Ησαΐας Ματιάμπα: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η μουσική δεν έπαψε να υπάρχει στη ζωή μου»

«Καζανόβα / Δον Ζουάν – Ερωτική περιπλάνηση» στην Πειραιώς 260
30 Μαΐου 2023
«Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη»: μια αληθινή ιστορία στο θέατρο
31 Μαΐου 2023

Ο Ησαΐας Ματιάμπα επιστρέφει την Τετάρτη 31 Μαΐου, στο Caja de Musica και παρουσιάζει ένα ανατρεπτικό Solo πρόγραμμα.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Αυτή την εποχή ο Ησαΐας Ματιάμπα ετοιμάζει πολλά και ωραία πράγματα. Ο δημιουργός μιλάει στο theatermag για τη μουσική παράσταση SOLO που παρουσιάζει στο Caja de Musica, για την ομότιτλη καλοκαιρινή περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και για τα επόμενα μουσικά και θεατρικά του σχέδια.

 

Τι σημαίνει η μουσική και το τραγούδι για εσάς;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η μουσική δεν έπαψε να υπάρχει στη ζωή μου. Βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική ήταν τα πρώτα μου ακούσματα και αργότερα ήρθαν και πολλά άλλα είδη. Το τραγούδι εμφανιζόταν δειλά δειλά με το πέρασμα των χρόνων. Στην αρχή, ενσωματώθηκα στη χορωδία του σχολείου και από δεκατριών χρόνων, μόλις διαπίστωσα πως μου αρέσουν τα τραγούδια που γράφω και πως θα μπορούσα να εξελιχθώ πάνω σε αυτό τον τομέα, αποφάσισα μέσα μου πως θέλω να ακολουθήσω τον δρόμο της μουσικής και του τραγουδιού, φανερώνοντας μέσα απ’ τη γραφή μου, στα τραγούδια μου δηλαδή, ποιος είμαι, τι νιώθω, τι έχω στο μυαλό μου, προβληματισμούς είτε προσωπικούς, είτε κοινωνικούς, τη χαρά μου, τη χαρά άλλων και πολλά άλλα.
Η μουσική πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει σε όλες τις φάσεις της ζωής μου! Είτε ως έννοια, είτε ως πραγματικό στοιχείο, το οποίο λειτουργούσε, λειτουργεί και θα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, εμψυχωτικά κ.ά.

 

Ροκ, παραδοσιακοί και ποπ ήχοι. Ποια τραγούδια θα ερμηνεύσετε στο Caja de Musica;

Τα περισσότερα τραγούδια που ερμηνεύω στο πρόγραμμα φέτος στο Caja de musica κι όχι μόνο, είτε με έχουν βοηθήσει ψυχολογικά, είτε φανερώνουν αυτό που νιώθω, είτε τα έχω συνδυάσει με πολύ σημαντικές στιγμές της ζωής μου κ.ά. Τραγούδια από τη δισκογραφία μου βρίσκονται μοιρασμένα σε όλο το πρόγραμμα.
Έτσι μέσα σε αυτά, παρουσιάζω ελληνικές και ξένες ροκ, παραδοσιακές και έντεχνες διασκευές, όμορφα παντρεμένες μεταξύ τους, άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με μηνύματα που θέλω να περάσω στον κόσμο. Η μουσική ενώνει και με αυτή την ένωση προσπαθώ να γεμίσω τις ψυχή μου, αλλά και την ψυχή των άνθρώπων που έρχονται και με τιμούν με την παρουσία τους σε κάθε live.

 

 

Ποια είδη μουσικής αγαπάτε να ακούτε; Υπάρχει κάποιο τραγούδι που ακούτε τελευταία;

Μου αρέσουν πάρα πολλά είδη μουσικής. Όπως κλασική μουσική, βυζαντινή, παραδοσιακή, λαϊκή, ροκ, έντεχνη, ποπ, hip hop, metal, new metal, house, funk, soul, ηλεκτρονική, όπερα κ.ά. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να δοκιμαστώ και στα υπόλοιπα είδη μουσικής (σ’ αυτά δηλαδή που δεν έχω δοκιμάσει τον εαυτό μου ακόμα). Μέσα από μελέτη κι από πολύ δουλειά, η φωνή μου μπορεί προσαρμοστεί σ’ αυτά τα είδη και ανυπομονώ να συμβεί κάποια στιγμή!

 

Είστε τραγουδιστής και ηθοποιός. Τι αγαπάτε στο ένα και τι στο άλλο;

Δεν έβλεπα πότε τον εαυτό μου ως τραγουδιστή απ’ τη στιγμή που ως δημιουργός, θεωρούσα πως μπορώ να «εκμεταλλευτώ» τη φωνή μου και να ασχοληθώ επαγγελματικά. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η μουσική υπήρχε στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και η «μουσική» υπάρχει σε όλες τις φάσεις της ζωής μου, ακόμα και στο θέατρο.

Ως ηθοποιός, έχω τη δυνατότητα να υποδύομαι διαφορετικούς χαρακτήρες κάθε φορά και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει! Να μελετάω, να παρατηρώ και να εξελίσσω το ρόλο που μου έχει δοθεί. Η τέχνη αναζητά την εξέλιξη και δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτή. Απ’ τη στιγμή που είμαι στις δύο αυτές πλευρές του εαυτού μου και στη μουσική και στη θεατρική, η εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου θεωρώ πως είναι απαραίτητη, όπως και το πάθος και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Αλλιώς πιο το νόημα να ασχολείσαι με κάτι που απλά το κάνεις για να περνάς την ώρα σου. Πάθος, ενέργεια, αγάπη και εξέλιξη! Χωρίς αυτά δε θα μπορούσα να προχωρώ μπροστά, διασκευάζοντας με θετικά πάντα τον ίδιο μου τον εαυτό.

 

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Συνεχίζω τη μουσική μου καλοκαιρινή SOLO περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, παίζοντας ένα πρόγραμμα ακουστικό (κιθάρα-φωνή), νιώθω όμορφα εκτεθειμένος απέναντι στον κόσμο, γιατί αυτό το πρότζεκτ δεν είναι καθόλου εύκολο, για να το παρουσιάσεις στο κοινό, ώντας μόνος στη σκηνή.

Και από μέσα Ιουλίου ξεκινάω καλοκαιρινή θεατρική περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο, με το έργο «Άντρες με τα όλα τους» σε σκηνοθεσία Θέμις Μαρσέλου και παραγωγή Τάγαρη. Ανυπομονώ και είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρεθώ ξανά με τον θίασο που ήμουν και το χειμώνα στο θέατρο Βέμπο, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χωροζίδου, Βίκυ Κάβουρα, Ιζαμπέλα Φούλοπ, Άννα Μαρία Κόρνια, Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Γαλίτης, Σωτήρης Καλιβάτσης, Θανάσης Πατριαρχέας, Νάτνιελ Νιούρκα.

Επίσης, για φέτος ανέλαβα μουσικά την παιδική σκηνή στο Γυάλινο μουσικό θέατρο, κάτι που με ενδιαφέρει πολύ ως μουσικό, το να δημιουργώ μουσική/τραγούδια για το θέατρο, την τηλεόραση και το σινεμά. Και παράλληλα με όλα αυτά, βρίσκομαι στο στούντιο για να κυκλοφορήσω μέσα στο επόμενο φθινόπωρο / χειμώνα, τα επόμενα τραγούδια που ετοιμάζω και ανυπομονώ πολύ να τα μοιραστώ μαζί σας! Καλό καλοκαίρι εύχομαι σε όλους, υπερασπιζόμενοι τις αξίες που δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο στη ζωή μας.

 

Πληροφορίες για τη συναυλία του Ησαΐα Ματιάμπα

Πού: Caja de musica, Σινώπης 27 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα

Κρατήσεις: 6944 610061 (12.00 – 21.00) και info@cajademusica.gr

Πότε: Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, στις 21.00
Είσοδος: 10 ευρώ

Προβολή και επικοινωνία: Μαίρη Καλδάρα