Το «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives» παρουσιάζει η Νατάσα Τριανταφύλλη

H Άρια Μπουμπάκη στο ΠΛΥΦΑ με το «I’m too sad to»
1 Ιουνίου 2023
Χριστίνα Χατζηνικολάου: «Μια σύγχρονη καμπαρέ σκηνή οφείλει να συνομιλεί με τα σημαντικά θέματα, υπαρξιακά και κοινωνικά, που μας απασχολούν σήμερα»
1 Ιουνίου 2023

 

Μπορεί μια χώρα να αναγεννηθεί μέσα από τα συντρίμμια της; Μπορεί ένας λαός να βρει ελπίδα μετά από αλλεπάλληλες συμφορές;

Η Νατάσα Τριανταφύλλη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 από τις 7 μέχρι τις 10 Ιουνίου την παράσταση «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives», ένα πρωτότυπο κείμενο βασισμένο σε γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας της Ελλάδας. Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία, στη γνώση και στην ποίηση. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλας Μαραζιώτης, Δήμητρα Μητροπούλου και Άρης Μπαλής. Συμμετέχει ο μικρός Κωνσταντίνος Σάρδης. Στο βίντεο εμφανίζεται ο Χρήστος Λούλης.

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Με νωπά ακόμη τα σημάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Το σχέδιο Μάρσαλ, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναμόρφωσης κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου – ανάμεσά τους και της χώρας μας – καθόρισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τη λήξη του πολέμου. Η Νατάσα Τριανταφύλλη, που έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και έχει συνθέσει το κείμενο μαζί με τη Δήμητρα Μητροπούλου, πραγματοποίησε πολύμηνη έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της εποχής και συνέλεξε πολύτιμα ντοκουμέντα, βασισμένα στη δουλειά ιστορικών και άλλων επιστημόνων. Η σκηνοθέτιδα θέλησε να μεταφέρει την ιστορική εμπειρία στη σκηνή και να τη μετατρέψει σε θεατρική δράση, με «τη δημιουργική αγωνία για την εγκυρότητα των πηγών, διεκδικώντας παράλληλα το υποκειμενικό βλέμμα του καλλιτέχνη» όπως τονίζει.

Αφετηρία για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στον χώρο Ε της Πειραιώς, το ημερολόγιο και η αποστομωτικά επίκαιρη έκθεση που συνέταξε για την Ελλάδα το 1947, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Πολ Πόρτερ. Στο επίκεντρο της δραματουργίας οι διάλογοι και οι συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου με Έλληνες αγρότες, αξιωματούχους, πεινασμένους των πόλεων, παιδιά και δεκάδες άλλα υπαρκτά πρόσωπα. Ο Πόρτερ γράφει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια χώρα βυθισμένη στην απόγνωση, την απογοήτευση και την ανυπαρξία πίστης στο μέλλον».

Στο «φόντο» της παράστασης αποτυπώνεται η άλλοτε σωτήρια κι άλλοτε δραματική, άλλοτε κωμική κι άλλοτε γκροτέσκα συνύπαρξη του αμερικανικού ιδεώδους και του άναρχου ελληνικού πνεύματος. Και φυσικά πάντα προκύπτουν και προβληματίζουν οι αναλογίες και οι ομοιότητες με το σήμερα, που προσδίδουν στο έργο της Νατάσας Τριανταφύλλη μια θαυμαστή διάσταση επίκαιρου.

 

 

Μια ιστορία ελληνική

Η παράσταση «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives» αφηγείται την ιστορία μιας χώρας που βαδίζει από την καταστροφή στη δημιουργία, από τη διάλυση στην οργάνωση. Μιλάει για την ιδέα ενός νέου ξεκινήματος μέσα από τα ερείπια, που γίνεται συνώνυμη της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή. Για την ανασφάλεια και τη δυσκολία που συνήθως ακολουθούν καθετί καινούριο. Το έργο της Νατάσας Τριανταφύλλη μιλάει για την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, τις προοπτικές, τις επιτυχίες αλλά και τις διαψεύσεις, όπως αυτές μας επηρεάζουν μέχρι τώρα.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives»

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Νατάσα Τριανταφύλλη
Σύνθεση κειμένου παράστασης: Δήμητρα Μητροπούλου, Νατάσα Τριανταφύλλη
Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Μonika
Συνεργάτης στους φωτισμούς: Δημήτρης Κουτάς
Α΄ βοηθός σκηνοθέτη – επιμέλεια κίνησης: Δήμητρα Μητροπούλου
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπαδούλη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Καλοφούτη
Βοηθός ενδυματολόγου Νατάσα Σεργιάδη
Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης – Pro4

Παίζουν (αλφαβητικά): Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλας Μαραζιώτης, Δήμητρα Μητροπούλου, Άρης Μπαλής
Συμμετέχει ο μικρός Κωνσταντίνος Σάρδης

Στο βίντεο εμφανίζεται ο Χρήστος Λούλης

Πού: Πειραιώς 260- Χώρος Ε, Αθήνα

Πότε: από 7 έως 10 Ιουνίου 2023, στις 21.00

Εισιτήρια: από 5 έως 20 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά

Στις 9 Ιουνίου μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση.

 

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr
Κεντρικά εκδοτήρια: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 – ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 – ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00