Ντέπυ Πάγκα, τι κάνει η «Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί»;

Νέα ημερομηνία για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητή Γιάγκου Ανδρεάδη
29 Μαΐου 2023
Διαγωνισμός για τη συναυλία του Ησαΐα Ματιάμπα
29 Μαΐου 2023

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Ντέπυ Πάγκα ερμηνεύει την Εκάβη, στην παράσταση «Η Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί». Η ηθοποιός μιλάει στο theatermag για την παράσταση που είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη, καθώς και στη διασκευή της Ισπανίδας συγγραφέως Margarita Borja. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Αργώ, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου.

 

«Η Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί». Τι σημαίνει αυτός ο ιδιαίτερος τίτλος της παράστασης;

Η παράστασή μας αντλεί υλικό, εκτός από την «Εκάβη» του Ευριπίδη, από την παράσταση «HÉCUBA, NÓMOS Y MÚSICA DE LAS CIUDADANAS» της Margarita Borja που παρουσιάστηκε στο νησί Ταμπάρκα της Ισπανίας, το 1998. Σ’ ένα Ισπανικό νησί τότε, σ’ ένα Ελληνικό «νησί» σήμερα. Μια γυναίκα που πενθεί μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Στη σκέψη μας, κατά τη διάρκεια των προβών, η θάλασσα μπορεί να είναι αυτή που στερεί, αλλά είναι και δρόμος διαφυγής, ταξίδι. Και κάπως έτσι η Εκάβη μας βρέθηκε σ’ ένα Ελληνικό νησί.

 

Πώς έχετε προσεγγίσει το κείμενο του Ευριπίδη; Θέλετε να μας μιλήσετε και για τη διασκευή της Margarita Borja;

Η Margarita διάβασε την Εκάβη σαν μια γυναικεία υπόθεση. Η ανάγνωσή της, αφορούσε στο θρήνο της απώλειας, αλλά και τη γυναικεία δύναμη να πράττει στο εδώ και τώρα, με αποφασιστικότητα και τόλμη. Εμείς προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στο πένθος και στη μοναξιά που αυτό ενέχει. Τί αλήθεια συντελείται όταν αυτό είναι παρατεταμένο; «Το ένα πένθος μετά το άλλο. Το ένα πιο άδικο από το άλλο». Πώς είναι όταν προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε έναν κόσμο που τον έχει συνταράξει η απώλεια; Ποιοι είμαστε πριν και ποιοι μετά; Αξιοποιώντας το τραγικό και το αστείο που, καλώς, συνυπάρχουν φτάσαμε στην παράσταση.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Μια γυναίκα που πενθεί τις απώλειες της ζωής της. Σε πολλά επίπεδα. Η Εκάβη είναι η αφορμή και η Ζωή (Ξανθοπούλου) ο καταλύτης, για να αναζητήσω εικόνες ενός τέτοιου χαρακτήρα.

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη σκηνοθέτιδα Ζωή Ξανθοπούλου;

Η Ζωή είναι αγαπημένη μου φίλη. Την πιστεύω και την εκτιμώ πολύ. Ο τρόπος που προσεγγίζει τη δουλειά μας είναι πολύ ενδιαφέρων, υπό την έννοια ότι σε ξεβολεύει, σε μετακινεί από τις σίγουρες περιοχές σου και σε σπρώχνει σε μια υπέροχη, προσωπική εξερεύνηση των εκφραστικών σου μέσων. Πάντα με φροντίδα. Είναι καταπληκτικό να δουλεύω με τη Ζωή. Στη τωρινή μας συνεργασία είμαι ακόμα πιο τυχερή, καθώς όλοι οι συνεργάτες είναι υπέροχοι.

 

 

Γιατί αυτό το κείμενο «μιλάει» ακόμα και σήμερα, για όσα μας απασχολούν, μας θυμώνουν, μας συγκινούν και μας προβληματίζουν;

Μα γιατί μιλάει για τους Ανθρώπους. Για τα πάθη τους και τα παθήματά τους, τις καθοριστικές τους στιγμές και εν τέλει για το πώς νοιώθουν, αλλά και πώς αυτό αντανακλάται στις πράξεις τους. Όπως όλα τα πολύ καλά κείμενα, είτε θεατρικά, είτε λογοτεχνικά, η «Εκάβη» είναι η ιστορία μιας γυναίκας που, «Άλλο πριν ήταν κι άλλο είναι τώρα».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί»

Δραματουργία – σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Σύνθεση – Απόδοση κειμένων: Δημήτρης Τσεκούρας

Ερμηνεία: Ντέπυ Πάγκα, Ναταλί Τσάβεζ, Αποστόλης Ψαρρός

Μουσική – Sound design: Cayetano

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Εκτέλεση παραγωγής- Βοηθός Σκηνοθέτη: Όλγα Σεβερίν

Παραγωγή: Πλέγμα – ΑΚ

 

Πού: Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 13-15, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο), τηλ.

Πότε: από 8 Μαΐου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.Έως 30 Μαΐου 2023

Τιμές εισιτηρίων: 15€ ευρώ (γενική είσοδος)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/ekabiseenanisi/

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ευχαριστούμε πολύ το ΛΙΜΠΑ Rage Room για την παραχώρηση του χώρου για τις ανάγκες της φωτογράφισης.