Αλεξάνδρα Καρακατσάνη: «Έχω την αίσθηση ότι όλοι σήμερα νιώθουμε ακάλυπτοι… οικονομικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, πολιτικά»

«Ιδού η Ρόδος»: 14 καλλιτέχνες εμπνέονται από τα κεραμικά Ίκαρος
17 Μαΐου 2023
«Ραντεβού… με τον Τάκη!»: τρεις τελευταίες παραστάσεις στο Παλλάς
17 Μαΐου 2023
«Ιδού η Ρόδος»: 14 καλλιτέχνες εμπνέονται από τα κεραμικά Ίκαρος
17 Μαΐου 2023
«Ραντεβού… με τον Τάκη!»: τρεις τελευταίες παραστάσεις στο Παλλάς
17 Μαΐου 2023

Η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη ερμηνεύει τον μονόλογο «Ακάλυπτη στον ακάλυπτο», η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη. (Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Ακάλυπτη στον ακάλυπτο», η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά. Η κόρη του Θύμιου Καρακατσάνη, συνεργάζεται με τη μητέρα της και την αδελφή, οι οποίες υπογράφουν το κείμενο και τη σκηνογραφία – εικαστική επιμέλεια, αντίστοιχα. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη για τα δέκα χρόνια απουσίας του.

 

 

«Ακάλυπτη στον ακάλυπτο». Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου που έγραψε η μητέρα σας, Ρούλα Καρακατσάνη;

Έχω την αίσθηση ότι όλοι σήμερα νιώθουμε ακάλυπτοι… οικονομικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, πολιτικά. Είμαστε εκτεθημένοι σ’ ένα ανικανοποίητο σύστημα που είναι ο καπιταλισμός, ο οποίος τρώει τον εαυτό του και ξαναγεννιέται κάθε φορά και πιο αδηφάγος, χωρίς να υπολογίζει την ανθρώπινη αξία, βάζοντας το κέρδος πάνω από τα όνειρα των ανθρώπων, ειδικά των νέων. Κι τρέχουμε, αγχωμένοι βιαστικοί να πληρώνουμε, έχουμε γίνει σύγχρονοι σκλάβοι. Ξεχάσαμε να κοιτάμε στα μάτια. Ούτε εμάς, ούτε τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τους φίλους μας. Μια κοινωνία αδιάφορη που προσπερνά τη ζωή εξυπηρετώντας την καρδιά του κτήνους… το χρήμα.

 

 

Σε μια εύθραυστη καθημερινότητα «η ακάλυπτη» βρίσκει διέξοδο στη φαντασία. Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Το έργο ισορροπεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Μεταξύ του αδιέξοδου και της λύτρωσης. Ένα πολιτικό έργο που δεν μας κουνάει το δάχτυλο. Το θέμα του είναι το σήμερα. Το τώρα. Η ζωή που την αφήνουμε να περνάει απαρατήρητη, χωρίς να γευόμαστε τις στιγμές της…την πίκρα, τη χαρά, τον έρωτα. Η μόνη επαναστατική πράξη σήμερα είναι η διατήρηση της τρυφερότητας. Από τις δύο παραστάσεις μόλις που έχουν γίνει, έχω εισπράξει αγκαλιές από ανθρώπους που δε γνωριζόμαστε. Έχουν ανάγκη να εκφράσουν αυτό που ένιωσαν. Το μπράβο ή το συγχαρητήρια δεν τους αρκεί για να δείξουν αυτό που αισθάνθηκαν. Και η αγκαλιά τους, μου δηλώνει ότι κατανόησαν την ουσία του έργου.

 

 

Ερμηνεύετε έναν μονόλογο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτόν το ρόλο;

Α! Η «Ακάλυπτη» είναι ένα υπέροχο πλάσμα. Τόσο τρυφερό. Γεμάτο αγάπη. Δε θέλει να καταγγείλει, να παραπονεθεί.. δεν κλαψουρίζει! Έχει πάει πέρα από τον ανθρώπινο πόνο, σε μια πνευματική, ψυχική ανάταση! Θέλει να χαϊδέψει, να επουλώσει. Ένας διάφανος άνθρωπος ταγμένος στην Τέχνη. Μη με ρωτήσετε αν έχω κοινά μαζί της. Όλοι έχουμε ή επειδή έχω και μια τάση στην υπερβολή, οι περισσότεροι. Η «Ακάλυπτη» θά ‘θελε να ζει σε μιαν άλλη Ελλάδα χωρίς σώμα, χωρίς σύνορα…να βρέχεται από άλλες θάλασσες. Να ‘ταν άυλη, αόρατη να μην τη βλέπουν αυτοί που την λεηλατούν, την καταστρέφουν. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ελπίδας.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τον σκηνοθέτη Μανώλη Ιωνά;

Από την πρώτη στιγμή που η μητέρα μου, μού έδωσε να διαβάσω το κείμενο, ήθελα τον Μανώλη. Οι λόγοι ήταν περισσότερο διαισθητικοί για μένα. Η Ειρήνη και ο Μανώλης έχουν δημιουργήσει έναν τόσο ζεστό χώρο! Από την πρώτη φορά που μπήκα στο θέατρο Αλκμήνη ένιωσα τόσο οικεία. Οι δουλειές του Μανώλη πάντα με εντυπωσίαζαν…δεν θα ξεχάσω μια παράσταση με κείμενα του Γεώργιου Σουρή, τόσο εμπνευσμένη. Η μνήμη κρατάει ακόμα σκηνές σαν πίνακες, τόσο ατμοσφαιρικές. Ο θαυμασμός, λοιπόν, ήταν το δεύτερο στοιχείο μετά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Ένας καλλιτέχνης άνθρωπος! Με στάση ζωής γεμάτη αισιοδοξία που σε αγκαλιάζει το χαμόγελό του. Ένας άνθρωπος ταγμένος στην Τέχνη.

 

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη για τα 10 χρόνια απουσίας του. Θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι μαζί μας από τις αναμνήσεις που έχετε ως ηθοποιός;

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες, μέρες, χρόνια για τον πατέρα μου. Από τον τρόπο που μας μεγάλωσε με την αδελφή μου Κατερίνα, η οποία έχει δημιουργήσει έναν ονειρικό σκηνικό χώρο στην “Ακάλυπτη», με μόνα ρεαλιστικά στοιχεία μια καρέκλα, ένα κολωνάτο ποτήρι και ένα μπουκάλι κρασί… όλο το υπόλοιπο ακροβατεί στον σουρεαλισμό. Θα μοιραστώ όμως μαζί σας τη μανία και το πάθος του για το θέατρο. Θυμάμαι μου φώναζε «Το θέατρο δεν είναι μια δουλειά με ωράριο… είναι λειτούργημα. Μη ξεχάσεις ποτέ: Ποιός είσαι… Που είσαι.. και Τι θέλεις. Το ΘΕΛΩ χρωματίζει όλα τα υπόλοιπα».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ακάλυπτη στον ακάλυπτο»

Κείμενο: Ρούλα Καρακατσάνη
Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς
Σκηνογραφία – εικαστική επιμέλεια: Κατερίνα Καρακατσάνη
Χορογραφίες – βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Κουτρουμπέλη
Μουσική επιμέλεια: Αυγερινός Σουλόπουλος
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Βίντεο: Angelis films Ltd

Παίζει: Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

 

Πού: Αίθουσα secret room του θεάτρου Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Κ. Πετράλωνα, τηλ. 210 3428650

Πότε: από 13 Μαΐου 2023 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος)