«Φωτογραφικά Ζεύγη»: Νανά Καραμαγκιώλη και Πλάτων Ριβέλλης

O Άκραμ Καν στο Μέγαρο με το «Jungle Book reimagined»
21 Μαΐου 2023
«Ναι» -«Oui» στη Μονή Λαζαριστών
22 Μαΐου 2023
O Άκραμ Καν στο Μέγαρο με το «Jungle Book reimagined»
21 Μαΐου 2023
«Ναι» -«Oui» στη Μονή Λαζαριστών
22 Μαΐου 2023

Φωτογραφία του του Πλάτωνα Ριβέλλη στην δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς «Φωτογραφικά Ζεύγη».

 

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» παρουσιάζουν την δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς «Φωτογραφικά Ζεύγη». Στη σειρά, παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του σωματείου «Φωτογραφικός Κύκλος», των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται. Φέτος, παρουσιάζονται φωτογραφίες της Νανάς Καραμαγκιώλη και του Πλάτωνα Ριβέλλη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο φωτογράφος Πάνος Ροζάκης. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 στις 20.00, στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η έκθεση διαρκεί μέχρι και τις 29 Ιουνίου 2023.

Ο επιμελητής της, Πάνος Ροζάκης, σχολιάζει σχετικά με το έργο των δύο φωτογράφων: Στις φωτογραφίες που εκτίθενται στους δύο χώρους της αίθουσας διασταυρώνονται οι διαφορετικές ματιές δύο συνοδοιπόρων –ταξιδευτών. Αυτό που συνδέει τις εικόνες τους είναι ο κοινός τόπος και χρόνος παραγωγής τους καθώς και η αφορμή για τη δημιουργία τους – η πρόσκληση των πολιτιστικών υπηρεσιών της Κύπρου για δεκαήμερη φωτογράφιση του νησιού την άνοιξη του 1997. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η διάθλαση του κοινού τόπου μέσα από το πρίσμα του εαυτού τους.

Ο Πλάτων Ριβέλλης επιλέγει την αυστηρότητα του τετραγώνου κάδρου, τη μεταφυσική σιωπή των άδειων χώρων με τα ελάχιστα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας και την τέλεια, κλινική σχεδόν αφύσικη περιγραφή της πραγματικότητας ως μέσα υπέρβασής της. Η Νανά Καραμαγκιώλη επιλέγει με τη φυσικότητα του ορθογώνιου κάδρου να αποδώσει την αίσθηση ενός φευγαλέου βλέμματος πάνω σε φαινομενικά ασήμαντες στιγμές.

Ανακαλύπτει έτσι πίσω από το προφανές και καθημερινό έναν κόσμο μικρών εκπλήξεων, τρυφερών λεπτομερειών και ήπιων συγκινήσεων. Τελικά όμως κοινός τόπος των φωτογραφιών τους είναι ο χρόνος. Ο Πλάτων Ριβέλλης, μέσα από την ακινησία των χώρων που επιλέγει, μας μιλάει για τα ίχνη της αμετάκλητης κίνησής του, ενώ η Νανά Καραμαγκιώλη αποτυπώνοντας την κίνηση της ζωής συνθέτει έναν άχρονο κόσμο ακινησίας.

 

Φωτογραφίες της Νανάς Καραμαγκιώλη παρουσιάζονται στη δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς «Φωτογραφικά Ζεύγη».

 

Φωτογραφία του του Πλάτωνα Ριβέλλη στην δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς «Φωτογραφικά Ζεύγη».

 

Πληροφορίες για την έκθεση «Φωτογραφικά Ζεύγη»

Πού: Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, στις 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12.00 – 20.00, Σάββατο: 10.00 – 14.00, Κυριακή κλειστά

Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τηλ. 210 3680052 | www.hau.gr/culture