Τέσσερα μέλη της ομάδας Λεστρέφ μιλούν για το «Uterus»

Το ElaiΩnas Festival για 9η χρονιά
23 Μαΐου 2023
Ανοιχτό κάλεσμα: 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στο Φεστιβάλ Φιλίππων
23 Μαΐου 2023
Το ElaiΩnas Festival για 9η χρονιά
23 Μαΐου 2023
Ανοιχτό κάλεσμα: 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στο Φεστιβάλ Φιλίππων
23 Μαΐου 2023

Η θεατρική ομάδα Λεστρέφ παρουσιάζει την παράσταση «Uterus» στο Red Jasper Cabaret Theatre. (Φωτογραφίες: Θάνος Παπαδόπουλος).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Σίλια Καρφοπούλου, η Γιούλη Στάμου, η Μαρκέλλα Φανού και η Radix Angelica μιλούν στο theatermag για την παράσταση «Uterus», η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ, στο Red Jasper Theatre. Οι τέσσερις καλλιτέχνιδες, μέλη της θεατρικής ομάδας Λεστρέφ, παρουσιάζουν μέσα από τις εμπειρίες τόσο των μελών της ομάδας όσο και ιστορίες άλλων γυναικών, αλλά και με αφορμή πραγματικά ιστορικά γεγονότα, μια συρραφή ιστοριών που αντανακλούν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για τη γυναίκα. Η συνέχεια στο Red Jasper Theatre!

 

 

Θα θέλατε να μας συστήσετε την ομάδα Λεστρέφ;

Μαρκέλλα Φανού: Η ομάδα Λεστρέφ αποτελείται από πολλές γυναίκες, που οι απόψεις τους και οι εμπειρίες τους ζυμώθηκαν μέσα από τη διαδικασία της πρόβας. Το υλικό τους ζωντανεύει στην παράσταση με διάφορες μορφές και όχι μόνο ως κείμενο. Η ομάδα Λεστρέφ αρχικά, δραστηριοποιήθηκε ως θέατρο δρόμου, με έδρα το θεατράκι στον πολύπαθο Λόφο του Στρέφη. Εκεί, γεννήθηκε η αρχική μορφή του εγχειρήματος, με αφορμή όχι μόνο να φωτίσει το γυναικείο ζήτημα, αλλά και να διεκδικήσει έναν δημόσιο χώρο που απειλείται. Με τον ίδιο τρόπο που οι ανάγκες και τα θέλω της γυναίκας αγνοούνται μέσα στα χρόνια, οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αφήνονται να ρημάξουν και να ερημώσουν, κι αυτό ήταν ένα έναυσμα για την ομάδα να ξεκινήσει τις δράσεις.

 

Η Radix Angelica. (Φωτογραφίες: Θάνος Παπαδόπουλος).

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης «Uterus» και ποια ήταν η αφορμή για να την παρουσιάσετε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ, στο Red Jasper Theatre;

Radix Angelica: Uterus σημαίνει μήτρα σε μια από τις πιο παλιές γλώσσες του κόσμου. Η μήτρα δεν είναι μόνο σύμβολο γονιμότητας σε βιολογικό επίπεδο, αλλά και φορέας δημιουργίας. Εκτός από την μήτρα, από την οποία ξεπήδησε κυριολεκτικά όλη η ανθρωπότητα, υπάρχει και η μήτρα που τα παιδιά της είναι έργα τέχνης, τρόποι προσέγγισης, στάση ζωής. «Μητέρα είσαι, γεννιέσαι, γίνεσαι. Έχεις δεν έχεις βγάλει παιδί από μέσα σου. Ό,τι δημιουργείς, στηρίζεις, επιλέγεις, ζεις, είναι παιδί σου» , χρησιμοποιώντας τα λόγια της παράστασης.

Στη διάρκεια της ανθρώπινης Ιστορίας, η μήτρα στοχοποιήθηκε μέσα από διάφορες μυθοπλασίες και προκαταλήψεις. Από επιστημονικά μέχρι και εκκλησιαστικά δόγματα που προσέφεραν απλόχερα όλων των ειδών τις δικαιολογίες για την άκρατη επιθετικότητα κατά των γυναικών. Η αφορμή για να πάρουμε μέρος στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ, στο Red Jasper Theatre ήταν ξεκάθαρα η διάθεση για συνεργασία με τον συγκεκριμένο χώρο. Όχι μόνο γιατί μας ταιριάζει πολύ ως χώρος, αλλά κυρίως γιατί τα παιδιά που το τρέχουν, η Χριστίνα Χατζηνικολάου και ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, είναι άνθρωποι που λειτουργούν με καλλιτεχνικά κριτήρια, όσο και ρεαλιστικά, έχοντας υπόψιν τους τις συνθήκες της χώρας στην οποία όλοι ζούμε! Είναι πολύ ανακουφιστικό στις μέρες μας να γνωρίζεις ανθρώπους που σκέφτονται και δρουν στο ίδιο μήκος κύματος.

 

Η Γιούλη Στάμου. (Φωτογραφίες: Θάνος Παπαδόπουλος).

 

Πρόκειται για μια φεμινιστική παράσταση. Ποιο είναι το θέμα της;

Γιούλη Στάμου: Βρισκόμαστε στο 2023, όπου υποτίθεται ότι έχουμε κατακτήσει πλέον κάποια πράγματα. Είμαστε στην εποχή μετά το MeToo και θεωρούμε αρκετά από τα ζητήματα που μας ταλαιπωρούσαν μέσα στα χρόνια λυμένα. Είναι έτσι όμως; Οι καλά ριζωμένες αντιλήψεις για το σώμα και τη φύση της γυναίκας, δεν εξαλείφονται με μαγικό ραβδί και έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας. Τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Μέσα από την παράσταση επιχειρούμε να αναδείξουμε κάποια από αυτά τα θέματα.

 

Η Σίλια Καρφοπούλου. (Φωτογραφίες: Θάνος Παπαδόπουλος).

 

Χοροθέατρο, σκετς, ζωντανό τραγούδι επί σκηνής. Τι θα δούμε επί σκηνής;

Σίλια Καρφοπούλου: Αυτό που θα παρουσιάσουμε είναι κάποια αποσπάσματα της παράστασης, ή καλύτερα του συνολικού μας υλικού, με έντονα στοιχεία καμπαρέ, γρήγορες αλλαγές και πολύ χιούμορ. Η παράσταση είναι μια σπονδυλωτή ιστορία για τις προκαταλήψεις πάνω στη γυναίκα, με κωμικοτραγικό τρόπο. Το τραγούδι acapella και οι στίχοι είναι πρωτότυπα, δημιουργημένα από την καλλιτέχνη που τα ερμηνεύει, οι χορογραφίες και το κείμενο είναι όλα φτιαγμένα από εμάς.

 

Η Μαρκέλλα Φανού. (Φωτογραφίες: Θάνος Παπαδόπουλος).

 

Πώς είναι να ζεις σε μια πατριαρχική κοινωνία που θέλει να σε φιμώσει αποστομώσει, δαμάσει και εντέλει να σε κυριεύσει εντελώς;

Μαρκέλλα Φανού: Η κάθε μια γυναίκα το ζει διαφορετικά, το ερμηνεύει διαφορετικά, αλλά όλες μας έχουμε σημαδευτεί από αυτό. Το φάσμα της πατριαρχίας, είναι τεράστιο και ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός είναι, επίσης, μια πολύ μεγάλη πληγή που καλούμαστε να δούμε και να φροντίσουμε. Η παράσταση ανοίγει μια κουβέντα για την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας, ως μέλη της κοινωνίας σε έναν κόσμο που για πολύ καιρό μας κακοποιεί, μας υποτιμάει και πολύ συχνά μας σκοτώνει, απλώς και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες. Έτσι, η ίδια η παράσταση αποτελεί μια ανοιχτή ερώτηση.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Uterus»

Συντελεστές: Ομάδα Λεστρέφ
Σκηνοθεσία: Μαρκέλλα Φανού/ ομάδα Λεστρέφ
Επιμέλεια κίνησης/Συνσκηνοθεσία: Σίλια Καρφοπούλου
Στίχοι και Φωνητικά: Radix Angelica
Παίζουν: Σίλια Καρφοπούλου, Γιούλη Στάμου, Μαρκέλλα Φανού, Radix Angelica

Επίσης Μέλη Ομάδας Λεστρέφ: Μαργαρίτα Αλυγιζάκη Λε Παζολέκ, Βιβή Κικίδη, Ιωάννα Χρυσικοπούλου, Νάνσυ Παλτά, Έφη Κωφοτζούλη.

 

Πού: Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, Αθήνα, τηλ. 210 8822551

Πότε: Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στις 20.30

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Εισιτήρια: ημέρας: 6 ευρώ, διήμερου: 10 ευρώ, για όλες τις ημέρες: 30 ευρώ

Προπώληση: στο δίκτυο της viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου