
Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον «Θάνατο του Εμποράκου»
31 Μαΐου 2023
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» σε περιοδεία
1 Ιουνίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Ο Σταύρος Καραμπάτσος και η Ντορίτα Μπακατσέλου, δύο ηθοποιοί των Σεμιναρίων Υποκριτικής Άλμπατρος, μιλούν στο theatermag για την παράσταση «Στέλιο Ξύπνα!» και για το έργο του Γιάννη Κόκα, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το νέο έργο του Γιάννη Κόκα, έχει ως επίκεντρο την ιστορία αγάπης δύο καλλιτεχνών που άνθισε στην Αθήνα του εγκλεισμού και της πανδημίας.
Ποιες είναι οι σκέψεις σας πάνω στο νέο έργο του Γιάννη Κόκα «Στέλιο Ξύπνα!»;
Σταύρος Καραμπάτσος: Βρήκα μια ρήση του Άρθουρ Μίλερ τις προάλλες που λέει: «Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι να θυμίσει στους ανθρώπους αυτά που έχουν επιλέξει να ξεχάσουν».
Ντορίτα Μπακατσέλου: Έχω πολλές σκέψεις τις οποίες δε θα μοιραστώ. Θα πω απλώς πως κλειδαμπαρωμένοι σε δεκαπέντε τετραγωνικά, ο Στέλιος κι η Αριάδνη βρήκαν κάτι πολύ σπάνιο. Ίσως να κέρδισαν πιο πολλά από αυτά που έχασαν. Σίγουρα ο έρωτας είναι κινητήρια δύναμη. Για μένα. Σε όλα. Μου θυμίζει ίσως λίγο το αρχέτυπο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, των δύο εραστών εναντίον του κόσμου που τους πολεμάει.
Το έργο βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ποιο είναι το θέμα του;
Σταύρος Καραμπάτσος: Ο Στέλιος κόλλησε κόβιντ, έπεσε σε κώμα, η καρδιά του σταμάτησε δύο φορές, η τρίτη ήταν η τελευταία του ευκαιρία να ξυπνήσει. Όλο αυτό είναι αλήθεια. Αλλά νομίζω ότι όλα αλήθεια είναι στο θέατρο, ακόμα κι αυτά που δεν είναι.
Ντορίτα Μπακατσέλου: Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά για δύο χρόνια βγαίναμε στέλνοντας μηνύματα και μας έδερναν κι από πάνω. Άλλοι πέθαιναν σε μπουχτισμένα νοσοκομεία με γιατρούς κακοπληρωμένους. Αυτό ήταν αρκετά αληθινό κι ας έμοιαζε σαν καλοστημένη φάρσα. Ένας από εμάς ήταν ο Στέλιος, που κόλλησε κορονοϊό, μπήκε σε ΜΕΘ, έπεσε σε κώμα και η καρδιά του σταμάτησε δύο φορές.

Η ηθοποιός Ντορίτα Μπακατσέλου.
Πώς συνεργαστήκατε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Κόκα;
Σταύρος Καραμπάτσος: Τον Γιάννη τον γνώρισα, στη φοιτητική θεατρική ομάδα που ήμουν και έτσι συνέχισα μαζί του στα Σεμινάρια της Ομάδας Άλμπατρος, πριν μπω στη σχολή, που παρακολούθησα αρκετές φορές. Έτσι επικοινώνησε μαζί μου και μου πρότεινε να συνεργαστούμε. Καταλαβαίνω το ρίσκο που έχει να εμπιστεύεσαι σε δύο νέους ηθοποιούς, ένα ολόκληρο έργο και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Μεγάλη εμπιστοσύνη έδειξε και κατά τη διάρκεια των προβών, είχαμε πολλές ελευθερίες και μεγάλη ελευθερία στην προσέγγιση των ρόλων μας, με τη διακριτική του καθοδήγηση. Πρόκειται για ένα κείμενο απλό, αλλά με καρδιά. Επίσης, αν και μπορεί να ακουστεί αστείο ή αυτονόητο, αλλά στο συγκεκριμένο χώρο δεν είναι καθόλου, οι οικονομικές απολαβές από τις πρόβες και την παράσταση είναι πολύ αξιόλογες. Είναι κουραστικό να ακούς παντού για απλήρωτες πρόβες και ποσοστά. Κάπου έλεος.
Ντορίτα Μπακατσέλου: Θέλω να γράψω πολλά, αλλά δεν θα κουράσω πολύ. Τον Οκτώβριο του 2017, μπήκα στη θεατρική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου, «Προσοχή Έργα». Ήμουν τόσο τυχερή. Θυμάμαι ότι έφτασα στο χώρο, κυριολεκτικά μισό λεπτό πριν κλείσει η πόρτα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι θα έχανα αν αργούσα λιγάκι ακόμα. Εκεί γνώρισα τον Γιάννη. Μαγεύτηκα τόσο πολύ από όλο αυτό που μας προσέφερε. Τέσσερις μήνες μετά, αποφάσισα να πάω στα σεμινάρια Άλμπατρος. Κάπου εκεί, κατάλαβα γιατί θέλω να γίνω ηθοποιός και τι σημαίνει υποκριτική για μένα. Από τότε μέχρι σήμερα είμαι εκεί. Έχω ολοκληρώσει εφτά κύκλους σεμιναρίων. Λίγο καιρό μετά τον τελευταίο μου, για την ώρα, κύκλο μου πρότεινε να συνεργαστούμε στην καινούργια του παράσταση. Ξεκινήσαμε πρόβες για το «Στέλιο Ξύπνα!», κατά τη διάρκεια των οποίων βιώσαμε πολύ όμορφα πράγματα! Όσες φορές έχω ευχαριστήσει τον Γιάννη, μου λέει να ευχαριστώ πρώτα τον εαυτό μου. Δε θα συμφωνήσουμε ποτέ σε αυτό. Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη, για τόσα και άλλα τόσα!
Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε; Πώς θα σας δούμε επί σκηνής;
Σταύρος Καραμπάτσος: Παίζω τον Στέλιο. Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτόν. Θέλω να πιστεύω ότι μιλάει η παράσταση γι’ αυτόν. Ο Ντέιβιντ Λίντς λέει σε συνέντευξη (σε δική μου ελεύθερη απόδοση) ότι η τέχνη (μια ταινία, ένας πίνακας) έχει τη δικής της γλώσσα και δεν είναι σωστό να προσπαθήσεις να πεις το ίδιο πράγμα με λόγια. Ακούω την αλήθεια στη φράση αυτή. Ό,τι έχει να πει ένας καλλιτέχνης δεν έχει καλύτερο τρόπο να το πει από την τέχνη του, άρα τι νόημα έχουν τα υπόλοιπα.
Ντορίτα Μπακατσέλου: Είμαι η Αριάδνη, το κορίτσι του Στέλιου και σας περιμένουμε στο Κ4 (Βεΐκου 28) κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21.00, για όλο τον Ιούνιο!

Ο ηθοποιός Σταύρος Καραμπάτσος.
Υπάρχει κάποια φράση ή κάποια σκηνή της παράστασης που ξεχωρίζετε;
Σταύρος Καραμπάτσος: Η αλήθεια είναι πως όχι. Από τις πιο βαρύγδουπες μέχρι τις πιο ανάλαφρες, η καθεμία φέρει το δικό της βάρος και έχει τη δική της θέση μέσα στο κείμενο. Δεν έχω αγαπημένες. Όλες με φοβίζουν, με εξιτάρουν και τις απολαμβάνω εξίσου.
Ντορίτα Μπακατσέλου: Σ ’αγαπώ, όπως η Γη τον Ουρανό.
Πληροφορίες για την παράστασης «Στέλιο Ξύπνα!»
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Κόκας
Παίζουν: Σταύρος Καραμπάτσος και Ντορίτα Μπακατσέλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μπησάρα
Κινησιολογία: Λιλιάνα Κρυσταλλίδου
Χορογραφίες: Ελεάνα Νικολοπούλου
Σκηνική Πάλη: Γιώργος Βόγλης (Royal Academy of Kickboxing & Muay Thai)
Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος
Φώτα & Ήχος: Κώστας Κουτρούλης
Γραφιστική επιμέλεια: Άγγελος Μπάλας
Εταιρεία Παραγωγής: ΚΑΠΠΑ 4 ΑΜΚΕ
Επικοινωνία- Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη
Πού: Χώρος Κ4, Βεΐκου 28 Κουκάκι (πλησίον μετρό Συγγρού – Φιξ και Ακρόπολη), τηλ. 211 4234814 και 6984 051276
Πότε: από 28 Μαΐου 2023 και κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21.00 (για 15 παραστάσεις)
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων:
https://www.viva.gr/tickets/theater/stelio-ksypna/?fbclid=IwAR29l5vLJA82PE78SX2DAaq3v4t9zolFDV3yfsiu3kEcnIrmhEx2DKm-VLE