
«Ποιος πάει σε κηδεία με τέτοιο καιρό» στο θέατρο Από Κοινού
4 Ιουνίου 2023
«Ένα όμορφο πρωινό» με τη Λεά Σεϊντού
5 Ιουνίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Δώδεκα παιδικές θεατρικές ομάδες Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων φορέων, συμμετέχουν στο 2ο «ΘΕΣΣτιβαλάκι» Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων. Η Σοφία Μελιγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και πρόεδρος του Λυρικού Μικρού Πλανήτη, μιλάει στο theatermag για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ, που είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το 2ο «ΘΕΣΣτιβαλάκι» πραγματοποιείται στο Ανοιχτό Θέατρο του πάρκου της Νέας Ελβετίας, στη Θεσσαλονίκη από τις 7 έως και τις 11 Ιουνίου.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων «ΘΕΣΣτιβαλάκι»;
Ο Λυρικός Μικρός Πλανήτης είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη, από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, μουσειολόγων και συμβούλων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Κοινή θέση όλων των μελών, υπήρξε η ανάγκη δημιουργίας ενός καλλιτεχνικού χώρου, μέσα στον οποίο η κάθε μορφή τέχνης, παιχνιδιού και επικοινωνίας θα υποστηρίζονταν δίνοντας ευκαιρία μάθησης, δημιουργίας και ανάπτυξης σε όλους. Από το 2019 όραμα των μελών του Δ.Σ. του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Λυρικός Μικρός Πλανήτης, αποτέλεσε η δημιουργία ενός Φεστιβάλ, μη διαγωνιστικού χαρακτήρα, εξωσχολικών φορέων που θα σχετιζόταν με το θέατρο και το παιδί, ηλικιακού εύρους 6 έως 13 ετών.
Στόχος μέσω αυτού, η διάνοιξη διαύλου επικοινωνίας γύρω από τη θεατρική και πολιτισμική εκπαίδευση, που μέσω της καθιέρωσης του ως ετήσιος θεσμός, θα υποστηρίζει και θα εντείνει την ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής, από ανθρώπους της τέχνης και της εκπαίδευσης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του θεάτρου από και για παιδιά. Να υπάρξει ουσιαστικά ένας ετήσια οργανωμένος κοινός τόπος ανάδειξης νέων, καινοτόμων και πρωτότυπων ιδεών καλλιτεχνικής έκφρασης ο οποίος θα αφορά τα παιδία και τους ανθρώπους –καλλιτέχνες, θεατροπαιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς- που δημιουργούν σε αυτά τα πλαίσια.
Για την υλοποίηση αυτού του οράματος ο σύλλογος απευθύνθηκε στις πολιτιστικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Εκεί βρήκε ώτα ευήκοα και νέους συνεργάτες οι οποίοι αγκαλιάζοντας την ιδέα, οδήγησαν μετά το τέλος της πανδημίας, τον Ιούνιο του 2022 στην γέννηση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων ΘΕΣΣτιβαλάκι. Φέτος, για πρώτη χρονιά, το ΘΕΣΣτιβαλάκι τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ποιες θεατρικές ομάδες συμμετέχουν και πώς έχει γίνει η επιλογή τους;
Οι θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν είναι:
Παιδική Θεατρική Ομάδα Πούπουλο, του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου (Θ.Ει.Κ.Κ.) από την Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση της Ρίτας Πουταχίδου, παρουσιάζοντας το έργο ‘’Οι πανουργίες του Πανταλόνε και ο απρόσμενος γάμος’’ μία διασκευή από το βιβλίο του Werner Muller, ζωντανεύοντας τον μαγικό κόσμο της Commedia dell’ Arte.
Παιδική Θεατρική Ομάδα ΒΑΦΟΠΟΥΛΑΚΙΑ, Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση των: Μαρία Κοντίου, Ευτυχία Καζακίδου, Ελένη Βικτώρια Λάδα, Τζηρίνη Βικτώρια, Χατζηελευθερίου Ευγενία, παρουσιάζοντας το έργο ‘’ Η Ζωή μας Θέλει Χρώμα’’.
Παιδική Θεατρική Ομάδα από το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Καρπενησίου, υπό την καθοδήγηση της Νεκταρίας Ευσταθιάδου, παρουσιάζοντας το έργο ‘’Αντιγόνη’’ του Σοφοκλή.
Παιδική Θεατρική Ομάδα του ΚΔΑΠ Πολίχνης, υπό την καθοδήγηση της Ελένης Χαραλαμπίδου, παρουσιάζοντας το έργο ‘’Το νησί των συναισθημάτων’’, παραμύθι του Μάνου Χατζιδάκι.
Παιδική Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λυρικός Μικρός Πλανήτης, από την Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Μελιγκοπούλου, παρουσιάζοντας το έργο ‘’ Καπέλο από ψάθα Ιταλίας’’, του Ευγένιου Λαμπίς, μια κωμωδία εποχής του αστικού γαλλικού θεάτρου.
Παιδική Θεατρική Ομάδα του Εργαστηρίου Μουσικής και Θεάτρου Μαρίας Χρυσοστόμου, από την Λευκωσία, Κύπρος, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Χρυσοστόμου, παρουσιάζοντας το έργο ‘’Casita’’, ένα musical εμπνευσμένο από την πολυβραβευμένη ταινία Encanto
Παιδική Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κρήνης Η Μπουμπουλίνα, Bubulians, από την Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση της Νικολέτας Καράνταη, παρουσιάζοντας το έργο ‘’Η αγάπη ήρθε από μακριά’’ ένα θεατρικό δρώμενο πάνω σε μια πρωτότυπη ιδέα της ομάδας που πραγματεύεται το θέμα του ρατσισμού.
Παιδική Θεατρική Ομάδα Drama του ΚΔΑΠ Όλα είναι παιχνίδι, από την Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση της Αναστασίας Γκουντούλα, παρουσιάζοντας το έργο ‘’Οι κότες πέταξαν’’, εμπνευσμένο από την ταινία Οι κότες το έσκασαν, της DreamWork Animation, προτρέποντας μας μέσα από αυτήν να μην υποτιμάμε τις δυνάμεις μας ακόμα και αν βρισκόμαστε σε ευάλωτη θέση δίνοντας όλοι μαζί έμφαση στην ομαδικότητα και την αλληλεγγύη.
Παιδική Θεατρική Ομάδα του δημιουργικού βιβλιοπωλείου Ονειροπαγίδα, από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση της Κωνσταντίνας Αντωνοπούλου, παρουσιάζοντας το έργο ‘’Ο Ραφτάκος των λέξεων’’ μια διασκευή βασισμένη στο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου και μας ταξιδεύει σε ένα μαγικό ραφείο συστήνοντας μας ένας ράφτη διαφορετικό από όλους.
Παιδική Θεατρική Ομάδα Καλλιτέχνες, από το Πέρασμα- Συλλογικό Θέατρο που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση της Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου. Η ομάδα θα παρουσιάσει το έργο ‘’Ψάχνοντας τον «Πλούτο» στο Οχάιο’’, μια παράσταση επινοημένου θεάτρου με αφετηρία τον Πλούτο του Αριστοφάνη.
Παιδική Θεατρική Ομάδα Φιλιμήλα, του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου, Φιλομήλα, από την Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Μακρή. Η ομάδα θα παρουσιάσει το μιούζικαλ ‘’Οι μικροί φίλοι του Μότσαρτ’’ που κοσμείται από τις υπέροχες συνθέσεις του Βόλφρανγκ Αμαντέους Μότσαρτ διασκευασμένες με ευφάνταστα λόγια γεμάτα εικόνες, κίνηση και χιούμορ βασισμένο σε μια αμερικάνικη ιδέα των Jill & Michael Gallina -Of Mice and Mozart.
Παιδική Θεατρική Ομάδα Κήπος, του πολυχώρου δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης Κήπος, από την Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση της Ελένης Γιαννούση. Η ομάδα θα παρουσιάσει μια παράσταση επινοητικού θεάτρου από παιδιά για παιδιά με τίτλο ‘’Φτου, φτου, μια μάγισσα!’’, η οποία είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αυτοσχεδιασμών και γραπτών των ίδιων των παιδιών.
Σε ποιους απευθύνεται το φεστιβάλ;
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών, γονείς, θεατροπαιδαγωγούς, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και σε όλους όσους αγαπούν το θέατρο.
Υπάρχει κάποια κοινή θεματική ή κάθε ομάδα επιλέγει το θέμα της ελεύθερα;
Όχι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματική. Και για αυτή την απόφαση υπήρχε λόγος. Επιλέξαμε η κάθε ομάδα να διαλέγει ελεύθερα το θέμα που θα παρουσιάσει, ενθαρρύνοντας την ελευθερία έκφρασης και τον πλουραλισμό.
Τι άλλο θα δούμε, παράλληλα με τις παραστάσεις;
Στο ΘΕΣΣτιβαλάκι, εκτός από τις 12 παιδικές θεατρικές ομάδες που θα πάρουν μέρος και θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους, συμμετέχουν και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και το τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνη προγράμματος την Επίκουρη καθηγήτρια Μάρθα Κατσαρίδου. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά από θεατρικές ομάδες, όπως η εταιρεία θεάτρου «Αντίρρηση» και η ομάδα δράσης για την Τέχνη «Mataroa art group». Άλλες καλλιτεχνικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, είναι η διαδραστική παρουσίαση παιδικών βιβλίων του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου με τη φυσική παρουσία του ίδιου, καθώς και αφήγηση παραμυθιών από την Στέλλα Τσίγκου.
Ακόμα θα πραγματοποιηθούν εικαστικές δράσεις από το τμήμα βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του δημόσιου ΙΕΚ Τριανδρίας, καθώς και αισθητιριακό εργαστήριο για παιδιά. Η παιδική και εφηβική μπάντα Thessaloniki Youth Band θα επισκεφτεί το ΘΕΣΣτιβαλάκι και τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένα ομαδικά παιχνίδια. Όλο το πρόγραμμα και οι δράσεις του Φεστιβάλ προσφέρονται με δωρεάν συμμετοχή σε όλους, και με δυνατότητα κράτησης θέσεων.
Ποιος είναι ο στόχος της διοργάνωσης;
Οι φετινές επιδιώξεις μας στοχεύουν, όχι μόνο στην απρόσκοπτη συνέχεια του περσινού δρόμου ο οποίος επιτυχώς χαράχθηκε, αλλά πρωτίστως στην ουσιαστική ενίσχυση της πολυθεματικότητας του φεστιβάλ, όσο και την εξέλιξη του ήδη δομημένου σχεδίου δράσης μας. Σκοπός μας, το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων ΘΕΣΣτιβαλάκι, να απευθυνθεί αποκλειστικά σε εξωσχολικές παιδικές ομάδες θεάτρου, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, φέρνοντας τες κοντά, σε έναν καλλιτεχνικά «κοινό τόπο», συμβάλλοντας για ακόμα μια χρονιά μέσω του βήματος που δίνει σε αυτές, στην κοινή παραγωγή πολιτισμού και θεατρικού λόγου, την επικοινωνία, τη δυνατότητα συζήτησης και την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, τόσο γύρω από την τέχνη, όσο και γύρω από θεματικές που άπτονται στη φύση και την θέση του ατόμου στην σημερινή κοινωνία.
Πληροφορίες για το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων «ΘΕΣΣτιβαλάκι»
Πού: Ανοιχτό Θέατρο του πάρκου της Νέας Ελβετίας, από τις 18.00 το απόγευμα έως και τις 22.00 το βράδυ.
Πότε: από την Τετάρτη 7 Ιουνίου έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
Όλο το πρόγραμμα και οι δράσεις του Φεστιβάλ είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.