
«Συνάντησέ με στην έξοδο»: Μία παράσταση της Ειρήνης Δράκου
23 Μαΐου 2023
Η ιστορία του «Hikaru» στο θέατρο Καλλιρόης
24 Μαΐου 2023
«Τα 39 Σκαλοπάτια», η κωμική θεατρική μεταφορά της κλασικής ομότιτλης ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αμαλία στις 29, 30 και 31 Μαΐου. Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αννέτα Παπαθανασίου και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Σαράντος Γεωγλερής, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Στυλιανή Κλείδωνα και Στάθης Λαγκάδας.
Τέσσερις ηθοποιοί ερμηνεύουν 100 διαφορετικούς χαρακτήρες προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Μια ξεχωριστή σάτιρα, μια ιστορία κατασκοπείας με στοιχεία μυστηρίου, χιούμορ, ρομαντισμού και περιπέτειας. Ένα αστυνομικό έργο για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο, που αποτελεί πλέον παράδοση στο θέατρο Eliart. Ολόκληρη η ταινία του Χίτσκοκ μεταφέρεται με εντυπωσιακό τρόπο στη σκηνή και στηρίζεται στην ευρηματικότητα, τους αυτοσχεδιασμούς και την υποκριτική των ηθοποιών, που πρέπει να υποδυθούν τους 100 ρόλους.
Ένας γοητευτικός άντρας με βαρετή ζωή συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα που λέει ότι είναι κατάσκοπος. Εκείνη δολοφονείται στο σπίτι του και αυτός προσπαθεί να διαφύγει από την κατηγορία ότι την σκότωσε. Ενώ προσπαθεί με απελπισμένο τρόπο να αποδείξει ότι είναι αθώος και συγχρόνως να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου, μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.
Το έργο γραμμένο ως μυθιστόρημα αρχικά από τον Τζον Μπάκαν (1915), μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ (1935) με την άδεια της ITV Global Entertainment LTD, ενώ η σύγχρονη θεατρική μεταφορά έγινε από τον Πάτρικ Μπάρλοου (2005), βασισμένη σε μία πρωτότυπη ιδέα των Simon Corble και Nobby Dimon. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Laurence Olivier για την καλύτερη νέα κωμωδία (2007), έχει κερδίσει to Drama Desk Award, το βραβείο Molière για την καλύτερη κωμωδία στη Γαλλία και δύο βραβεία Τόνυ.
Πληροφορίες για την παράσταση «Τα 39 Σκαλοπάτια»
Συγγραφέας: Τζον Μπάκαν
Θεατρική Διασκευή: Πάτρικ Μπάρλοου
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου
Ηθοποιοί: Σαράντος Γεωγλερής, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Στυλιανή Κλείδωνα, Στάθης Λαγκάδας
Σκηνικά – Κοστούμια: Ομάδα Ορίζοντας – Δέσποινα Βολίδη
Χορογραφία – Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά, Εύη Γιαννακοπούλου
Φωτισμοί: Θανάσης Ρουμελιώτης
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Κατασκευές: Χρήστος Ξενιτόπουλος – Ολυμπία Μπασκλαβάνη
Παραγωγή: Θεατρική Εταιρία Ορίζοντας
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Πού: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη
Πότε: Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 21.00, Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, στις 19.00 και στις 21.15
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 13 ευρώ (μειωμένο)
Προσφορά προπώλησης: 12 ευρώ
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/ta-39-skalopatia-thessaloniki/