όταν εκείνος δημοσίευσε το άρθρο του στο περιοδικό Essays in Criticism, υποστηρίζοντας πως η «Άγονη Γη» είναι μια ελεγεία για τον αγαπημένο του νεκρό, η Ραφίκα Σαουίς και ο Μιχάλης Αργυρού ερευνούν τον κενό τόπο που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα, αλλιώς την έννοια της μετάβασης κατά την οποία τα πάντα είναι δυνατά.

Οι καλλιτέχνες έθεσαν το ερώτημα σε τέσσερις ετερόκλητους ανθρώπους και τους ζήτησαν να αναμετρηθούν με τη δική τους προσωπική μετάβαση, τη δική τους «άγονη γη». Η σωματική και εικαστική εικονοποίηση της ποιήματος του Τ.Σ Έλιοτ ήταν μια πολυφωνική σύνθεση τεσσάρων ημερών, στην οποία κάθε περφόρμερ παρουσιαζόταν σε διαφορετική μέρα”. Ένα χρόνο μετά, δυο από τους περφόρμερ, επικοινωνούν τη μετάβαση τους, όπως αυτή έχει εξελιχθεί σωματικά, υπαρξιακά και συναισθηματικά. Αποδόμηση, αναρρίχηση, ακροβασία, επιμονή…
Mε αφορμή τη σωματική περφόρμανς Μακράς Διάρκειας (4 ημερών) που έλαβε χώρα στο Metaphor Athens το Νοέμβριο του 2021, σε επιμέλεια Σωζήτας Γκουντούνα και σε παραγωγή των Greece in USA, LAB FOR ARTS και METHAPHORATHENS, η ακτιβίστρια και αρθρογράφος Βανέσσα Βενέτη και η νεαρή εικαστικός Ίριδα Τσουρή, παρουσιάζουν στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός, ένα χρόνο μετά, ρινίσματα μνήμης και αντοχής, παραμονές του Athens Pride 2023.
Στη βίντεο εγκατάσταση ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης ερμηνεύει το ποίημα.

 

 

Πληροφορίες για την  performance «Άγονη Γη»

Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του Μετρό Μεταξουργείο), τηλ. 210 52 30 267

Πότε: Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, στις 20.00

Ελεύθερη είσοδος

Πρόγραμμα:
Βανέσσα Βενέτη, ώρα: 20:00 – 21:00, Ίριδα Τσουρή, ώρα: 21:00 – 22:00
Στο τέλος της περφόμανς (22:15), ο Γιάννης Αντιόχου, μεταφραστής της Έρημης Χώρας του Τ.Σ Έλιοτ, και οι περφόρμερ, θα συνομιλήσουν με το κοινό σε μια ανοιχτή συζήτηση για την έννοια της μετάβασης.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ
site:http://stathmostheatro.gr/

e-mail:stathmostheatro@gmail.com

https://www.facebook.com/theatrostathmos2

https://www.instagram.com/theatro_stathmos/