Ψηφιακή πρεμιέρα για το έργο «Με μια κάποια ελευθερία»
18 Μαΐου 2023
3ο Artist Meeting από το μoment Creative (μC)
19 Μαΐου 2023
Ψηφιακή πρεμιέρα για το έργο «Με μια κάποια ελευθερία»
18 Μαΐου 2023
3ο Artist Meeting από το μoment Creative (μC)
19 Μαΐου 2023

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Δέσποινα Γιαννοπούλου, ο Άγγελος Μπούρας, η Κατερίνα Λυπηρίδου και η Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης την παράσταση «Υπερβολές!».

 

Ο Γιάννης Καλαβριανός, η Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου παρουσιάζουν την παράσταση «Υπερβολές!», η οποία αποτελείται από τρία μονόπρακτα. Η παράσταση ανεβαίνει από τις 31 Μαΐου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Οι τρεις συγγραφείς-σκηνοθέτες εξερευνούν, καθένας μέσα από την προσωπική του ματιά και μέσα από τη δική του πρωτότυπη ιστορία, τα όρια της φανερής αλλά και κρυμμένης βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Της βίας που ελλοχεύει παντού και απειλεί ανά πάσα στιγμή να ξεπηδήσει και να μας κατασπαράξει.

Τα τρία μονόπρακτα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση, μολονότι παρουσιάζουν τρεις διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες, συνδέονται με την από κοινού επιλογή των δημιουργών τους να κινηθούν σε ψυχικά τοπία όπου η βία ξεπερνά όρια αμφιλεγόμενα και αποκτά εκφάνσεις σκοτεινές, περίπλοκες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την εποχή μας. Σε καταστάσεις που δύνανται να προκαλέσουν αμηχανία οδηγώντας σε εκφράσεις του τύπου: «Ελάτε τώρα… υπερβολές!»

«Υπερβολές!» συνηθίζουμε να λέμε για ό,τι θεωρούμε ότι ξεπερνά τα όρια του «κανονικού», του «φυσιολογικού». Τι είναι όμως «κανονικό» ή «φυσιολογικό» και ποιος μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να το ορίσει; Είναι δυνατόν να μιλάμε για βία «κανονική» ή για συναισθήματα «υπερβολικά»;

 

 

Λίγα λόγια για τα τρία μονόπρακτα

 

«Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο»
του Γιάννη Καλαβριανού, με την Δέσποινα Γιαννοπούλου

Βασικό συστατικό της ζωής σε οργανωμένες κοινότητες είναι η εμπιστοσύνη πως ο καθένας κάνει σωστά τη δουλειά του. Μπαίνουμε σε κτίρια, ταξιδεύουμε, τρώμε, νοσηλευόμαστε, γιατί έχουμε ατύπως συμφωνήσει πως κάποιοι έχουν κατασκευάσει, οργανώσει και ελέγξει όλα όσα εμείς θα χρησιμοποιήσουμε. Η άρση αυτής της εμπιστοσύνης, έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Μια γυναίκα, μητέρα ενός από τα θύματα των Τεμπών, λαμβάνει λογαριασμό νερού ύψους 2.750 ευρώ. Και πάει στην ΕΥΔΑΠ να δει τι μπορεί να έχει συμβεί. Και συναντάει έναν άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο. Και μία αφίσα με μια Καρυάτιδα. Μία ημέρα που ένιωθε αρκετά ζωντανή.

 

Η Δέσποινα Γιαννοπούλου και ο Γιάννης Καλαβριανός συνεργάζονται στο μονόπρακτο «Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο».

 

«Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος»,
της Μαριάννας Κάλμπαρη, με την Κατερίνα Λυπηρίδου
Συμμετέχουν Μαριάννα Κάλμπαρη/Μαριλένα Μόσχου

«Γύρισα στο πατρικό μου. Το μωρό έκλαιγε όλη μέρα. Και ο πατέρας μου ούρλιαζε..
Δε με ένοιαζε τίποτε. Ήθελα μόνο να πεθάνω. Ή μάλλον ήθελα να πεθάνει πρώτα εκείνο και μετά εγώ. Για να πεθάνω ήσυχη. Πόσο κακιά, πόσο αναίσθητη είσαι; σκεφτόμουν. Πόσο τρελή είσαι; έλεγε η μάνα μου. Κατέστρεψες τη ζωή σου. Γιατί; Για μια ιδέα; Για το θέατρο; Αφού στο είπα, δεν κάνεις για ηθοποιός…Και εγώ έκλαιγα.. Και το μωρό έκλαιγε, έκλαιγε με ασταμάτητους λυγμούς. Έσκυβα το κεφάλι και περίμενα. Τι περίμενα; Μέχρι τη μέρα που-».

 

Η Κατερίνα Λυπηρίδου συνεργάζεται με την Μαριάννα Κάλμπαρη στο μονόπρακτο «Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος».

«O άνθρωπος της διπλανής πόρτας»,
του Βασίλη Μαυρογεωργίου, με τον Άγγελο Μπούρα
(Το κείμενο διαμορφώθηκε στις πρόβες από τον Άγγελο Μπούρα και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου.)

Δεν σου κάνει εντύπωση όταν σε προσπερνάει στο δρόμο. Δεν τον παρατηρείς όταν κάθεται δίπλα σου στο λεωφορείο. Είναι ένας τυπικός , συνεπής, εργατικός άνθρωπος.
Δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα.
Μόνο τα καλύτερα έχουν να πουν  γι’ αυτόν συνάδελφοι και γείτονες.
Πάντα με 5 αστέρια τον αξιολογούν οι πελάτες του.
Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.
Παρακαλώ πολύ κλείστε την πόρτα όσο διαβάζετε τα χαρτιά θα περιμένω απ’ έξω, “πολλά συμβαίνουν στις μέρες μας”.

 

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου συνεργάζεται με τον Άγγελο Μπούρα στο μονόπρακτο «O άνθρωπος της διπλανής πόρτας»,

 

Η σπονδυλωτή παράσταση «Υπερβολές!» αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του τριπτύχου πρωτότυπων νεοελληνικών κειμένων υπό τη θεματική «Βία παντού», που παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης κατά την διετία 2021-23 με την υποστήριξη επιχορήγησης του ΥΠΠΟΑ.

Οι δύο προηγούμενες παραγωγές που δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της «Βίας παντού» είναι το «Cry» σε κείμενο-σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και το «Μοτέλ» σε κείμενο-σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου .

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Υπερβολές!»

Κείμενα-Σκηνοθεσία (αλφαβητικά): Γιάννης Καλαβριανός, Μαριάννα Κάλμπαρη, Βασίλης Μαυρογεωργίου
Παίζουν (αλφαβητικά): Δέσποινα Γιαννοπούλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Άγγελος Μπούρας
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Χάμπαση
Βοηθός σκηνοθέτη (Βασίλη Μαυρογεωργίου): Στάθης Γεωργαντζής
Συνεργάτης σκηνοθέτη (Μαριάννας Κάλμπαρη): Μαριλένα Μόσχου

 

Πού: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα

Πότε: από 31 Μαΐου 2023, Τετάρτη έως Κυριακή, στις 21.00. Έως 4 Ιουνίου 2023

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 15 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)

Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00: 210 3228706, Καθημερινά 17.00-22.00: 210 3222464

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/yperboles/