Δημήτρης Πολυζωγόπουλος: «Η ζωή είναι μια διαρκής προσπάθεια ισορροπίας»

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέξανδρος Ρήγας είναι «Εκείνος και Εκείνος»
5 Ιουνίου 2023
Φεστιβάλ Θεάτρου από τους σπουδαστές θεατρικών εργαστηρίων στο Vault
6 Ιουνίου 2023
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέξανδρος Ρήγας είναι «Εκείνος και Εκείνος»
5 Ιουνίου 2023
Φεστιβάλ Θεάτρου από τους σπουδαστές θεατρικών εργαστηρίων στο Vault
6 Ιουνίου 2023

Ο Δημήτρης Πολυζωγόπουλος (αριστερά) στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Κινεζικής Ιατρικής στο Δουβλίνο το 2018, όπου ήταν Εισηγητής με θέμα την Γυναικεία Γονιμότητα και την Αισθητική θεραπεία προσώπου με Χρυσές Βελόνες.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η δουλειά ενός καλλιτέχνη είναι πολύ απαιτητική, γι’ αυτό και χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού, ο οποίος θα του δείξει τον τρόπο για να έχει καλή υγεία. Ο Δημήτρης Πολυζωγόπουλος, βελονιστής, θεραπευτής Κινέζικης Ιατρικής, δάσκαλος πολεμικών τεχνών, Υoga, Ρέικι και άλλων εναλλακτικών θεραπειών, μιλάει στο theatermag για τις θεραπείες που προσφέρει στο Be HealthyGR στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

 

«Όταν κάποιος έχει αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον καλλιτεχνικό χώρο, χρειάζεται να έχει στο μυαλό του ότι ο χώρος αυτός απαιτεί πολύ χρόνο από τη ζωή του για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ρόλου και όχι μόνο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», λέει ο Δημήτρης Πολυζωγόπουλος. «Η Τέχνη της υποκριτικής σε καθημερινή βάση, καταπονεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος και δη ένας ηθοποιός, να αναγκάζεται να “μετατραπεί” σε κάτι άλλο για τις ανάγκες του ρόλου. Η προσαρμογή αυτή μπορεί να δημιουργεί κάποιες μεταβολές στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να αποδώσει τα μέγιστα, πρέπει ο ηθοποιός να είναι προετοιμασμένος, χωρίς αυτό να έχει, μεσομακροπρόθεσμα, αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη διατροφή, την άσκηση και την όποια στήριξη και θεραπεία μπορεί να χρειαστεί. Μέρος της δουλειάς ενός καλλιτέχνη είναι να μπορεί να αποβάλει το στρες μέσω κάποιων ασκήσεων, να τρέφεται σωστά ώστε να γεμίζει με ενέργεια το σώμα του, αλλά και να έχει το πνεύμα του σε διαύγεια, για τη διατήρηση της καλής του υγείας και της ισορροπίας του».

 

 

Συμβουλές διατροφής

«Στο Be Healthy μπορούμε να προσφέρουμε συμβουλές διατροφής σ’ έναν καλλιτέχνη, και σε όλον τον κόσμο φυσικά, προσαρμοσμένες στην απαιτητική καθημερινότητά του κάθε ατόμου» εξηγεί ο Δημήτρης Πολυζωγόπουλος. «Πολλοί ηθοποιοί- και καλλιτέχνες γενικότερα- βρίσκονται σ’ έναν χώρο για πολλές ώρες, είτε για πρόβες είτε για τις παραστάσεις ή τα γυρίσματα. Αυτή η καθημερινότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή τους και το στρες να τους προκαλέσει μια ανισορροπία, π.χ. στην ινσουλίνη ή στην κορτιζόλη στο σώμα.

Επιπλέον, μπορεί να τους αυξήσει ή να τους μειώσει το βάρος, να τους δημιουργήσει αίσθημα ανορεξίας, σφιξίματα στο στομάχι, κ.ά. Για όλους τους παραπάνω λόγους, οφείλουν να ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής ειδικά φτιαγμένο για τους ίδιους και για τις ανάγκες που έχει το σώμα τους. Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζουμε στο Be HealthyGR, φροντίζουμε να είναι προσαρμοσμένο ακόμα και στις γευστικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου, έτσι ώστε να το ακολουθεί πιστά, για να έχει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σημαντικό να ακολουθεί ο καθένας μας ένα διατροφικό μοντέλο που να ταιριάζει στο καθημερινό του πρόγραμμα και να τον βοηθάει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του, όσο καλύτερα γίνεται, για να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του. Συνεπώς, άλλη διατροφή πρέπει να ακολουθεί ένας γιατρός, άλλη ένας υπάλληλος γραφείου και άλλη ένας καλλιτέχνης».

 

 

Ασκήσεις αναπνοής

«Η διατροφή που ανέφερα πιο πάνω είναι μόνο η αρχή, γιατί χωρίς τη σωστή άσκηση, δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας.Το κομμάτι της σωματικής άσκησης (γιόγκα, αυτοάμυνα, πολεμικές τέχνες, Tai Chi), όταν συνδυάζεται με τη διατροφή και τις ασκήσεις αναπνοής, βοηθάει ουσιαστικά στο να αποδώσει ένας ηθοποιός τα μέγιστα σε μια παράσταση», συνεχίζει ο Δημήτρης Πολυζωγόπουλος. «Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις για τη διαχείριση του στρες, που γίνονται μέσω τεχνικών αναπνοών και οραματισμού, ασκήσεις που βοηθούν στην εξισορρόπηση του μυαλού, στην απομάκρυνση των αρνητικών συναισθημάτων και στη μείωση του στρες. Για ένα ρόλο που απαιτεί ένταση, ο ηθοποιός θα πρέπει να αναπτύξει το κομμάτι της αερόβιας ικανότητάς του, αν- για παράδειγμα- χρειάζεται να φωνάζει ή να ανεβοκατεβαίνει σκάλες κατά τη διάρκεια ενός έργου.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων αναπνοής και μέσω άλλων ασκήσεων που ανοίγουν το διάφραγμα και το στήθος. Θα πρέπει επομένως, να βάλει στην καθημερινότητά του- και επαναλαμβάνω ανάλογα με το ρόλο που θα ερμηνεύσει στο θέατρο, στον κινηματογράφο ή όπου αλλού- συγκεκριμένες ασκήσεις και τεχνικές που θα τον βοηθήσουν. Άλλο ένας ήπιος ρόλος και άλλο ένας έντονος. Διαφορετικές απαιτήσεις έχει ένας πρωταγωνιστικός ρόλος και διαφορετικές ένας “δεύτερος” ρόλος. Άρα, όλα έχουν να κάνουν με το τι είναι αυτό που έχει να φέρει εις πέρας ο καλλιτέχνης και πάνω σε αυτό, μπορούμε να προσαρμόσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και αναπνοών. Οφείλουμε να τον βοηθήσουμε με τρόπο ορθό και επιστημονικό αφενός για να μην έχει προβλήματα υγείας στο μέλλον και αφετέρου για να μπορεί να ανταπεξέλθει τα μέγιστα στην απαιτητική καθημερινότητα ως καλλιτέχνης».

 

Υπηρεσίες βελονισμού στο Be HealthyGR.

 

Βελονισμός, βεντούζες, βότανα

«Στο Be HealthyGR προσφέρουμε διάφορες θεραπευτικές τεχνικές όπως είναι ο βελονισμός, οι βεντούζες, τα βότανα, πανάρχαιες θεραπείες με καταπληκτικά θεραπευτικά αποτελέσματα, που σε συνδυασμό και με τα παραπάνω, μας βοηθούν να έχουμε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και να μην αρρωσταίνουμε συχνά. Για έναν ηθοποιό, είναι απαραίτητο να έχει καλή υγεία, καθώς πρέπει να μιλάει καθαρά και να μην βήχει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει με φυσικό τρόπο τα θέματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει και ο δικός μας ο ρόλος ειναι μαζί να βρούμε ανώδυνους τρόπους θεραπείας και τόνωσης του οργανισμού.

Κατά διαστήματα κάνουμε θεραπείες βελονισμού σε καλλιτέχνες για να έχουν περισσότερη ενέργεια σε μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση. Αντίστοιχα, όταν κάποιος ηθοποιός έχει μια πρεμιέρα, έρχεται και κάνει θεραπείες βελονισμού για να βελτιώσει το στρες και να αποδώσει τα μέγιστα. Βελονισμό και βεντούζες κάνουν πλέον και αθλητές σε όλο τον κόσμο για να επανέλθουν γρηγορότερα μετά από τραυματισμούς αλλά και για να αυξήσουν την απόδοσή τους. Φυσικά, ο βελονισμός απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε αθλητές ή καλλιτέχνες. Στο Be HealthyGR, προτείνουμε μια ολιστική προσέγγιση και λύσεις σε οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει την καθημερινότητά του σε επίπεδο διατροφής, άσκησης, και καλής υγείας με φυσικό και ανώδυνο τρόπο.

Κατά τη δική μου άποψη, ένα πρόβλημα υγείας δεν λύνεται πάντα με ένα χάπι ή ένα φάρμακο, καθώς αυτό μπορεί να είναι το σύμπτωμα(π.χ. πονοκέφαλος) και όχι το αίτιο της εκδήλωσης του προβλήματος. Το αίτιο ίσως να μην το έχουμε θεραπεύσει. Γι’ αυτό τον λόγο, δυστυχώς, πολύς κόσμος καταφεύγει σε φαρμακευτικές λύσεις και σε συμπληρώματα διατροφής για να τονώσει τον οργανισμό του, που από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Αυτό θα έδινα και ως συμβουλή σε ένα νέο ηθοποιό: να θεραπεύει το αίτιο και όχι το σύμπτωμα. Ευτυχώς, υπάρχει στις μέρες μας η τάση των νέων να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις, που πιθανόν θα τους προσφέρουν κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί να τους δώσει ένα φάρμακο ή ένα συμπλήρωμα διατροφής, ώστε να πετύχουν με πιο φυσικό τρόπο τα μέγιστα».

 

Η θεραπεία με βότανα είναι μια πανάρχαια θεραπεία με καταπληκτικά αποτελέσματα.

 

 

Σεμινάριο Ρέικι στο Be HealthyGR την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, ώρα 10.15 π.μ.-16.00 μ.μ.

«Το σεμινάριο Ρέικι, θα γίνει την Κυριακή 18 Ιουνίου, στο Be Healthy, στο χώρο μας στην Αγία Παρασκευή και θα έχει διάρκεια από 4 έως 6 ώρες. Θα μάθουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε θεραπευτικά τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε σε ήπιες παθολογικές καταστάσεις, όπως άγχος, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, καταστάσεις ήπιου πόνου, ψυχοσωματικές ανισορροπίες κ.ο.κ. Επιπλέον, θα διδαχτούμε για τη βιοενέργειά μας, την οποία πρώτος φωτογράφισε ο επιστήμονας Κιριλιάν.

Το σύστημα που θα παρουσιάσουμε είναι μια μίξη του θεραπευτικού συστήματος του Μικάο Ουσούι, ιδρυτή του συστήματος Ρέικι, σε συνδυασμό με γνώσεις που έχω πάνω στην ενεργειακή και θεραπευτική θεραπεία. Όλα θα συμπεριληφθούν στο σεμινάριο για να δώσουν ένα επιπλέον εφόδιο στους συμμετέχοντες. Θα έχουμε θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι. Όσοι πιστοποιηθούν με τον Α’ βαθμό- και εφόσον το επιθυμούν- θα μπορούν να προχωρήσουν με κάποιες προϋποθέσεις (χρόνος και αριθμός θεραπειών) στο Β’ και Γ’ βαθμό ούτως ώστε να ασκήσουν το Ρέικι επαγγελματικά», καταλήγει ο Δημήτρης Πολυζωγόπουλος.

 

 

Η ισορροπία στη ζωή μας

«Εν κατακλείδι, όλοι οι άνθρωποι, οφείλουν να προσπαθούν για την ισορροπία στη ζωή τους. Όπως λένε οι Ασιάτες, υπάρχει το γιν και το γιανγκ, μέσα στο γιν ενυπάρχει το γιανγκ και το αντίστροφο. Καθημερινά, επιχειρούμε να ισορροπούμε σ’ ένα τεντωμένο σκοινί. Τη μία γέρνουμε δεξιά την άλλη αριστερά, αλλά στο τέλος ισορροπούμε. Ακόμα και αν πέσουμε από το σκοινί, θα πρέπει να ανεβούμε πάλι και να ξαναπερπατήσουμε. Η ζωή, άλλωστε, είναι μια διαρκής προσπάθεια ισορροπίας και όσοι χάνουν την ισορροπία, κάποια στιγμή το πληρώνουν με την υγεία τους, με προβλήματα στις σχέσεις τους και στο επάγγελμά τους. Σαφώς, δεν υπάρχει ζωή χωρίς προβλήματα, όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα, σημασία όμως έχει η ισορροπία. Είναι το κλειδί για να μπορεί η καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου να γίνεται καλύτερη. Αυτό μπορεί κάποιος να το επιτύχει μέσω τεχνικών και συμβουλών που θα του δώσει εκείνος που έχει τη γνώση πάνω σε αυτά τα θέματα, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε ό,τι κυκλοφορεί χωρίς έλεγχο στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της θεραπευτικής προσέγγισης και της θεραπείας για την ισορροπία σώματος και πνεύματος, στο Be HealthyGR, χρησιμοποιούμε θεραπευτικά σχήματα από τη σύγχρονη διατροφική θεραπεία, την παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική, θεραπευτικα συστήματα λαών που χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους και δεν επεμβαίνουν με χημικά στο σώμα του ανθρώπου. Είναι σημαντικό κάποιος να έχει τη γνώση και την εμπειρία για να μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές – συμπληρωματικές θεραπείες. Ο βελονισμός, οι βεντούζες, η χρήση βοτάνων , χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την Κίνα και την Ινδία. Υπάρχει και ο Οραματισμός, ο διαλογισμός, η πνευματική θεραπεία, η βαθιά χαλάρωση, οι ασκήσεις απο τη Χάθα Γιόγκα, τα οποία όλα μαζί μπορούν, κατά περίπτωση, να συντελέσουν στην ισορροπία και την καλύτερη υγεία».

 

Πληροφορίες για το σεμινάριο Ρέικι Α’ Βαθμού

Πού: Be HealthyGR, Αγαμέμνωνος 10, Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944 346789 Αριθμός θέσεων 10

Πότε: Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, από τις 10.15 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ (-10% έκπτωση στους αναγνώστες του theatermag). Στην τιμή περιλαμβάνεται και το μεσημεριανό σπιτικό γεύμα.

https://www.facebook.com/events/277907097954266/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22your_upcoming_events_unit%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

Πληροφορίες για τις υπηρεσίες Be HealthyGR (βελονισμός, Ρέικι, Siatsu, ρεφλεξολογία, βεντούζες, διατροφική θεραπεία, Χάθα Γιόγκα, Πολεμικές Τέχνες, Αυτοάμυνα)  https://beheathygr.business.site/