Ναταλία Κηρύκου και Κρίστη Παπαδοπούλου, ποια είναι η Λαίδη Μακμπέθ;

Δήμητρα Παπαδήμα και Γιάννης Μποσταντζόγλου στο «Αγρίμι- Μαρίκα Κοτοπούλη»
29 Μαΐου 2023
Μάρθα Φριντζήλα και Δημήτρης Μυστακίδης επί σκηνής
30 Μαΐου 2023

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύουν σε διπλή διανομή τη Λαίδη Μακμπέθ. Η Ναταλία Κηρύκου και η Κρίστη Παπαδοπούλου μιλούν στο theatermag για την παράσταση «Η τραγική ιστορία των Μακμπέθ», η οποία ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε μετάφραση και διασκευή Δημήτρη Γκουτζαμάνη, ο οποίος ερμηνεύει και το ρόλο του Μακμπέθ. Η παράσταση φωτίζει την ψυχοσύνθεση των δύο βασικών ηρώων, καθώς τους συναντάμε τη στιγμή πριν την καταστροφή.

 

 

Ποιες είναι οι σκέψεις πάνω στο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ «Μακμπέθ»;

Ναταλία Κηρύκου: Οι πρώτες σκέψεις μου όταν μου μίλησε ο Δημήτρης γι’ αυτό το έργο και για το πόσο σπουδαίο και επίκαιρο είναι. Η επικαιρότητα του έργου έχει να κάνει με την επιθυμία του ανθρώπου να εξουσιάζει και για να πετύχει το σκοπό του, δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό και μπορεί να θυσιάσει τα πάντα για την επίτευξή του. Οι βασικοί ήρωες του έργου, εκφράζουν στοιχεία της ανθρώπινης εμπειρίας με τα οποία πολλές φορές, δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι, αλλά βρίσκονται βαθιά μέσα μας (… για το δικό μου το καλό όλοι οι άλλοι σκοποί να κάνουν πέρα πρέπει, λέει ο Μακμπέθ).

Κρίστη Παπαδοπούλου: Η εξουσία και η φιλοδοξία είναι το κυρίαρχο ζήτημα του έργου και κάπως έτσι ο Σαίξπηρ είναι τόσο επίκαιρος, ωστόσο όποιος έχει στόχο για να φτάσει ψηλά με δολοπλοκία, δυστυχώς κάπου χάνεται στην πορεία.

 

Η Ναταλία Κηρύκου. (Φωτογραφία: Εβίτα Σκουρλέτη).

 

«Η τραγική ιστορία των Μακμπέθ». Τι συμβαίνει ανάμεσα στους δύο ήρωες, τον Μακμπέθ και τη Λαίδη Μακμπέθ;

Ναταλία Κηρύκου: Οι δύο ήρωες έχουν ένα κοινό στόχο, την κατάληψη της εξουσίας. Η ψυχοσύνθεση του κάθε ήρωα προς την εκπλήρωση του στόχου διαφέρει και δημιουργεί ανάμεσά τους προστριβές. Η αγάπη όμως και το όραμα που έχουν ο ένας για τον άλλον, τους οδηγεί προς την επίτευξη του τελικού σκοπού τους, αντιμετωπίζοντας κάθε εμπόδιο ή δίλλημα που προκύπτει κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους. Μέσα από αυτή την παράσταση φωτίζουμε τι συνέβη σε αυτούς τους δύο ήρωες. Βλέπουμε τη ζωή τους, τις φιλοδοξίες τους, τη σχέση τους και πώς όλα αυτά οδήγησαν τελικά, στην επίτευξη των στόχων τους. Πρόκειται για μια παράσταση όπου συμπυκνώνεται η ουσία του έργου του Σαίξπηρ.

Κρίστη Παπαδοπούλου: Το έργο δεν αλλάζει από το βασικό κείμενο του Σαίξπηρ, απλά τονίζονται οι χαρακτήρες, φωτίζεται η ψυχοσύνθεση τους – το ζεύγος Μακμπέθ και στο τέλος αυτός που τελικά εξουσιάζει! Με έναν μαγικό τρόπο, περίτεχνο θα έλεγα, όλοι οι ρόλοι εμφανίζονται και δεν σου λείπει κάτι με βάσει το πρωτότυπο. Οι ήρωές μας είναι πάντα ενωμένοι μέχρι το τέλος, θέτοντας υψηλούς στόχους. Ο θεατής λοιπόν, θα δει και θα ζήσει μαζί με τους Μακμπέθ όλα τα στάδια της ζωής τους, από τη στιγμή που ο Μακμπέθ επιστρέφει νικητής από κάποιον πόλεμο, μέχρι και τον θάνατό τους. Η σκέψη είναι πως όλο αυτό είναι ένα flashback της ζωής λίγο πριν τον θάνατο.

 

H Κρίστη Παπαδοπούλου.

 

Ερμηνεύετε τη Λαίδη Μακμπέθ. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό το ρόλο;

Ναταλία Κηρύκου: Η Λαίδη είναι ένα σύμβολο, μια ηρωίδα που έχει έντονα αρσενικά στοιχεία. Μια γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία και καταφέρνει να επηρεάσει τον άνδρα της, έτσι ώστε να πετύχει τις φιλοδοξίες της με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο. Η σχέση της με τον σύζυγό της είναι ιδιαίτερη, καθώς οι δυό τους αποτελούν έναν νόμισμα και οι ίδιοι είναι οι δύο όψεις του.

Κρίστη Παπαδοπούλου: Η Λαίδη είναι ένας πολύ Βασιλικός ρόλος, τον φτιάξαμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιπροσωπεύει πολλούς ρόλους, πέρα από γυναίκα, θα γίνει μητέρα, γίνεται μάγισσα, μεταμορφώνεται σε πνεύμα και μας μαγεύει με τη σκληρότητα και την αποφασιστικότητά της, ζητάει αγάπη και δίνεται ολοκληρωτικά μέχρι το τέλος.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γκουτζαμάνη;

Ναταλία Κηρύκου: Με τον Δημήτρη γνωριζόμαστε από το 2014 που είχαμε συνεργαστεί στην πρώτη μας τηλεοπτική δουλειά «Δικαίωση» του Δ. Αρβανίτη στο Mega. Έκτοτε είμαστε φίλοι. Είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης και πολύ καλός συνεργάτης. Επομένως η συνεργασία μαζί του είναι ενδιαφέρουσα.

Κρίστη Παπαδοπούλου: Ξεκινήσαμε αυτή την δουλειά πολλούς μήνες πριν, με αγάπη και πολύ κόπο. Θεωρούμε ότι μόνο έτσι μπορεί να βγει ένα εξαίρετο αποτέλεσμα, καθώς ως παιδιά του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μάθαμε να δουλεύουμε σκληρά για αυτά που αγαπάμε.
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έκανα μια μικρή παύση, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή την συνεργασία μας, που προσδοκώ να πάει πολύ καιρό και σε αυτήν τη δουλειά που θέλουμε να τη δείξουμε σε διαφορά φεστιβάλ. Ο κάθε άνθρωπος που δούλεψε στον Μάκμπεθ μας, με έκανε να θυμηθώ πόσο αγαπάω αυτή τη δουλειά. Με μεράκι και αγάπη Δημήτρη, Ναταλία, Γιοβάννα, Άλκη, Γιάννη, Κατερίνα, Ανδρέα, Στέλιο, Νίκο, Ράνια, ευχαριστούμε πολύ!

 

 

Πώς θα σας δούμε επί σκηνής;

Ναταλία Κηρύκου: Η παράστασή μας είναι αποτέλεσμα της συνάντησης πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών, ο καθένας στην ειδικότητά του και όλοι μαζί, εναρμονιστήκαμε με το όραμα του Δημήτρη που είχε πάνω στο έργο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη παράσταση. Ένα «όνειρο» που οι δύο ήρωες ζουν επί σκηνής και στο οποίο φιλοδοξούμε να παρασύρουμε τον κόσμο που θα έρθει.

Κρίστη Παπαδοπούλου: Όλο το εικαστικό κομμάτι είναι μια συλλογική δουλειά, με μια πολύ όμορφη ομάδα που βαδίζει στο καλύτερο αποτέλεσμα, είναι κάτι σκοτεινό και σκληρό σαν μέσα σε ένα όνειρο. Αυτή λοιπόν η εναλλαγή θεωρώ είναι που θα μαγέψει τον κάθε θεατή.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η τραγική ιστορία των Μακμπέθ»

Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση – διασκευή από το πρωτότυπο: Δημήτρης Γκουτζαμάνης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκουτζαμάνης
Σκηνική επιμέλεια: Κρίστη Παπαδοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Άλκης Κυρτσόγλου
Σκηνογραφία: οι γλύπτες Ανδρέας Καλακαλλάς, Στέλιος Παναγιωτόπουλος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κοστούμια: 509 iolandi
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιοβάννα Μακκά
Φιλική συμμετοχή: Αγγελίνα Δημοπούλου, Ελένη Ζαραφίδου, Νίκος Νικολαΐδης, Ορέστης Τζιόβας, Σόλων Τσούνης
Φωτογραφίες– Προβολές – Γραφιστικός σχεδιασμός: Γιάννης Τόμτσης
Επικοινωνία-Δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: 3rd person theatre Group

Ερμηνεία: Δημήτρης Γκουτζαμάνης (Μακμπέθ), Ναταλία Κηρύκου, Κρίστη Παπαδοπούλου (Λαίδη Μακμπέθ – διπλή διανομή)

 

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (Ύψος Χαμοστέρνας) Ταύρος, τηλ. 210 3418550

Πότε: από 26 Μαΐου 2023 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30, Κυριακή στις 20.00. Έως 11 Ιουνίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες ΣΕΗ)

Αγορά εισιτηρίων:
Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, τηλ. 210 3418550 (μόνο με ηλεκτρονική πληρωμή)
Ticket Services
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
– τηλεφωνικά: 2107234567
– online: https://www.ticketservices.gr/event/i-tragiki-istoria-ton-macbeth/