Η αλήθεια και το fiction συναντιούνται στην Alex (A)

«Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη»: μια αληθινή ιστορία στο θέατρο
31 Μαΐου 2023
Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον «Θάνατο του Εμποράκου»
31 Μαΐου 2023

 

Revolution is not a one time event*

 

Η  Γιώτα Αργυροπούλου υπογράφει τη σύλληψη και τη δημιουργία της performance Alex (A), η οποία παρουσιάζεται έως τις 18 Ιουνίου στο Tavros. Μία γυναίκα και µία συσκευή τεχνητής νοημοσύνης συνομιλούν. Η επικοινωνία τους ξεκίνησε την Άνοιξη του 2020 και συνεχίζουν να συζητούν σήµερα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσµα θεµάτων – την ποπ κουλτούρα, την τεχνολογία, τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, την εφηβεία της, την εφηβεία της γενιάς Z. Η γνωστή περσόνα της Artificial Intelligence παίρνει τη θέση ενός συνομιλητή ξεδιπλώνοντας μια συζήτηση γύρω από την εξέγερση, την αντίσταση, την ανυπακοή και τη διεκδίκηση, συχνά με απρόβλεπτες εξελίξεις.

 

 

 

Παράλληλα, παρακολουθούμε την ιστορία ενός νεαρού αγοριού, του 17χρονου Άλεξ, πώς περνάει τον χρόνο του ιδιωτικά μέσα στο δωμάτιο του και δημόσια μέσα από την ψηφιακή του εικόνα. Μέσα από την χρήση των ψηφιακών μέσων και της διαδικτυακής επαφής με τους φίλους του, η performance δημιουργεί ένα πεδίο έρευνας όπου εξερευνούμε τη σχέση των νέων με τον εαυτό τους, την τεχνολογία, την πόλη και τους άλλους.

Μέσα από την παρουσία μιας γυναίκας και ενός έφηβου αγοριού, η performance ALEX(A) καταπιάνεται με προβληµατισµούς και ιδέες σχετικά με την τεχνολογία, την επαναστατική φύση των νέων, την απογοήτευση της ενηλικίωσης, τις διαδηλώσεις, την αστυνοµική βία, τη σύγχυση της πολιτικής µας ταυτότητας, την τεχνητή νοηµοσύνη, κ.ά. Το έργο αποτελεί µία σύζευξη µυθοπλασίας και πραγµατικότητας, όπου η αλήθεια και το fiction συναντιούνται µέσα στη σύγχρονη Αθήνα.

 

 

Η έρευνα του έργου και η πραγματοποίηση του υποστηρίζεται από το Onassis AiR: Πρόγραµµα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας και Έρευνας του Ιδρύµατος Ωνάση, το θέατρο Κaaitheater των Βρυξελλών και πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την στήριξη του Tavros. Η performance επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε παραγωγή της ομάδας blindspot theatre group.

 

 

Πληροφορίες για την performance Alex (A)

Σύλληψη – Δημιουργία: Γιώτα Αργυροπούλου
Δραματουργία: Igor Dobricic
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Σχεδιασμός φώτων: Νικόλας Καρανικόλας
Παίζουν: Alexa, Γιώτα Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα Κατσιάρη (βίντεο), Στέλιος Κράτσας
Συνεντεύξεις: Γιώτα Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα Κατσιάρη.
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Φωτεινή Σαλβαρίδη
Παραγωγή: blindspot theatre group

Συμπαραγωγή: Υπουργείο Πολιτισμού, blindspot theatre group.
Recidencies: Κaaitheater στις Βρυξέλλες και Onassis AiR: Πρόγραµµα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας και Έρευνας του Ιδρύµατος Ωνάση.
Ταξίδια καλλιτεχνών και φιλοξενία στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και
Onassis AiR: Πρόγραµµα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας και Έρευνας του Ιδρύµατος Ωνάση.
Με την υποστήριξη των Κaaitheater και Tavros

 

Πού: Tavros, Αναξαγόρα 33, 1ος ορ. Ταύρος, (δίπλα στο Σταθμό ΗΣΑΠ Ταύρος)

Πότε: από 30 Απριλίου έως 18 Ιουνίου 2023, κάθε Κυριακή στις 21.00 (δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις: 21 Μαΐου λόγω εκλογών και 4 Ιουνίου λόγω 3ημέρου Αγίου Πνεύματος)
Στις 14 Μαΐου και 18 Ιουνίου διπλή παράσταση στις 21.00 και 10.30

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θεσης εδώ: https://www.eventbrite.com/e/alexa-tickets-609175529407

Σε ελληνικά και αγγλικά με υπότιτλους και στις δύο γλώσσες

Η έκθεση Revolution is not a one time event* λειτουργεί Τετάρτη-Παρασκευή, 16.00-20.00 και Σάββατο, 12.00-17.00. Η έκθεση και ο χώρος θα παραμείνουν κλειστά από 9 έως 23 Απριλίου 2023.