«Υπερβολές!» στο Θέατρο Τέχνης
18 Μαΐου 2023
Καλοκαιρινές στιγμές στον Κήπο του Μεγάρου
19 Μαΐου 2023
«Υπερβολές!» στο Θέατρο Τέχνης
18 Μαΐου 2023
Καλοκαιρινές στιγμές στον Κήπο του Μεγάρου
19 Μαΐου 2023

 

Μετά από δύο επιτυχημένα artist meetings που φιλοξενήθηκαν στην Άτρακτο τον περασμένο χειμώνα (Δεκέμβριος ‘22, Φεβρουάριος ‘23), το μοment Creative παρουσιάζει τo 3ο artist meeting με θέμα την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στον δημόσιο χώρο. Πρόκειται για μια θεματική που θα χωριστεί χρονικά σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιουνίου στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, προσκεκλημένες ομιλήτριες είναι η Βίκυ Αγγελίδου, συν-δημιουργός του Closed Eyes Festival (Tilburg) και Pocket Dance Festival (Θεσσαλονίκη) και η Φιλία Μηλιδάκη, επιμελήτρια του Eye’s Walk Digital Festival (Σύρος). Μέσα από την έρευνα, την εμπειρία και το όραμα τους για τον δημόσιο χώρο, οι δύο προσκεκλημένες ομιλήτριες θα αναδείξουν με πιο τρόπο η τέχνη μας προσκαλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το αστικό τοπίο, με την πλατεία ή το πάρκο της γειτονιάς μας, ή ακόμα και με ένα μέρος βαρύνουσας ιστορικής σημασίας το οποίο δεν έχουμε επισκεφθεί ποτέ.

Μέσα από παραδείγματα θα γίνει αναφορά στην αξιοποίηση του αστικού τοπίου ως πηγή έμπνευσης, στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους κατοίκους μιας περιοχής, τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη γίνεται σημείο συνάντησης με την κοινωνία, και στο πως -και εάν- τελικά ένα έργο μπορεί να παρέμβει με φαντασία και ευαισθησία στην καθημερινότητα του τόπου που μας φιλοξενεί. Επιπλέον, θα αναδειχθούν ζωτικής σημασίας πρακτικά και οργανωτικά ζητήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας δράσης στο δημόσιο χώρο, όπως η κομβική εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διαδικασία για εξασφάλιση σχετικής άδειας, η ασφάλεια συντελεστών και κοινού, η δυνατότητα χρήσης -ή όχι- τεχνητού φωτισµού, η προσβασιμότητα, η χρηματοδότηση και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κωνσταντίνα Γεωργίου, δημιουργός του μοment creative και της αμκε ‘ανάμεσα στους μέρμηγκες’.

 

Η Φιλία Μηλιδάκη, επιμελήτρια του Eye’s Walk Digital Festival (Σύρος).

Το δεύτερο μέρος της θεματικής προγραμματίζεται για το τέλος Σεπτεμβρίου, με θέμα την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στον κοινό αρχαιολογικό χώρο. Προσκεκλημένοι ομιλητές του μoment creative θα είναι οι αρχαιολόγοι και περφόρμερ Ευθύμης Θέου και Ηλέκτρα Αγγελοπούλου. Μέσα από παραδείγματα και πρόσφατες παραγωγές τους θα συζητηθεί σε πoιο βαθμό ένας αρχαιολογικός χώρος, ή ένας τόπος με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί την κινητήριο δύναμη για να δημιουργηθεί μια καλλιτεχνική ιδέα που αγκαλιάζει προσωπικά και συλλογικά βιώματα, κομμάτια της δημόσιας ιστορίας ενός τόπου από το παρελθόν μέχρι το σήμερα.

 

Η Βίκυ Αγγελίδου, συν-δημιουργός του Closed Eyes Festival (Tilburg) και Pocket Dance Festival (Θεσσαλονίκη).

 

Πρακτικές πληροφορίες για το 3ο artist meeting

Πού: Ακαδημία Πλάτωνος, 104 42, Αθήνα (Είσοδος από Μοναστηρίου και Τηλεφάνους)

Πότε: Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, 17.00-19.30

Συντονισμός 3ου artist meeting: Κωνσταντίνα Γεωργίου
Οργάνωση artist meetings: Βίκυ Μπαρμπόκα

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής εδώ: https://docs.google.com/forms/u/1/d/1rVw9q3-DeTzPiuBoEO4tZ959OucvGQy3OppBCMQVtp0/edit?usp=drive_web

Εmail: towardsmomentcreative@gmail.com
W: themomentcreative.com | FB: momentcreativebyamongtheants | IG:themomentcreative

 

Τί είναι το μoment Creative (μC);

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και επαγγελματίες στον τομέα της παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων, σε οποιοδήποτε στάδιο της επαγγελματικής τους πορείας και αν βρίσκονται. Μέσα από 1:1 mentoring αλλά και μέσα από μία σειρά από θεματικά artist meetings το μC επιδιώκει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων εργαλείων προς κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό που επιθυμεί να συνδέσει τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική πρακτική και τα επόμενα του βήματα στο χώρο της τέχνης.
Το μoment Creative (μC) διοργανώνει δωρεάν μια σειρά από artist meetings επιδιώκοντας να ενθαρρύνει καλλιτεχνικές συνέργειες και να ενισχύσει έμπρακτα καλλιτέχνες και επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απώτερος στόχος είναι οι συμμετέχοντες να συζητήσουν ανοιχτά, να μοιραστούν και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες, γνώση και εμπειρίες πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν, είτε επιμελούνται μιας ιδέας καλλιτεχνικά, είτε οργανωτικά ή και τα δύο.

Μερικές από τις θεματικές που αγκαλιάζει το μC είναι η διοργάνωση και παραγωγή φεστιβάλ σε εσωτερικούς και δημόσιους χώρους, οι συνεργασίες με τοπικές κοινότητες και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, η ανάπτυξη μακροχρόνιας σχέσης με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε καλλιτεχνικό project, οι διεθνείς συνεργασίες με φορείς και καλλιτέχνες του εξωτερικού, η ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα και η ανατροφοδότηση στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

 

Λίγα λόγια για τις προσκεκλημένες ομιλήτριες του 3ου artist meeting

Βίκυ Αγγελίδου                     
Η Βίκυ είναι χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια χορού και ψυχολόγος. Τελείωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο ΑΠΘ (Ψυχολογία) και Χορό στην Α.Ε.Σ.Χ. Α. Καφαντάρη. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Performing Pubic Space, στο Fontys (Ολλανδία), και εκπαιδεύεται στην Gestalt ψυχοθεραπεία. Χορογραφεί και δημιουργεί παραστάσεις εσωτερικού και δημοσίου χώρου, προσβάσιμες, διαδραστικές και διακαλλιτεχνικές, τις οποίες και έχει παρουσιάσει σε διάφορα φεστιβάλ. Έχει χρηματοδοτηθεί από τον οργανισμό Kunstloc και Makersfonds Tilburg, και είναι artist in residence στον οργανισμό Makershuis Tilburg.
Είναι μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού οργανισμού IETM και έχει συνδιoργανώσει το Closed Eyes Festival (Tilburg) και το Pocket Dance Festival (Θεσσαλονίκη) και είναι ιδρυτικό μέλος της κολλεκτίβας otherside collective η οποία ταξιδεύει διεθνώς. Διδάσκει και διοργανώνει σεμινάρια εστιάζοντας στην τεχνική του χορού, στη χορογραφία, στο ποιητικό σώμα, στον λόγο και κίνηση, στα στοιχεία της σύνθεσης και στις παραστάσεις δημοσίου χώρου. Έχει εκπαιδευτεί στις τεχνικές του Flying low & Passing through, στην αυτόματη σύνθεση, στις χορογραφικές τεχνικές και στην τεχνική Gaga. Από το 2021 εργάζεται και ως Ψυχολόγος, ατομικά και συστήνοντας ομάδες στήριξης και αυτογνωσίας. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.
Περισσότερες πληροφορίες: https://vickyangelidou.com/

Φιλία Μηλιδάκη
Η Φιλία είναι ψυχολόγος, ερευνήτρια αγοράς, ιδρυτικό μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Ακροποδητί, και ιδρύτρια της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Cinesthesia”, η οποία πειραματίζεται με την τέχνη στο δημόσιο χώρο. Από το 2014 είναι η δημιουργός και επιμελήτρια του διεθνούς Eye’s Walk Digital Festival το οποίο έχει σαν βάση του το νησί της  Σύρου, στη μέση του Αιγαίου. Το φεστιβάλ συνδέει την αρχιτεκτονική κληρονομιά ενός τόπου, τις ψηφιακές τέχνες (projections, VR, AR, installations, performative) με το δημόσιο χώρο και τις τοπικές κοινότητες. Για το καλοκαίρι του 2023, το φεστιβάλ έχει θέμα «Ερμούπολη: Ψυχογεωγραφικός Χάρτης», και αφορά στη δημιουργία ενός καινούργιου χάρτη της παραλίας της πόλης της Σύρου μέσα από τις αισθήσεις και τις εμπειρίες των κατοίκων, των επισκεπτών του νησιού και των διεθνών καλλιτεχνών.

Η Φιλία έχει επιμεληθεί μέχρι σήμερα πάνω από δεκαέξι [16] παραγωγές στην Ελλάδα (ενδεικτικά: Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκη, MOMus-Πειραματικό κέντρο Τεχνών, Λιμάνι Eλευσίνας -Ελευσίνα Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, Λαζαρέτα  Σύρου, μεσαιωνικός οικισμός Άνω Σύρου, κήπος μονής Καπουκίνων Σύρου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), στην Ιταλία και στο Ιράν.

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη “Δημόσια Ιστορία” στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Περισσότερες πληροφορίες: www.eyeswalk.gr, Instagram: eyeswalk_festival, fb: https://www.facebook.com/eyeswalk