«Φωτογραφικά Ζεύγη»: Νανά Καραμαγκιώλη και Πλάτων Ριβέλλης
22 Μαΐου 2023
Μυστήριο 182 Η Ελευσίς: Πόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε μια Κυριακή;
22 Μαΐου 2023
«Φωτογραφικά Ζεύγη»: Νανά Καραμαγκιώλη και Πλάτων Ριβέλλης
22 Μαΐου 2023
Μυστήριο 182 Η Ελευσίς: Πόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε μια Κυριακή;
22 Μαΐου 2023

 

 

Έναν ύμνο στον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό αποτελεί η παράσταση «Ναι» -«Oui» του Γκαμπριέλ Αρού, σε μετάφραση Μαριάννας Κάλμπαρη και Κωνσταντίνου Καζάκου και σκηνοθεσία Αστέριου Πολυχρονίδη που παρουσιάζεται την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Μαΐου, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, με ελεύθερη είσοδο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν την παράσταση που ανέβηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών τον περασμένο Ιανουάριο, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα δώρο στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το θεατρόφιλο κοινό της πόλης.

Οι παραστάσεις στις 24 και 25 Μαΐου θα δοθούν σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

 

 

Η υπόθεση

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας Γερμανός πρώην ναζί που αποστάτησε και ένας Εβραίος ράφτης, καταδικασμένοι σε θάνατο, μοιράζονται το ίδιο κελί την τελευταία νύχτα πριν από την εκτέλεσή τους με την πρόθεση ότι όποιος σκοτώσει τον άλλον, θα του χαριστεί η ζωή. Οι δύο αυτοί άντρες, διαμέσου ενός έξυπνου διαλόγου που σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους και την ως τότε ζωή τους, καλούνται να βρουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας για να μπορέσουν να αντιληφθούν ποιος είναι τελικά ο φίλος και ποιος ο εχθρός. Οι διαφορετικές εμπειρίες τους, οι αντιφατικές προσωπικότητές τους, οι προκαταλήψεις τους σε συνδυασμό με τα βιώματά τους και τα κατεστημένα της κοινωνίας που μεγάλωσαν βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με τον ψυχολογικό τους κόσμο, αλλά και μεταξύ τους, ώσπου στο τέλος θριαμβεύει ο ανθρωπισμός τους. Στο τέλος του έργου, εμπεριέχεται ένας μονόλογος στον οποίο ο συγγραφέας διαμέσου του ήρωα του, συνειδητοποιεί ότι τελικά ο άνθρωπος είναι κύριος της μοίρας του.

Το «Ναι» «ανέβηκε» στην Ελλάδα το 1998 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και το 2005 στο «Νέο Θέατρο» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Στην Γαλλία, το θεατρικό έργο του Γκαμπριέλ του Αρού ανέβηκε το 1978 από το Theatre de Plaisance και έκτοτε ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορα θέατρα της Γαλλίας.

*Κατάλληλο άνω των 14 ετών

 

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο Γκαμπριέλ Αρού είπε: «ΝΑΙ είναι η πιο καθαρή, η πιο ειλικρινής, η πιο ξεκάθαρη λέξη στην ανθρώπινη γλώσσα, ίσως και η πιο τρυφερή και σίγουρα, η λιγότερο διφορούμενη και η πιο γενναιόδωρη». Ναι λοιπόν στον ανθρωπισμό, ναι στην κατάρριψη όλων των κατεστημένων που φτάνουν την ανθρωπότητα στον εξτρεμισμό, Ναι στην κατανόηση, στην συμπαράσταση και την συμπόνια. Σίγουρα ο διάλογος, η επικοινωνία είναι το βασικό κλειδί για την επιβίωση αυτού του κόσμου. Και σε αυτή εδώ τη συνθήκη που δημιουργεί ο Αρού, ο διάλογος παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.
Είναι η σωτήρια δύναμη για να περάσουν οι δύο αυτοί τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες στο επόμενο στάδιο που ίσως να είναι και το τελευταίο γι’ αυτούς. Μία παράσταση που είναι πράγματι ύμνος στον άνθρωπο και στην δυνατότητα που έχει να είναι αυτός ο κύριος της μοίρας του.
Αστέριος Πολυχρονίδης

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γκαμπριέλ Αρού (Gabriel Arout 1909-1982) ήταν Γάλλος συγγραφέας Ρωσικής καταγωγής, ο οποίος έγραψε πάνω από 20 θεατρικά έργα, αρκετά σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες ενώ μετέφρασε με την δική του μοναδική πινελιά πολλά αριστουργήματα της Ρωσικής λογοτεχνίας στα Γαλλικά. Το 1978 βραβεύτηκε από τον οργανισμό Societe des auteurs et compositeurs dramatiques και το 1981 από την Academie francaise. Το «ΝΑΙ» (1971) είναι το τελευταίο θεατρικό έργο του Αρού.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ναι» -«Oui»

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πολυχρονίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Κουβόπουλος
Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος
Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης
Φροντιστής / Κατασκευές σκηνικού: Κώστας Μαρτιν
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Κουστολίδης, Χαράλαμπος Παυλίδης

 

Πού: Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

Πότε: Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, στις 21.15

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (δεν υπάρχει διάλειμμα)