Μυστήριο 182 Η Ελευσίς: Πόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε μια Κυριακή;

«Ναι» -«Oui» στη Μονή Λαζαριστών
22 Μαΐου 2023
Πάμε «Διακοπές στο Porto Salta»;
22 Μαΐου 2023
«Ναι» -«Oui» στη Μονή Λαζαριστών
22 Μαΐου 2023
Πάμε «Διακοπές στο Porto Salta»;
22 Μαΐου 2023

 

Η 2023 Ελευσίς παρουσιάζει, την Κυριακή 28 Μαΐου, στην ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ), το Μυστήριο 182 Η Ελευσίς της Κυριακής, μια ολοήμερη συνάντηση με πρωινό καφέ, παιδική παράσταση, παιχνίδια, συζητήσεις, εργαστήρια, συλλογική κουζίνα και συναυλίες με αφορμή τον αναστοχασμό του νοήματος της Κυριακάτικης αργίας και το πολύτιμο αλλά και συλλογικό μοίρασμα του ελεύθερου χρόνου.

Ένα κάλεσμα για όλες τις ηλικίες. Μια κυριακάτικη εκδρομή που ξεκινά με την παιδική παράσταση του Στέφανου Παπατρέχα και της Νάντιας Δαλκυριάδου, «Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας», μία τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, το θάρρος και την αποδοχή, για μικρούς και μεγάλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην ξεχάσετε την ψάθα και το καπέλο σας.

Στην Ελευσίνα του μύθου που βιώνει τις εναλλαγές των εποχών, τον οικουμενικό τόπο που τα ανθρώπινα ίχνη συνομιλούν διαχρονικά με τα φουγάρα των εργοστασίων στήνεται τη μέρα του ρεπό, κυριακάτικο καφενείο, για να μιλήσουν οι άνθρωποι γι’ αυτό που είναι, την ώρα που δεν εργάζονται. Η κοινωνική ερευνήτρια σε θέματα φύλου, Άννα Βουγιούκα, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σεραφείμ Σεφεριάδης, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Πέννυ Κουτρολίκου και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου δίνουν το στίγμα για να ξετυλιχθεί το νήμα της κοινής εμπειρίας καλώντας μας να συνομιλήσουμε για το φύλο, την εργασία, τον τόπο και το λαϊκό τραγούδι στο ραδιόφωνο.

 

Oι Antimamalo Βand. (Φωτογραφία: Άννα Γκίκα).

 

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, η Καλλιόπη Κουτρουμπή, η Εύη Κασκέτη και Ειρήνη Γοζαδίνου μάς καλούν να φανταστούμε “πόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε μια Κυριακή;” σχεδιάζοντας παιχνίδια για όλες τις ηλικίες με τους συμμετέχοντες να φτιάχνουν το δικό τους παιχνίδι Memory Game με αγαπημένες αναμνήσεις ελεύθερου χρόνου, το οποίο παίρνουν και ως αναμνηστικό. Λίγο πιο δίπλα, η ομάδα PIY Seminars του Αντώνη Δακτυλίδη μας βάζει στον μαγικό κόσμο της μεταξοτυπίας, θυμίζοντας να βάλουμε στην τσάντα μας, ένα ακόμα λευκό μπλουζάκι ή ότι άλλο υφασμάτινο και ανοιχτόχρωμο θέλουμε, για να τυπώσουμε πάνω του αυτή την αξέχαστη Κυριακή. Παράλληλα, οι μυρωδιές της κοινωνικής κουζίνας του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, “O άλλος άνθρωπος” -μία αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα και πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης- μας καλεί σε ένα συλλογικό μαγείρεμα προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε όλους.

 

H Μαρία Παπαγεωργίου. ( (Φωτογραφία: Μυρτώ Αποστολίδου).

 

Η μέρα ολοκλρώνεται με τρεις από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς του ελληνικού τραγουδιού, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τον Γιάννη Παπαγεωργίου και τον Γιάννη Διονυσίου, οι οποίοι αναδεικνύουν, μέσα από τη δική τους ματιά, την Κυριακή ως μια από τις σπουδαιότερες δεξαμενές για το λαϊκό τραγούδι, δίνοντας τον ρυθμό για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Νωρίτερα, οι Antimamalo Βand μας φέρνουν κοντά με τα τραγούδια εκείνα που μεταφέρουν το ιστορικό φορτίο της αστικής λαϊκής (ρεμπέτικο) και παραδοσιακής μουσικής, αυτά που αποτέλεσαν καύσιμο για όλα τα κυριακάτικα γλέντια.

Όλα αυτά ενώ οι ήχοι της κυριακάτικης συνάντησης και οι άνθρωποι που μεταφέρουν τις εμπειρίες τους είναι ο πυρήνας του ηχητικού ντοκιμαντέρ (podcast) που αναπτύσσεται δημιουργώντας την άυλη παρακαταθήκη αυτής της συνάντησης αλλά και τον προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη.

 

 

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου. (Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός).

 

Σε μια εποχή με συνταρακτικές αλλαγές, η Ελευσίς συνομιλεί με την Κυριακή παρατηρώντας την παρέλευσή της.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
11.00 – 12.00 Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοσυνοικίας – Παιδική Παράσταση
12.00 – 14.00 Παιχνίδια για κυριακάτικες αναμνήσεις – Για παιδιά 6 έως 12 ετών
Μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια που ξυπνούν αισθήσεις και αναμνήσεις, τα παιδιά διερευνούν την έννοια και τις ουσίες του ελεύθερου χρόνου και του παιχνιδιού με αγαπημένους ανθρώπους. Ολοκληρώνοντας, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους Παιχνίδι Κυριακάτικων Αναμνήσεων (Memory Game) για να το παίζουν τις Κυριακές αλλά και τις καθημερινές!
Ώρες έναρξης: 12:00 & 13:00 – Έως 25 συμμετέχοντες σε κάθε πρόγραμμα

12.00 – 14.00 Κουβέντες την Κυριακή στο καφενείο
Δουλειά την Κυριακή; Οι εργατικοί αγώνες, οι διεκδικήσεις και οι προοπτικές
Εισηγητής: Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το φύλο: Η πατριαρχία δε δίνει και δεν παίρνει ρεπό
Εισηγήτρια: Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας, ερευνήτρια, εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου

12.00 – 15.00 Συλλογική κουζίνα με την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»

14.00 – 16.00 Κυριακάτικο λαϊκό γλέντι με τους Antimamalo

14:30 16:30 Το Camping της δικής μας Κυριακής
Ελάτε να τις ζωγραφίσουμε και να δημιουργήσουμε μια συλλογική εικαστική εγκατάσταση με θέμα τους αγαπημένους μας κυριακάτικους τόπους, τη δική μας Κυριακάτικη Όαση!
Για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες – Με ελεύθερη ροή συμμετεχόντων

17.00 – 20.00 Τυπώνουμε την Κυριακή: Εργαστήριο Μεταξοτυπίας
Η ομάδα PIY Seminars του Αντώνη Δακτυλίδη μας βάζει στον μαγικό κόσμο της μεταξοτυπίας, θυμίζοντας να βάλουμε στην τσάντα μας, ένα ακόμα λευκό μπλουζάκι ή ότι άλλο υφασμάτινο και ανοιχτόχρωμο θέλουμε, για τυπώσουμε πάνω του, αυτή την αξέχαστη Κυριακή.

17:30 Πώς ακούγεται η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής;
Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί στίχους, ήχους, γραφικές παρτιτούρες και εικονογραφήσεις του μύθου της δικής μας Έλευσης της Κυριακής.
Για παιδιά 6 έως 12 ετών και οικογένειες – Έως 25 συμμετέχοντες
Διάρκεια: 90’

17.30 – 19.30 Κουβέντες την Κυριακή στο καφενείο
Συναντήσεις επί τόπου
Εισηγήτρια: Πέννυ Κουτρολίκου – αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής

Το λαϊκό τραγούδι στο ραδιόφωνο
Εισηγητής: Οδυσσέας Ιωάννου – στιχουργός, ραδιοφωνικός παραγωγός

21.00 – 23.00 Συναυλία: Μαρία Παπαγεωργίου, Γιάννης Παπαγεωργίου, Γιάννης Διονυσίου

 

Βασικοί Συντελεστές

Δημιουργός δράσης και podcast: Αντρέας Βάγιας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Παπαμιχάλης
Παραγωγός: Αλέξης Αναστασιάδης
Διευθυντής Παραγωγής: Κώστας Γρούντας
Εταιρεία Παραγωγής: FRENEL
Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς

 

O Γιάννης Διονυσίου. ( (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετσεβάς).

 

Πληροφορίες για το Μυστήριο 182 Η Ελευσίς της Κυριακής

Πού: ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ)

Πότε: Κυριακή 28 Μαΐου 2023, από τις 11.00 έως τις 23.00

Είσοδος ελεύθερη