Χριστίνα Κυριαζίδη: «Στο “Κόκκινο” παρακολουθούμε μια γυναίκα μέσα από τις ρωγμές του έρωτα, της μητρότητας και της γήρανσης»

Οι σταρ της μουσικής έρχονται στο Sani Festival 2023
21 Μαΐου 2023
O Άκραμ Καν στο Μέγαρο με το «Jungle Book reimagined»
21 Μαΐου 2023
Οι σταρ της μουσικής έρχονται στο Sani Festival 2023
21 Μαΐου 2023
O Άκραμ Καν στο Μέγαρο με το «Jungle Book reimagined»
21 Μαΐου 2023

Η Χριστίνα Κυριαζίδη παρουσιάζει τη σπονδυλωτή σκηνική σύνθεση με τίτλο «Κόκκινο». (Φωτογραφία: Χριστίνα Φυλακτοπούλου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει την ποίηση, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία. Η Χριστίνα Κυριαζίδη μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Κόκκινο», η οποία παρουσιάζεται από τις 31 Μαΐου στο χώρο Πλύφα. Η σπονδυλωτή σκηνική σύνθεση της Χριστίνας Κυριαζίδη, αφορά την σχέση μιας γυναίκας με τον έρωτα, την μητρότητα και τον χρόνο. Τρία αναπόφευκτα κεφάλαια στη ζωή μιας γυναίκας που η ηθοποιός προσεγγίζει με τη βοήθεια της ποίησης, της κίνησης και της μουσικής.

 

Ποίηση, σκηνοθεσία, ερμηνεία. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την παράσταση «Κόκκινο»;

Ήθελα να δημιουργήσω μια παράσταση για τη γυναίκα, βασισμένη σε δικά μου κείμενα. Αναπόφευκτα προέκυψαν τα τρία κεφάλαια που συναντάμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στη ζωή κάθε γυναίκας: ο έρωτας, η μητρότητα και ο θάνατος, ή ο δρόμος προς τον θάνατο, με άλλα λόγια, η σχέση της γυναίκας με τον χρόνο, η γήρανση και η φθορά του γυναικείου σώματος. Άρχισα να δραματοποιώ σωματικά κάποια δικά μου ποιήματα και ύστερα, βρέθηκα μπροστά στη μουσική σύνθεση (TIME) του Ισλανδού συνθέτη Smári Gudmundson. Σε αυτό το πρωταρχικό υλικό προστέθηκαν κι αλλά τραγούδια και νανουρίσματα σε διαφορετικές γλώσσες. Μετά από μια πολύμηνη σωματική έρευνα και επεξεργασία του παραπάνω υλικού, έφτασα στην τελική παρτιτούρα της χοροθεατρικής σκηνικής σύνθεσης που ονόμασα «Κόκκινο».

 

 

Η χοροθεατρική τριλογία αποτελείται από τρεις solo performances. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτές;

Το «Κόκκινο» είναι μια σπονδυλωτή σκηνική σύνθεση που αφορά την σχέση μιας γυναίκας με τον έρωτα, την μητρότητα και το χρόνο. Αποτελείται από τις παρακάτω solo performances:
«οδός Θ.»
Mια σκηνική δραματοποίηση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής μου (Εκδ. Πυξίδα), που περιστρέφεται γύρω από το μοτίβο του έρωτα.
«νάνι μάνα να να να», ένα νανούρισμα για μάνες και κόρες
Mια σκηνική σύνθεση, που πραγματεύεται την πολύπλοκη και πολύτιμη σχέση μάνας και κόρης, με αφετηρία την ομώνυμη σύνθεση ποιημάτων μου, καινανουρίσματα από διάφορες γωνιές του κόσμου.
«μια συνομιλία με τον χρόνο»
Mια χορογραφία βασισμένη στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση [ΤΙΜΕ] του Ισλανδού συνθέτη Smári Gudmundsson, που επιθυμεί να υμνήσει τον κύκλο της ζωής μέσα από το γυναικείο σώμα.

 

 

Ένα ακορντεόν, μια καρέκλα και ένα σακάκι. Πώς θα σας δούμε επί σκηνής;

Στο «Κόκκινο» ο χώρος είναι απροσδιόριστος, το σκηνικό αφαιρετικό, με ένα ακορντεόν, μια καρέκλα και ένα σακάκι. Χρησιμοποιούνται ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, ένα κραγιόν, πέντε άδειοι φάκελοι. Το κουστούμι αλλάζει σταδιακά και οπτικά η παράσταση μετακινείται από το λευκό στο κόκκινο, συμβολίζοντας το ταξίδι από την αθωότητα στην θηλυκότητα, από το κορίτσι στην γυναίκα. Η σκηνική σύνθεση διαδραματίζεται σε έναν παλλόμενο χωροχρόνο, τον χωροχρόνο ενός ονείρου. Εικόνες και αισθήσεις, αναμνήσεις και επιθυμίες, ξεπηδούν από τον ποιητικό λόγο, το σώμα και την φωνή της ηθοποιού ως μια ωδή στη γυναικεία φύση.

 

 

Ποια θέματα αγγίζετε σε αυτή την παράσταση;

Στο «Κόκκινο» παρακολουθούμε μια γυναίκα μέσα από τις ρωγμές του έρωτα, της μητρότητας και της γήρανσης. Πρόκειται για τρία στάδια ζωής που αναπόφευκτα συναντάμε σε κάθε γυναίκα. Ο έρωτας, με τις διάφορες εκφάνσεις του πάθους, η μητρότητα από τη ματιά της μάνας αλλά και της κόρης, και ο τρόπος με τον οποίο ο χρόνος συνδιαλέγεται με το γυναικείο σώμα, το ανθίζει, το φθείρει, το εξαφανίζει.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη μουσική της παράστασης;

Η μουσική ανήκει στον καλό μου φίλο και συνεργάτη, τον Ισλανδό συνθέτη Smári Gudmundsson. Πρόκειται για την μουσική σύνθεση (TIME) που έγραψε με αφορμή την παράσταση. Είναι μια μελωδία με πολλές εναλλαγές και εσωτερική δραματουργία, ιδανική για να αποτυπωθεί σωματικά σε μια χορογραφία.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Κόκκινο»

Ποίηση, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Χριστίνα Κυριαζίδη
Μουσική: Smári Gudmundsson
Γραφιστικά: Michelangelo Bevilacqua
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κοτρώτσος, Χριστίνα Φυλακτοπούλου, Κατερίνα Αρβανίτη

 

Πού: Πλύφα, Κορυτσάς 39, Βοτανικός, Αθήνα, τηλέφωνο 6938 690612

Πότε: από 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2023

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Σάββατο, στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (προπώληση), 10 ευρώ (μειωμένο), ατέλειες (δωρεάν)

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/kokkino-plyfa/
Τηλεφωνικά: 2107234567
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

 

Η Χριστίνα Κυριαζίδη είναι Ελληνίδα συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός, podcaster και ραδιοφωνική παραγωγός με έδρα το Βερολίνο. Σπούδασε υποκριτική και θεατρική συγγραφή στην Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία και έχει εργαστεί ως ηθοποιός, δραματουργός και παιδαγωγός θεάτρου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Έχει συνεργαστεί με διεθνή θεατρικά γκρουπ όπως το Odin Τeatret και έχει δημιουργήσει 17 solo performances που έχουν περιοδεύσει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αργεντινή και Βραζιλία. Τα θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί και παρουσιαστεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και την Ισπανία, και η ποίηση της έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα. Είναι επίσης ιδρύτρια του project STORY FOR FOOD, με έδρα το Βερολίνο, με το οποίο συλλέγει ηχητικές ιστορίες σε 14 γλώσσες και διοργανώνει εκδηλώσεις προφορικής αφήγησης και ραδιοφωνικές εκπομπές. Τελος είναι η ιδρύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης Ιστοριών και Παραστατικών Τεχνών “We Love Stories” στα Χανιά της Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες: http://christinakyriazidi.com/